Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U23: Leicester City – Manchester United 4-2

Manchester United v Tottenham Hotspur: Premier League 2

Manchester Uniteds U23 inledde 2021 med en tung förlust borta mot Leicester City. Anthony Elanga gjorde förvisso två mål men Leicester gjorde fyra och U23 har nu 32 insläppta på 12 ligamatcher. Misären kompletterades av att Elanga klev av skadad.

Matej Kovar och Dylan Levitt var tillbaka i U23:s startelva efter att ha återkallats från sina respektive lånesejourer. Tanken är av allt att döma att spelarna ska iväg på nya lån innan transferfönstret stänger. Om kvällens match var ett skyltfönster för scoutande klubbar lär Kovars alternativ ha begränsats kraftigt. Den tjeckiska målvakten bjöd på de två första målen och var åtminstone delvis skyldig till Leicesters tredje.

Redan efter en kvart hade Kovar bjudit Leicester på två mål. I den första matchminuten slog han, utan att vara pressad, en passning rakt på en Leicestermittfältare och en passning senare hade Wright placerat bollen i nät. Kovar följde sedan upp det med att styra Suengchitthawons inspel in i eget nät, då målvakten hade lämnat en lucka vid första stolpen. För tillfället står Suengchitthawon noterad för målet men åtminstone i Premier League hade det benämnts som självmål av Kovar.

United skulle komma tillbaka till 2-2. Bara dryga minuten efter Leicesters andra mål nätade Elanga. Leicester tappar boll högt och Levitt skickar upp bollen till Hannibal. För en gångs skull lämnades den franska mittfältaren obevakad på mittplan och han svarade med ge Elanga friläge och där gjorde svensken inget misstag.

Hannibal och Elanga är involverade även när United kvitterar på tilläggstid i första halvlek. Det börjar med att Elanga driver framåt och lämnar vidare till Hannibal som skickar ut bollen till högerback Harvey Neville. Från högerbacken får vi ett perfekt avvägt inspel och Elanga kan sätta bollen i nät.

Om momentumet då såg ut att vara i Uniteds favör så ändrades det direkt efter paus. Målvakten skickar en långboll över Uniteds, återigen svaga, backlinje. Med Kovar ohjälpligt och obestämt på mellanhand kan Wakeling enkelt lyfta bollen över målvakten och under ribban.

Kvällen blir ännu mycket sämre när Elanga några minuter senare tvingas av planen på grund av skada. Den svenska anfallaren får en stygg tackling och slår i axeln när han faller till marken. Förmodligen rör det sig om en nyckelbensskada. Hur lång frånvaro det kan tänkas bli är omöjligt att veta men klart är att Elanga hade väldigt ont när han lämnade arenan med skyddsband över axeln.

Leicester får sedan ett mål felaktigt bortdömt för offside innan United mitt i halvleken får sin enda kvalificerade kvitteringschans. Shola Shoretire spelar fram till inhopparen Mark Helm men målvakten kan rädda. På returen lägger Helm sedan upp för Joe Hugill men anfallaren får ingen ordentlig träff på bollen och det blir plockpotatis för målvakten.

Istället punkteras matchen minuten senare. Will Fish nickar undan ett inlägg men inte bättre än att bollen faller till en omarkerad Suengchitthawon och anfallaren kan enkelt placera bollen i nät.

Wakeling har sedan en boll i stolpen för Leicester medan Helm i slutskedet, igen framspelad av Shoretire, bränner en bra chans.

För United kan kvällen sammanfattas som en stor besvikelse, där skadan på Anthony Elanga är det som står ut mest. Svensken hade annars inlett mycket bra och när han lämnar planen tappar United väldigt mycket av sin offensiva kraft. Det kan illustreras av att Hannibal var bäst på planen i första halvlek men efter paus långa stunder osynlig.

Matej Kovar var, utan underdrift, usel i Uniteds mål. Lagkapten Teden Mengi stod ånyo för en mycket svag insats. Mengi står inte alls att känna igen den här säsongen. Will Fish var återigen minst dålig i backlinjen. Joe Hugill hade en tung kväll på topp. Efter en sensationellt bra start på Unitedkarriären går det just nu lite tyngre för anfallaren.

Kvällens resultat innebär att Leicester passerar United i den jämna tabellen. United har fyra poäng ner till Southampton, som har en match mindre spelad, på nedflyttningsplats men samtidigt bara två poäng upp till femman Liverpool.

Just Liverpool är nästa uppgift för U23, dock först den 30 januari. Den som vill se ungdomsfotboll kan glädja sig åt att vårt tabelltoppande juniorlag reser till Blackburn på lördag. Klockan 12.00 är det avspark i en match som visas på MUTV.

Toppbilden är en arkivbild.

Uniteds mål

Elangas första:

Elangas andra:

Leicester City – Manchester United 4-2 (2-2)

Premier League 2, Division 1, 18 januari


1-0 ( 1  ) Wright
2-0 (14  ) Suengchitthawon
2-1 (16  ) Anthony Elanga (Hannibal)
2-2 (45+1) Anthony Elanga (Neville)
3-2 (47  ) Wakeling
4-2 (71  ) Suengchitthawon


Uniteds lag: Kovar; Neville, Fish, Mengi, Devine; Galbraith, Levitt; Shoretire, Hannibal, Elanga (Helm 53); Hugill (McCann 72)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK