Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, januari 2021

Manchester United v Aston Villa - Premier League

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds serieledande spelare från sist till först. Det här är listan för januari 2021 och behandlar de nio matcherna från och med 3-2-segern mot Sheffield United den 17 december till 1-0-segern mot Burnley.

Jämfört med senaste listan svänger det ganska mycket. Detta beror till stor del på att vi nu har ganska många spelare som börjar varva upp. Där de högst placerade tidigare fått sina positioner ganska oförtjänt är det nu istället många som förtjänar en bättre ranking.

Men så kommer den här rankingen också efter en period med sju vinster och bara en förlust på nio matcher. Det är inte bara tillräckligt för att vår Power Rankings mestadels ska vara positiv, det är också tillräckligt bra för att placera Manchester United som etta i Premier League.

Grupperingen av spelarna var inte helt självklar den här gången. Detta då Ole Gunnar Solskjaer har roterat ganska friskt. Till exempel skulle jag klassa Fred som ordinarie men det var faktiskt tolv spelare som fick mer speltid än honom under perioden. Trots det väljer jag att flytta upp honom i den första gruppen om elva spelare.

En sista inledande notis är att Tim Fosu-Mensah försvinner från listan medan Amad Diallo tillkommer.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

31. Marcos Rojo (ner 2)

Senast: 29 / Bästa: 13 / Sämsta: 33 / Snittplacering: 26

Är så långt ifrån speltid att han inte ens befinner sig i landet.

30. Sergio Romero (upp 1)

Senast: 31 / Bästa: 14 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 22

Lika långt ifrån speltid som Rojo, men han befinner sig åtminstone i England.

29. Phil Jones (upp 1)

Senast: 30 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 26

Kan vi ens vara säkra på att Phil Jones fortfarande existerar?

28. Facundo Pellistri (ner 1)

Senast: 27 / Bästa: 27 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 27

Frågan är om Watford var Pellistris sista chans till a-lagsspel den här säsongen. Skulle en rimlig match dyka upp framöver tror jag att Diallo går före.

27. Teden Mengi (ner 1)

Senast: 26 / Bästa: 26 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 26

Inte påtänkt för spel mot Watford.

26. Lee Grant (upp 2)

Senast: 28 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

Får resa med truppen ibland.

25. Odion Ighalo (ner 2)

Senast: 23 / Bästa: 10 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 19

Fick en bänkplats mot Watford och det var förmodligen det sista vi såg av honom.

24. Amad Diallo (NY)

Senast: – / Bästa: 24 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 24

Nyförvärvet placeras högst av de som inte har spelat under perioden. Detta av den enkla anledningen att jag tror att han är den av dem som har störst chans till någon speltid alls under återstoden av säsongen.

23. Jesse Lingard (upp 1)

Senast: 24 / Bästa: 11 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 18

Jag väljer Lingard före Mata och James alla dagar i veckan. Men det är Solskjaer som väljer och det är nog bäst för alla inblandade att Lingard byter klubb.

22. Brandon Williams (ner 3)

Senast: 19 / Bästa: 8 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 15

Även Williams borde byta klubb. Dock bara tillfälligt. Med Fosu-Mensah i Tyskland är det kanske mindre sannolikt. Detta trots att Solskjaer verkar vara av åsikten att Lindelöf och Tuanzebe är bättre alternativ än Williams om Wan-Bissaka inte kan spela.

21. Juan Mata (ner 3)

Senast: 18 / Bästa: 11 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 17

Torde inte ha någon framtid i klubben. Det skulle vara ett märkligt beslut ifall United aktiverar optionsåret på kontraktet som annars löper ut i sommar.

20. Daniel James (upp 1)

Senast: 21 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 14

Experimentet Daniel James ser ut att ha misslyckats. Bör för allas bästa byta klubb.

19. Axel Tuanzebe (upp 1)

Senast: 20 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 21

Vägen till en startplats känns just nu väldigt lång för Tuanzebe. Tydligt fjärdeval av mittbackarna och lika tydligt är att han bara kallas på i nödfall eller när Solskjaer inte är så brydd om hur det går i matchen.

18. Donny van de Beek (ner 3)

Senast: 15 / Bästa: 14 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 16

Donny har hamnat i ett moment 22. Måste prestera väldigt bra för att få spela regelbundet. Måste spela regelbundet för att kunna prestera väldigt bra. Vi ska inte räkna ut honom än, även om värvningen just nu ter sig märklig och misslyckad.

17. Dean Henderson (oförändrad)

Senast: 17 / Bästa: 13 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 17

Har inte gjort bort sig när han har spelat (jo, mot Sheffield United, men det blev seger ändå så det kan vi blunda för). Har heller inte imponerat tillräckligt för att på riktigt utmana De Gea.

16. Mason Greenwood (ner 8)

Senast: 8 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 10

Greenwood genomgår just nu den svåra andrasäsongen. Det är väldigt tydligt. Det som förra säsongen var självklart är nu svårt. Då var det stolpe in, nu stolpe ut. Så kan det vara. När han hittar sig själv igen – och det kommer han att göra – kommer den här erfarenheten göra honom starkare.

15. Nemanja Matic (upp 1)

Senast: 16 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 12

Aktiveras ibland med väldigt bra resultat, till exempel mot Burnley. Har emellertid inte tillräckligt med energi i tanken för att på allvar utmana Fred och McTominay.

14. Alex Telles (ner 2)

Senast: 12 / Bästa: 12 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 15

Jag är fortsatt inte överdrivet imponerad av det Telles presterar. Inte så att jag håller för ögonen när jag ser hans namn i startelvan men för mig är det ingen tvekan om att Shaw är minst en klass bättre. Det skulle kunna vara så enkelt att det handlar om anpassning till den engelska fotbollen men jag tror faktiskt inte det.

13. Edinson Cavani (oförändrad)

Senast: 13 / Bästa: 13 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 15

Av spelarna utanför startelvan är Cavani kanske den som knackar allra hårdast på dörren. Har hittills visat upp en fantastisk högstanivå men han har inte kunnat prestera på den nivån i alla matcher. Ändå ett väldigt bra vapen att ha i truppen.

12. Victor Lindelöf (ner 8)

Senast: 4 / Bästa: 4 / Sämsta: 12 / Snittplacering: 8

Frågan är om Lindelöf har skadat sig ut ur startelvan. Svar på den frågan får vi (eventuellt) på söndag. I matcher där United försvarar sig lågt är Lindelöf nästan alltid bra. Så om Lindelöf är utanför startelvan på söndag är det en stark indikation på att Bailly nu är förstavalet bredvid Maguire i mittförsvaret.

11. Eric Bailly (upp 14)

Senast: 25 / Bästa: 11 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 21

Bailly har inte bara spelat regelbundet den senaste tiden. Han har regelbundet spelat bra. För mig är det ingen tvekan om att den bra versionen av Bailly är en bättre mittback än Lindelöf och ett bättre komplement till Maguire. Återstår att se om han kan hålla sig skadefri.

10. Aaron Wan-Bissaka (ner 5)

Senast: 5 / Bästa: 2 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 6

Börjar i allt större utsträckning kännas som det svagaste kortet i startelvan.

9. David de Gea (ner 3)

Senast: 6 / Bästa: 5 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Målvakten sköter sig för det mesta utan att för den sakens skull briljera som han så ofta gjorde för några år sedan.

8. Luke Shaw (upp 3)

Senast: 11 / Bästa: 3 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 11

Vår bästa vänsterback. Bra defensivt, hygglig offensivt och i allt större utsträckning skadepålitlig.

7. Fred (oförändrad)

Senast: 7 / Bästa: 2 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 8

Den energiska mittfältaren Fred kan inte skjuta och hans passningsspel är ibland för simpelt. Men han vinner mer boll än någon annan i laget och när vi möter bra motstånd är han numer sannolikt ett av de första namnen i startelvan.

6. Anthony Martial (upp 4)

Senast: 10 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 7

Sakta men säkert närmar sig Martial formen han hade under förra säsongen. Det han fortfarande saknar är självklarheten framför mål. Märkligt, för det brukade vara hans största tillgång. Nu gör han väldigt mycket bra utanför straffområdet men i avslutsmomentet stämmer det fortfarande inte. Kanske handlar det bara om självförtroende?

5. Marcus Rashford (ner 3)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 6

På den här säsongens tre första listor var Rashford placerad etta, etta och senast tvåa. Trots att han nu kommer från säsongens hittills bästa period rasar han flera placeringar på listan. Ibland ger han oss anledning att svära men nog är det Sir Marcus som kliver fram med det matchvinnande målet mot Wolves och den matchvinnande assisten mot Burnley.

4. Paul Pogba (upp 10)

Senast: 14 / Bästa: 3 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 14

Efter en horribel inledning på säsongen får vi nu se Paul Pogba prestera i match efter match. Vi har nu också, med bra effekt, fått se honom skifta position beroende på motstånd och taktik. Igår mot Burnley blev han matchvinnare som sittande mittfältare. Mot Liverpool på söndag spelar han förmodligen i någon hybridroll till vänster.

Pogba har också, från ingenstans, plötsligt blivit en jätte på fasta situationer i eget straffområde. Dessutom sköt han oss till serieledningen i Burnley.

3. Harry Maguire (oförändrad)

Senast: 3 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 5

Kommer Maguire leda backlinjen på söndag? Ja, förutsatt att han inte bryter båda benen, båda armarna, punkterar båda lungorna och drar på sig covid. Misstag gör han ibland men när det gäller att komma till spel har vi ingen pålitligare spelare i truppen. Det är en egenskap han får alldeles för lite beröm för.

Maguires största problem just nu är att han alltid nickar över eller utanför när han får chansen i offensivt straffområde. Ja, förutom i Burnley förstås. Men då rånades han på ett vackert mål av domaren.

2. Scott McTominay (upp 7)

Senast: 9 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 11

Att McTominay fick bära kaptensbindeln mot Watford säger ganska mycket om hans status i truppen just nu. Egentligen tycker jag att han är för begränsad för att vara ordinarie i United. Framför allt som hans styrkor kommer fram när han får jobba över stora ytor. Det betyder att han mer eller mindre måste paras ihop med en mittfältare som tar ett stort defensivt ansvar. Men just nu spelar McTominay bra mest hela tiden.

1. Bruno Fernandes (oförändrad)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

De senaste matcherna är det nästan som att Bruno har tagit på sig skorna på fel fot. Att det skulle komma matcher där han sprider bollarna visste vi men sammantaget är det inte tu tal om att han är vår bästa och viktigaste spelare.