Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi grävde djupt när resultatet gick emot oss

Southampton v Manchester United - Premier League

Manchester United tog tre sköna poäng igår, efter en mäktig vändning mot Southampton. Trots tvåmålsunderläge i paus gjorde United sett till hela matchen en bra insats. Edinson Cavani blev stor matchhjälte med två mål och en assist. Även Bruno Fernandes var involverad i Uniteds tre mål.

Att Cavani med gårdagens insats – åtminstone på kort sikt – spelade sig in i startelvan är självklart. Det går inte att ställa över honom nu. Med sitt rörelsemönster ger Cavani laget en ytterligare dimension offensivt och hans närvaro – och huvudspel – i straffområdet är något vi har saknat.

Insatsen i Southampton minner inte så lite om när Robin van Persie på allvar presenterade sig som Unitedspelare. Cavani är lite längre kommen i Unitedkarriären och Van Persie värvades under andra premisser. Men att Cavani kan göra skillnad är uppenbart.

Jag tycker som sagt att United över 90 minuter gör en bra match. Eller, vi var bra i tre fjärdedelar av matchen, med första halvleks andra halva som undantaget. Den perioden kommer direkt efter Southamptons ledningsmål och det är oroväckande att det inte krävs mer än så för att stressa laget.

Samma tendens – med stress efter ett insläppt mål – syntes till exempel i båda matcherna mot Istanbul. Samtidigt har vi nu vänt underläge till seger i fyra av fyra bortamatcher i ligan under säsongen. Det är märkligt att laget inte kan luta sig mot den vetskapen.

Det första målet i sig tycker jag inte är mycket att säga om. Måhända brast något i utförandet på planen, kanske hade vi misslyckats i förberedelsearbetet. Men ibland är det bara att hålla upp händerna och acceptera att motståndarna gjorde något bra.

Southamptons andra mål ska vi däremot inte tillåta. Först ger Fred bort en onödig frispark och då bröt han rimligen mot matchplanen. Sedan tycker jag att David de Gea ska göra det bättre på frisparken.

Efter paus är det förstås Cavani som stjäl rubrikerna men hela mittfältet har en stor del i segern. Som ankare dikterar Nemanja Matic spelet, samtidigt som han vinner väldigt många bollar. Fred gör ett mycket stort arbete, både med och utan boll. De två offensiva pjäserna Donny van de Beek och Bruno Fernandes kombinerar mycket bra, där Donny ofta driver upp tempot i spelet medan Bruno är ett ständigt offensivt hot.

Sammantaget tycker jag att diamanten fungerar bra. Mycket tyder på att den tas i bruk på nytt även på onsdag. Dels funkade den bra i Paris (om än den då bara användes under en kort period) och dels tycks Ole Gunnar Solskjaer gilla det systemet mot tyska tränare – vi spelade ju med diamant även mot Leipzig.

Problemet är att laget inte utnyttjar hela spelbredden, framför allt högerkanten lämnas ofta tom. Det kan illustreras av gårdagens heatmap (via Whoscored.com).

Notera att United på bilden anfaller åt vänster.

Tendensen med överbelastning till vänster var faktiskt ännu tydligare mot Leipzig. Det blir en utmaning för Solskjaer att bita i. För det är i dagsläget svårt att ställa över någon av mittfältarna. Värt att påpeka här är också att när diamanten fallerade mot Arsenal så var Matic petad. Serben är idag begränsad men som mittfältsankare är han vårt överlägset bästa alternativ.

Gårdagens seger gav United ett lyft i den väldigt jämna tabellen. Vinner vi vår hängmatch har vi topplatserna inom räckhåll.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Vi tar upp det viktigaste från Ole Gunnar Solskjaers presskonferens. Simon Peach, som bevakar United för PA, ställde den första frågan. Solskjaer påpekade att Peach inte lät så glad. Förklaringen här är att Peach är en Southamptonsupporter.

  • Matchen: United spelade bra hela matchen och skapade chanser. Men Ward-Prowse är alltid ett hot.
  • Cavani kom in efter första halvlek och förändrade matchen. Anfallaren fick dock kritik för att han fortfarande knöt sina skor när andra halvlek började. Annars var Solskjaer full av beundran.
  • Om bytet: Solskjaer ville spela Cavani men tyckte att mittfältarna behövdes för att ge laget energi. Därför offrades en anfallare.
  • Om att vända matcher: Det är en egenskap som Unitedspelare ska ha. Du får aldrig ge upp. Laget visar att de kan gräva djupt när det behövs.

Skadeläget:

  • De Gea har ont över knät och ska undersökas under måndagen. Solskjaer hoppas att han ska vara tillgänglig på onsdag.
  • Telles hade problem i slutet av matchen men förhoppningsvis ska det inte vara någon fara.
  • Martial blev sjuk under natten och lämnades på hotellet. Inga besked om vad för sjukdom eller hur lång frånvaro det kan tänkas bli.
  • McTominay och Pogba ska förhoppningsvis kunna träna idag (måndag).
  • Shaw är förmodligen inte tillgänglig på onsdag. ”Vi är inte 100 procent säkra.”
  • Lingard är tillbaka.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Southampton – Manchester United 2-3

Spelarbetyg: Southampton – Manchester United 2-3

Mästerlige Matadoren!