Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: De var hänsynslösa därute

Om ni vaknar upp denna onsdag och tror att ni har drömt att Manchester United vann med 9-0, så kan vi berätta att, nej, det var ingen dröm. Det är precis vad som hände igår kväll på Old Trafford. Southampton jämnades med marken och hemmalaget gjorde ett ganska tydligt statement gentemot andra toppkonkurrenter att man tänker vara med och slåss. 

Manchester United tangerade under gårdagen målrekordet i en match i Premier League när Southampton besegrades med osannolika 9-0. Senast United vann med de siffrorna var mot Ipswich när året var 1995. Ni kanske även minns att Leicester stod för samma bedrift under föregående säsong. Vad motståndaren hette den gången? Southampton.

Det började på sämsta tänkbara sätt för gästerna och inte minst för debutanten Alexandre Jankewitz, som fick syna det röda kortet efter endast två minuter. Schweizaren satte dobbarna i Scott McTominays lår och det var där och då en rejäl uppförsbacke för Ralph Hasenhüttls gäng.

Ibland finns vissa farhågor att när ett lag blir decimerat, då slappnar det andra laget av och det drabbade laget hämtar istället energi. Lite omvänd psykologi, med andra ord.

Man kan lugnt säga att det inte hände under gårdagskvällen. United var fokuserade och gjorde det man skulle. Efter att 1-0-målet från Aaron Wan-Bissaka kom var det därefter en ketchup-effekt som väntade. Tvåan kom, trean kom, och fyran, innan bortalaget räddades av halvtidsvisslan.

Det var nog inte många som trodde att hemmalaget skulle mer än dubbla målskörden i andra halvlek, men spelarna tycktes inte visa några som helst tecken på att sluta och luta sig tillbaka. Det bara fortsatte.

“Spelarna var hänsynslösa därute,” menade Ole Gunnar Solskjaer. Ja, man kan bara nicka med.

Det slutade med sju olika målskyttar (åtta om man vill räkna med Jan Bednareks självmål) och alla var verkligen inblandande i allt kändes det som. Till exempel fick Anthony Martial hoppa in från bänken och göra två strutar. Marcus Rashford gjorde ett och var inblandad ett. Bruno Fernandes gjorde ett plus två, och Edinson Cavani hittade även han nätet. Vikten av att få igång dessa spelare är monumental, då det gått lite knackigt på vissa håll den senaste tiden. Värt att nämna är dessutom att Paul Pogba inte fick en enda minut igår kväll. Han var nog hyfsat spelsugen…

Summa summarum är det svårt att dra någon konkret slutsats av det här resultatet. Det är givetvis positivt för målskillnaden, som vi av erfarenhet vet kan bli avgörande i slutändan. Något som ska understrykas är hursomhelst att vissa av målen håller väldigt hög kvalitet. Inte minst tre av målen i första halvlek men även Martials första (med reservation för att jag kan ha glömt ytterligare något vackert mål).

När Sheffield United var på besök fick de rödklädda ta emot en käftsmäll. Snacka om att man delade ut en igår och skickade en ganska tydlig signal gentemot övriga toppkonkurrenter.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Av förklarliga skäl var det en ganska positiv tränare som besvarade journalistkårens frågor på presskonferensen efter matchen. Här går vi igenom vad som sades.

…om matchen

  • Spelade enligt “skolboken”. Ibland är det svårt att spela mot ett decimerat lag. Ibland sitter de lågt med försvaret och backar hem hela laget och satsar på kontringar. Norrmannen menar att United spelade på det sätt som situationen krävde.
  • Det kommer snackas om matchen och resultatet, men det handlar lika mycket om prestationen.
  • Spelarna var hänsynslösa därute. “De ville ha mer. Varje match kan vara den sista man spelar.”
  • Halvtidssnacket handlade om mentalitet och göra rätt saker. Att ha kul och göra jobbet var mantrat spelarna fick med sig ut efter paus.
  • “Vet ni vad jag gillade med insatsen? Hungern och attityden att göra rätt saker. Friheten och fantasin flödade.”

…om spelarinsatser (och ett rött kort)

  • Luke Shaw har spelat riktigt bra. Intensiteten, farten… Ansåg att det fanns läge att vila honom och ta in andra spelare (t.ex. Anthony Martial).
  • Väldigt nöjd med Wan-Bissaka. Högersidan har varit lite av en utmaning för United. Även Mason Greenwood gör en fantastisk match. Greenwood och Wan-Bissaka kan uträtta farligheter.
  • “Jan Bednarek skulle inte ha blivit utvisad, det tror jag de flesta skriver under på.”

Andra reaktioner

Rashford var nöjd över att ha passerat Eric Cantonas målskörd i den röda tröjan…

Cavani var nöjd efter att äntligen hittat nätet igen…

Och James fick även han peta in en boll i slutminuterna…

Greenwood var en av få spelare som fick lämna planen mållös men njöt ändå…

Inget dåligt sätt att studsa tillbaka på, menar Fernandes. Portugisen stod för ett straffmål och två framspelningar i matchen…

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Southampton 9-0

Spelarbetyg: Manchester United – Southampton 9-0

Res med oss till Manchester!