Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester city

Manchester United v Manchester City - Premier League

Efter veckans Champions League-fiasko ska Manchester United nu studsa tillbaka. Igen. Någon risk  för bristande motivation ska inte finnas, för det är säsongens första Manchesterderby som väntar imorgon kväll. Detta då Manchester city gästar Old Trafford.

United går in i morgondagens derby placerade före city i tabellen, vilket inte hör till vanligheterna på den här sidan Sir Alex Ferguson-eran. Det bör ge oss självförtroende. Annars har det mestadels varit bortalaget som de senaste åren har firat triumfer i derbyt.

Den trenden bröts i det senaste derbyt, tillika den senaste riktiga fotbollsmatchen som har spelats. Då var Manchester United det bästa laget på Old Trafford och vi vann en enkel 2-0-seger. Anthony Martial och Scott McTominay gjorde målen för laget klätt i stadens färger.

Avspark på Old Trafford klockan 18.30 och vi ser matchen på V Sport Premium, V Sport Ultra HD eller Viaplay.

Manchester United

På tal om Martial, han kommer att vara involverad imorgon. Det bekräftade Ole Gunnar Solskjaer på dagens presskonferens. Det lämnar Edinson Cavani som det enda bekräftade frågetecknet inför morgondagen. Alla andra spelare förefaller vara tillgängliga. Skavanker finns förstås här och var i truppen men vi har inte fått några indikationer på att någon ska behöva missa morgondagens match.

Luke Shaw gjorde comeback i tisdags efter ganska lång skadefrånvaro. Frågan är om han är redo för en ny match direkt eller om lagledningen väljer att matcha honom försiktigare. I Alex Telles har vi ett fullgott alternativ, även om det kan tänkas att Solskjaer föredrar en mer defensiv balans med Shaw.

Ett alternativ är förstås att spela med både Shaw och Telles i en fembackslinje. Alternativet fembackslinje har Solskjaer primärt använt i bortamatcher men just mot city i mars spelade vi faktiskt så på hemmaplan.

Oavsett handlar det för United om att repa mod efter Champions League-uttåget. Efter fyra raka vinster i ligan är tabellen inte längre lika hemsk läsning som den var i början av säsongen.

Men vinsterna har kommit mot lag som United ska besegra. Under Solskjaereran har vi lärt oss att laget presterar som bäst mot de bästa lagen. Så har inte varit fallet den här säsongen, åtminstone inte i ligan (två vinster och två förluster mot PSG och Leipzig är ju egentligen ganska bra). Vi fick nöja oss med 0-0 mot Chelsea, vi blev förnedrade av Tottenham och… nej, vi har inte mött några andra topplag. Jag vägrar erkänna Southampton, West Ham och Everton som topplag. Övriga lag på tabellens övre halva har vi kvar att möta, även om det känns som att vi har mött Wolves åtta gånger redan.

(Jag hoppas att ni såg att inte Arsenal nämndes i stycket ovan.)

David de Gea blev, återigen, kritiserad efter förlusten mot Leipzig. Det finns emellertid ingenting som tyder på att Solskjaer har övervägt att byta målvakt. Vore det mitt val skulle Dean Henderson få några matcher att visa att han är vår bästa målvakt. Men jag är övertygad om att Solskjaer väljer De Gea.

I backlinjen är Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf och Harry Maguire givna, hur förvirrade de än var i tisdags. Luke Shaw och/eller Alex Telles kompletterar backlinjen. Mitt utgångstips är att det blir fyrbackslinje med Telles, men jag är verkligen inte säker.

Manchester United v Manchester City - Premier League

På mittfältet är Fred tillgänglig efter avstängning och jag utgår från att han nu är tillbaka i startelvan. Bruno Fernandes tar förstås också plats på mittfältet. Utöver det är det mer öppet. En mittfältsdiamant kan inte uteslutas men jag lutar ändå åt att det blir 4-2-3-1. I så fall räknar jag med att McTominay tar platsen bredvid Fred.

Givet 4-2-3-1 så torde Mason Greenwood, Martial och Marcus Rashford vara den givna anfallstrion. Detta då Edinson Cavanis medverkan är oviss. Förutsatt att inte Solskjaer ljuger borde det betyda att det som bäst blir bänken för uruguayanen. Juan Mata och Daniel James finns som alternativ. Men nej, tack.

Om det blir ett anfallspar tror jag att Martial och Rashford är Solskjaers val.

Nemanja Matic, Paul Pogba och Donny van de Beek aspirerar alla på en startplats på mittfältet.

Möjlig startelva:

Manchester city

Pep Guardiolas lag står inte riktigt att känna igen den här säsongen. Framför allt har målskyttet varit ett problem. De tre senaste säsongerna har laget snittat 2,66 mål per match i Premier League (ofattbara 303 gjorda mål på tre säsonger). Den här säsongen återfinns de på tionde plats i kolumnen för gjorda mål med bara 17 gjorda mål på 10 matcher.

Några exempelmatcher:

 • 0 mål på 18 skott mot Porto
 • 1 mål på 22 skott mot Olympiacos
 • 0 mål på 22 skott mot Tottenham
 • 1 mål på 16 skott mot Sheffield United
 • 1 mål på 14 skott mot West Ham
 • 1 mål på 13 skott mot Arsenal
 • 1 mål på 23 skott mot Leeds

En förklaring är att Sergio Agüero knappt har kunnat spela under säsongen. Han gjorde comeback mot Marseille i onsdags och blev förstås målskytt direkt. Guardiola förkunnade emellertid matchen att Agüero får nöja sig med en plats på bänken mot United. Jag har inte följt Guardiola tillräckligt noga för att veta om han vanligen är en sanningssägare eller lögnare men jag väljer att lita på honom den här gången.

Manchester City v Olympique de Marseille: Group C - UEFA Champions League

Ilkay Gündogan stod över mot Marseille med en fotskada men har, enligt Guardiola, tränat bra efter matchen. Så jag utgår från att han är tillgänglig. Eric García klev av skadad mot Marseille men hans eventuella tillgänglighet är oväsentlig. I övrigt ska alla vara tillgängliga, så inget av lagen kan skylla på skador imorgon.

Om citys offensiv har underpresterat så har defensiven däremot varit bra. Åtminstone efter 2-5-fadäsen mot Leicester i september. Efter den matchen har de tio nollor och bara sex insläppta på femton matcher. Efter 2-0-förlusten mot Tottenham, då motståndarna hade fyra avslut på hela matchen, har city hållit nollan fem matcher i rad.

Guardiola har den här säsongen växlat mellan 4-2-3-1 (9 matcher) och 4-3-3 (8 matcher) (dessutom 3-5-2 i en match). Om det finns någon trend så är det möjligen att 4-3-3 föredras på bortaplan och mot lag som spelar med fembackslinje eller 4-2-3-1. Det talar för att det blir 4-3-3 imorgon.

Ederson, Rodri, Kyle Walker, Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Rúben Dias och Riyad Mahrez är de sju spelarna som har startat i minst åtta ligamatcher. Så de skriver vi in i startelvan.

Det troliga är att Dias får sällskap av John Stones i mittförsvaret men Aymeric Laporte och Nathan Aké är alternativ.

Benjamin Mendy tar troligen platsen som vänsterback men João Cancelo finns som alternativ.

Om vi skriver in Rodri och De Bruyne på ett tremannamittfält så är det Gündogan, Phil Foden och Bernardo Silva som slåss om den sista platsen.

Offensivt torde Ferran Torres vara den som kompletterar anfallet. Gabriel Jesus har fått mycket speltid på slutet men han har inte levererat poäng. Foden och Silva är andra alternativ.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen möttes lagen tre gånger i fyra matcher totalt. United vann båda ligamatcherna medan city drog det längsta strået i dubbelmötet i ligacupen.

Om förra säsongens derbyn ger oss optimism så är statistiken på Old Trafford ingen munter läsning. Manchester city har vunnit sju av de elva senaste matcherna på Old Trafford och sju av de tio senaste i ligan.

En sak att ta med sig är att derbyt sällan slutar oavgjort. De åtta senaste derbyna har sett en vinnare (fyra segrar var). Sedan 2006 har det bara spelats tre oavgjorda derbyn (på 37 matcher, 18-16 i vinster för United).

Det senaste derbyt minns vi förstås. Det var senaste gången som United spelade fotboll inför fulla läktare. Anthony Martial gav United ledningen på en frisparksvariant innan Scott McTominay i Manchestersolen punkterade matchen.

Visste ni att…

 • Senaste gången United låg före city i tabellen inför ett derby var i april 2015. Den gången vann vi med 4-2, sedan Ashley Young, Marouane Fellaini, Juan Mata och Chris Smalling gjort mål för de goda.
 • En förlust för United skulle innebära att vi har förlorat fyra av de sex första hemmamatcherna i ligaspelet. Det har vi inte gjort sedan säsongen 1930/31, då vi förlorade fem av de sex första.
 • United har samtidigt chansen att ta fem raka ligavinster för andra gången sedan Solskjaer tog över. Första gången var precis när norrmannen var ny, då han vann sina sex första ligamatcher.
 • Raheem Sterling har gjort 0 mål på 16 matcher mot United.
 • Manchester city har förlorat de fyra senaste och sex av de åtta senaste bortamatcherna mot de etablerade topp 6-lagen.

Matchinformation

Manchester United
Manchester City
Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Lördagen den 12 december 2020, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Chris Kavanagh
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

 • Cavani (muskel)
FORM
V7/11EvertonBPL3-1 
V24/11İstanbul BHCL4-1 
V29/11SouthamptonBPL3-2 
F2/12PSGHCL1-3 
V5/12West HamBPL3-1 
F8/12RB LeipzigBCL2-3 

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

 • García (smäll)
 • Gündogan (fot, stor chans)
FORM
F21/11TottenhamBPL0-2 
V25/11OlympiacosBCL1-0 
V28/11BurnleyHPL5-0 
O1/12PortoBCL0-0 
V5/12FulhamHPL2-0 
V9/12MarseilleHCL3-0 

United mot Man City

Totalt: 18276-52-54263-249
Hemma: 9142-27-22148-115
Premier League: 4623-8-1568-61
SENASTE MÖTENA
V2019-12-07BPL2-1 
F2020-01-07HLC1-3 
V2020-01-29BLC1-0 
V2020-03-08HPL2-0 
SENASTE HEMMAMATCHER
F2017-12-10HPL1-2 
F2019-04-24HPL0-2 
F2020-01-07HLC1-3 
V2020-03-08HPL2-0