Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Wolverhampton Wanderers

Wolverhampton Wanderers v Manchester United - Premier League

Under tisdagskvällen tar sig Manchester United an Wolverhampton under Old Traffords strålkastarljus. Lagen kommer från var sitt kryss där Ole Gunnar Solskjaers United spelade 2–2 mot Leicester medan Nuno Espírito Santos Wolves  kvitterade sent till 1–1 mot Tottenham.

Matcherna duggar tätt, som den gamla klyschan heter. Efter spel både under onsdagen och lördagen förra veckan är det nu dags för ännu en viktig 90-minutare. Detta mot ett Wolves som spelade sin senaste match för si så där 48 timmar sedan när domare Jon Moss blåser igång matchen på Sir Matt Busby Way.

Manchester United

Det är aningen knepigt att försöka lista ut hur Ole Gunnar Solskjaer kommer disponera truppen till den här matchen. Han vet om att de orangeklädda motståndarna mest sannolikt kommer tvingas rotera en del med tanke på hur pass nyligen de krämade ur kropparna senast. Väljer han då själv att ställa ut bästa möjliga lag på banan, som fått mer än ett dygns extra vila, eller känner han sig tvingad att rotera för att hålla laget fräscht till matchen mot Aston Villa tre dagar senare?

Jag tror – och hoppas – på det sistnämnda. Åtminstone i viss mån. Vi ställs mot ett Wolves som behöver göra byten i startelvan (eller annars är tröttkört), då är det vettigt att vila ett par slitna ordinarie spelare för att ändå kunna ha en bra chans till vinst och inte riskera någon potentiell förslitningsskada. Säsongen är lång, vi har inte råd att vara dumdristiga och naiva i hoppet om att kropparna ska klara mer än de är skapta till att göra. Använd istället den trupp som de facto är rätt bred.

Farhågan vid en potentiell rotation är densamma som den ofta är. Så fort vi plockar bort några ordinarie spelare tenderar vi att spela rätt mycket sämre. Det hänger mer på att vi har en bristfällig grund att stå på när det kommer till spelidé än att alternativen i truppen är för dåliga (även om vissa spelare helt klart är just det – men då kan en tydlig grund att luta sig tillbaka mot på planen göra underverk).

Men så länge Bruno Fernandes kan spela brukar laget fungera åtminstone skapligt bra nästan oavsett vilka som finns runtomkring honom. Så sanslöst bra är portugisen som tagit hela Premier League med storm. Även om han nog skulle behöva det, så känns en plats på bänken med medföljande vila nästan utesluten just nu. Han bara trummar på i sin egna lilla bubbla.

Leicester City v Manchester United - Premier League
Bruno Fernandes har gjort 31 poäng (mål och assist) på 28 ligamatcher sedan sin debut för United i februari.

Om vi tittar på de val Solskjaer faktiskt står inför blir det åtminstone en rätt enkel gissning när det kommer till målvaktspositionen. Även om David De Gea stod för en sämre insats senast kan jag inte se framför mig att Dean Henderson placeras mellan stolparna här. Då Victor Lindelöf troligen inte kommer till spel (och inte heller bör chansas med) bör vi få se Harry Maguire och Eric Bailly bilda mittlås igen.

Utanför dem i backlinjen tror jag att vi får se Alex Telles till vänster (här har Solskjaer verkligen disponerat rätt gällande honom och Luke Shaw den senaste tiden). Till höger beror mycket på Aaron Wan-Bissakas status. Om han är kvitt skadeproblemet i den grad att han är spelduglig måste han in i laget. Hans defensiva en mot en-spel kan bli avgörande mot till exempel en Adama Traoré eller Pedro Neto. Om ”AWB” inte kan spela bör det bli Axel Tuanzebe som vikarierar där. Hans försvarsspel är betydligt bättre än Brandon Williams (som dessutom inte är matchtränad), och vi är inte tillräckligt bra på att föra matcher för att chansa där till förmån för en vassare offensiv. Inte i dagsläget.

Centralt tror jag att vi får se Fred, Paul Pogba och Bruno Fernandes. Det fysiska spelet är inte det viktigaste mot Wolves på mittfältet (vilket gör McTominay och Matic en aning överflödiga) och Pogbas passningsfot behövs längre ner i banan. Framåt blir det svårare. Först och främst vet vi inte om Marcus Rashfords axel är i tillräckligt skick för spel (Solskjaer nämnde däremot inget under presskonferensen). Jag kan ändå tänka mig att han vilas, åtminstone från start, även om han skulle hinna bli tillräckligt kry.

Everton v Manchester United - Carabao Cup Quarter Final
Både Edinson Cavani och Anthony Martial väntas starta mot Wolves.

Det finns givetvis en möjlighet att antingen Daniel James, Juan Mata eller Donny Van de Beek kommer in i laget istället, men jag tror och hoppas på att det blir Mason Greenwood som får chansen. Han har presterat ojämnt den här säsongen, men han är fortsatt vårt bästa alternativ på högerkanten. I övrigt blir min gissning att vi får se Edinson Cavani agera spjutspets medan Anthony Martial flyttas ut till vänster (därav är det än viktigare att Alex Telles spelar vänsterback och fyller på brett, så att Martial kan få flytta in allt mer centralt i banan).

I slutändan blir det ingen jätterotation, om denna elva väljs ut, men det innebär åtminstone vila för både Rashford och Lindelöf – och i viss mån även McTominay och Luke Shaw – av de som får anses vara mer eller mindre ordinarie. Omöjligt är det däremot givetvis inte att till exempel Matic spelar istället för Fred och att Fernandes till slut ändå får inleda på bänken till förmån för Van de Beek eller Mata, men det känns ändå aningen mindre sannolikt än nedan inristade elva. Ja, ni hör, det är en svårkalibrerad situation med ett svårgissat utfall detta.

United har inte på något vis spelat särskilt många bra eller för den delen underhållande matcher mot Wolves de senaste två säsongerna, men förhoppningsvis kan laget dra nytta av den extra vila man fått och se till att ta matchen till motståndaren och inte tvärtom. Får laget bara till defensiven har vi en bra chans på seger och ett miniryck gentemot flera konkurrenter (vi lär sakna Lindelöfs lugn, följsamhet och passningsspel – men förhoppningsvis kan vi dra nytta av Baillys aggressivitet, snabbhet och bättre huvudspel istället). Peppar, peppar… och allt det där.

Möjlig startelva:

Wolves

Att Wolverhampton kommer till spel med minimal vila är redan nämnt. Att de stod för en stark match mot Tottenham senast är däremot inte nämnt. Wolves säsong har blandat och gett, minst sagt. I perioder har de spelat bättre än de resultat de fått med sig, men de har också haft perioder där de inte alls kommit upp i någon särskilt hög nivå.

De senaste matcherna speglar detta rätt bra. Innan krysset mot Spurs, där de förtjänade mer än en pinne, förlorade de mot Burnley med 2–1, vann mot Chelsea med 2–1, förlorade mot Aston Villa med 1–0 och Liverpool med 4–0, men vann också innan dess mot Arsenal med 2–1. En blandad kompott, helt enkelt.

Laget placerar sig för tillfället precis i mitten av tabellen med 21 inkasserade poäng på 15 matcher. United har jämförelsevis 27 poäng på 14 matcher. För Wolves del är det absolut ingen fara på taket ännu, dock. Deras mål bör rimligtvis ha varit en Europa-plats den här säsongen, och i den kampen är de givetvis fortsatt med även om den blir tight och svår med så många utmanare denna märkliga Premier League-upplaga.

En viktig punkt att lyfta fram är det faktum att lagets absolut bästa spelare, Raúl Jiménez, fortsatt är borta efter sin skallfraktur och missar både den här matchen och väldigt många därtill. Det är alltid tråkigt när skador inträffar, och än mer när de är så här allvarliga. Vi får hoppas på ett snabbt och tryggt tillfrisknande där.

Burnley v Wolverhampton Wanderers - Premier League
Fabio Silva med sitt enda PL-mål hittills, på straff mot Burnley den 21 december.

I mexikanens frånvaro har laget egentligen endast en renodlad anfallare kvar i truppen. Detta i form av klubbens dyraste spelare någonsin, Fabio Silva. Portugisen värvades kanske mer som ett namn för framtiden än någon som skulle tvingas bära anfallet här och nu, men det är precis vad 18-åringen som kostade 35 miljoner pund när han värvades från Porto tvingats göra. Än så länge har han inte flugit, utan det syns snarare att rollen blivit för stor att axla, åtminstone redan nu. Avsaknaden av Jiménez har i slutändan lett till ett Wolves som har svårt att göra mål.

Huruvida Fabio Silva startar mot United eller inte återstår att se. Nuno Espírito Santo har den här säsongen, efter en lång tid med trebackslinje, valt att gå över till en mer renodlad fyrbackslinje. Det kan möjligtvis vara en av förklaringarna till de blandade prestationerna. Oavsett har det betytt att de behöver en referenspunkt längst fram på ett annat sätt än när de till exempel spelat 3-5-2. Kanske väljer Santo att gå tillbaka till den formationen i den här matchen?

Avslutningsvis vill jag lyfta en spelare i Wolves som jag blivit mäkta imponerad av den här säsongen. Till och med i den grad att jag starkt överväger om han inte vore ett mycket bra alternativ för United att kika på i något av de kommande transferfönsterna. Spelaren jag talar om är högeryttern (som även kan spela till vänster), Pedro Neto. Portugisen som är född år 2000 hade an blandad förstasäsong i klubben ifjol, men den här säsongen har han blommat ut ordentligt.

Neto är ett ständigt orosmoln för motståndarnas backlinje med sin kvickhet, rörlighet och teknik. Han har dessutom visat prov på en vass vänsterfot med sina fyra mål och tre assister denna ligasäsong. Detta är definitivt en spelare att hålla ett nära öga på framöver.

Den möjliga startelvan nedan är nästan helt utan rotation. Men spelare som skulle kunna starta är till exempel Leander Dendoncker (om han är skadefri), Owen Otasowie, Max Kilman och Vitinha.

Möjlig startelva:

Historik

United har ingen munter statistik mot Wolves sedan de sistnämnda tagit sig upp till PL igen. På sju försök sedan 2018 (!) har United endast vunnit en gång (1–0 i FA-cupen förra säsongen). I övrigt har det blivit fyra kryss och två förluster. Båda mötena förra säsongen slutade lika, 1–1 på Molineux Stadium (Martial målskytt) och 0–0 på Old Trafford.

Visste ni att…

  • United har inte förlorat hemma mot Wolves på de nio senaste mötena.
  • Om Wolves förlorar blir det första gången sedan 2012 som klubben förlorar tre raka bortamatcher.

Matchinformation

Manchester United
Wolves
Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Tisdagen den 29 december 2020, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Jon Moss
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Rojo (skadad, januari)
Tveksamma:

  • Lindelöf (rygg)
  • Wan-Bissaka (skada)
  • Williams (sjuk)
FORM
V5/12West HamBPL3-1
O12/12Man CityHPL0-0
V17/12Sheffield UBPL3-2
V20/12LeedsHPL6-2
V23/12EvertonBLC2-0
O26/12LeicesterBPL2-2

Wolves

Skador och avstängningar:

  • Jiménez (huvud, inget datum)
  • Otto (knä, inget datum)
Tveksamma:

  • Dendoncker (oklar status)
FORM
V29/11ArsenalBPL2-1
F6/12LiverpoolBPL0-4
F12/12Aston VillaHPL0-1
V15/12ChelseaHPL2-1
F21/12BurnleyBPL1-2
O27/12TottenhamHPL1-1

United mot Wolves

Totalt:10549-20-36178-149
Hemma:5033-8-997-50
Premier League:126-3-320-9
SENASTE MÖTENA
O2019-08-19BPL1-1
O2020-01-04BFA0-0
V2020-01-15HFA1-0
O2020-02-01HPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2011-12-10HPL4-1
O2018-09-22HPL1-1
V2020-01-15HFA1-0
O2020-02-01HPL0-0