Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Listan: Uniteds bästa värvningar under Solskajer

Söndagar brukar vara kända för att inte bjuda på de hetaste nyhetsrubrikerna och idag är en sådan dag. För ett par veckor sedan introducerade vi en ny kolumn där vi listar diverse ämnen som rör Manchester United och idag blir det fokus på värvningar. I och med att transferfönstret stängde för ungefär en vecka sedan känns det därför som ett passande tema att ranka spelarförvärv. I den här listan avgränsar vi oss till de bästa värvningarna som gjorts under Ole Gunnar Solskjaers tid som manager. 

Solskjaer tog som bekant över i december 2018 som interim-manager och fick senare under säsongen jobbet permanent. Logiskt nog blir därför avgränsningen från sommarfönstret 2019 fram till idag. Norrmannen har gjort tio värvningar till A-truppen. Här listas de fem bästa.

Spelarna som värvats in under Solskjaers tid i klubben är följande: Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Daniel James, Odion Ighalo, Bruno Fernandes, Donny van de Beek, Edinson Cavani, Alex Telles, Facundo Pellistri, och Amad Diallo.

Listan grundar sig givetvis i personligt tyckande eftersom det inte finns några rätt eller fel i ett sådant här avseende.

De faktorer jag främst förhåller mig till är spelarprestationer och förväntningar. Det går såklart att argumentera för transfersummor också men nuförtiden ger de ofta en förvrängd bild av spelare och hela marknaden.

Vi börjar med nummer fem och jobbar oss nedåt till plats nummer ett.

Häng gärna med och tyck till om listan på våra sociala medier (främst Facebook och Twitter) om ni vill!

Statistik och siffror är hämtade från Transfermarkt.com

5. Amad Diallo

Transfersumma: €21 miljoner
Kom från: Atalanta (vinter 2021)

Jag stod i valet och kvalet mellan Amad Diallo och Donny van de Beek på plats nummer fem. “Van de Beek”, tänker ni? Faktum är att det är en högkvalitativ fotbollsspelare med så mycket potential, men holländaren har inte nått upp till förväntningarna, av olika skäl. Solskjaer verkar inte ha någon tydlig plan för att få in mittfältaren, helt enkelt. Av den anledningen placerar jag Diallo före.

Ivorianen värvades egentligen under sommarfönstret men stannade kvar i Atalanta halva säsongen för att under januari genomföra flytten till England. Det ska därför sägas att 18-åringen inte gjort något A-lagsframträdande för United ännu, men reservlagsfotboll har det minsann blivit. På 180 minuters spel har yttern stått för tre mål och tre assists i mötena mot Liverpool och Blackburn. Baserat på dessa två matcher verkar det råda ringa tvivel om att Diallo är för bra för att harva runt i reservlagsserien.

Solskjaer har dessutom uttalat sig positivt till nyförvärvet och har mellan raderna kommunicerat att det inte kommer dröja länge innan vi får se A-lagsdebuten. Kanske kommer den nu i veckan när United tar emot West Ham i FA-cupen?

Det är givetvis tidigt att göra en bedömning redan, men United har sannerligen öppnat plånboken och fått in ett riktigt råämne. Amad Diallo kan säkerligen bli “the next big thing”.

4. Edinson Cavani

Manchester United v Chelsea - Premier League

Transfersumma: €0
Kom från: Free agent (sommar 2020)

Edinson Cavani bröt efter lång och trogen tjänst med Paris Saint-Germain och flyttade till den röda delen av Manchester. Något som på förhand luktade lite skumt för egen del. Att värva in en 33-årig anfallare med ett tungt lönekuvert kändes varken nytänkande eller särskilt säkert. Jag kan villigt erkänna att den uppfattningen ändrades ganska snabbt.

Cavani är en vinnare, och det märks. Precis som Bruno Fernandes införde en ny sorts mentalitet i klubben, har uruguayanen nästintill gjort detsamma. Kroppsspråket tillsammans med den så alltid enorma arbetsinsats man kan lita på att få, har väckt nytt liv bland Uniteds artilleri. Tidigare har både Marcus Rashford och Anthony Martial varvat på den centrala anfallspositionen men utan några direkta framgångar (Okej, Martial hade en bra sommarperiod 2020) och ingen kontinuitet i sättet att spela.

I Cavani har Solskjaer fått in en tydlig nummer ett längst fram, en anfallare som med sin smartness och rutin ofta hittar vägar att komma till lägen, inte minst på huvudet. Den totala produktionen i den röda tröjan är hittills sju mål på 1 140 minuter, vilket ger ett snitt på 163 minuter per mål. Det hade troligen kunnat sänkts en aning, men känslan är att 33-åringen blir mer och mer varm i kläderna för varje match. Kan det bara fortsätta på inslagen väg resten av säsongen är det nog inte befängt att prata om Cavani som ett av säsongens nyförvärv.

3. Harry Maguire

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League

Transfersumma: €87 miljoner
Kom från: Leicester (sommar 2019)

När hade United en vattendelare av dessa proportioner senast? Har man ens haft det i modern tid? I och med sociala mediers framväxt har det blivit allt lättare att framföra sina åsikter om ditten och datten. I Manchester United-kretsar är det tydligt att alla har en åsikt om Harry Maguire. I den här listan placerar jag mittbacken på tredje plats bland Solskjaer bästa värvningar till klubben. Det kommer säkerligen ni som läser också ha en åsikt om. Jag tänker nu framföra mitt resonemang till varför Maguire hittar in på listan.

Till att börja med, Harry Maguire är ingen dålig fotbollsspelare, speciellt inte så dålig som många vill få honom till. Kruxet med att analysera engelsmannen ligger framför allt i att få ihop följande ekvation: transfersumma + kvalitet + förväntningar. Ja, det är svår lösning att få ihop. Vad många gör är emellertid att de fokuserar alldeles för mycket på just den ekvationen, inte minst den bisarra prislappen (vilket är fullt förståeligt).

På två händer är det enkelt att räkna upp mittbackar som rentav är bättre än spelaren i fråga, men hur vore det om vi inte hela tiden jämförde med andra? Maguire må ha kostat mer än Virgil Van Dijk, till exempel, men det är ointressant. 27-åringen hämtades in för att stärka en ärrad backlinje i United inför säsongen 2019/2020. Den säsongen släppte man in 36 mål. Tre mål mer än vinnaren. Det var såklart inte enbart tack vare Maguire, men nog tusan kan man tillskriva sig ganska stor del om man spelar 3 420 Premier League-minuter, d.v.s. alla 38 matcher.

Det går att argumentera hur mycket som helst om landslagsförsvararen, både för och emot placeringen på den här listan. Troligtvis hade United kunnat värvat en spelare som, låt säga, James Tarkowski för en tredjedel av Maguire prislapp och fått ett snarlikt utfall. Men det är inte poängen. Det jag vill belysa är att 27-åringen faktiskt har bidragit till en viss stabilitet i Uniteds backlinje under mer än en och en halv säsong. Det kan man inte blunda för, hur klumpig eller oestetisk hans uppenbarelse än må vara ute på planen.

2. Aaron Wan-Bissaka

Manchester United Training Session

Transfersumma: €55 miljoner
Kom från: Crystal Palace (sommar 2019)

Tvåa på listan placerar sig Aaron Wan-Bissaka. Precis som herren ovan är kanske inte heller det helt okontroversiellt. Personligen gillade jag värvningen av Wan-Bissaka och faktum är att han blev lite av en favorit hos mig, framför allt i början av säsongen 2019/2020.

Om Maguire drog sitt strå till stacken i defensiven, så gjorde sannerligen den här killen också det. 23-åringen kom med vissa förväntningar på sina axlar och levde upp till dem i relativt hög utsträckning.

United var i stort behov av att förstärka på högerbacksplatsen och ganska omgående blev man varse om vad för ytterbackstyp Wan-Bissaka var. En spelare som hade sin styrkor i försvaret och inte minst i en mot en-spelet. Raheem Sterling måste ha drömt mardrömmar om högerbacken. Lyckas man nämligen neutralisera en av ligans bästa yttermittfältare flera gånger under samma säsong, säger det en hel del om vilka egenskaper man har.

Problemet med Wan-Bissaka är emellertid bristen på kreativitet och poäng framåt. Personligen har jag börjat tvivla på honom, men inte till den grad att det är dags att titta på ett nytt alternativ. I de senaste matcherna har det ju faktiskt kommit ett mål och ett par assists från 23-åringens fötter, men det har mest känts lite slumpartat. Det saknas tyvärr kontinuitet. Under första säsongen var åtminstone jag okej med hans offensiva utdelning men med tanke på att kraven runtomkring ökar och att United är med i en titelstrid (nåja), krävs också mer hos de enskilda individerna. Luke Shaw på andra kanten har verkligen tagit sig i kragen och möjligen är det vad Wan-Bissaka också gjort de senaste matcherna?

Det sägs att man inte ska gå på gamla meriter men med den debutsäsongen “spindelmannen” gör, tycker jag gott han förtjänar platsen bakom en viss portugis som Solskjaers bästa värvningar till klubben.

1. Bruno Fernandes

Leicester City v Manchester United - Premier League

Transfersumma: €55 miljoner
Kom från: Sporting CP (vinter 2020)

Jag misstänker att ni hade det på känn. Bruno Fernandes är givetvis den bästa värvningen som gjorts under Solskjaers tid i United, vilket är så nära en objektiv sanning vi kan komma på den här listan. Det går absolut att argumentera för att den portugisiske landslagsmannen är en av de bästa värvningarna klubben gjort de senaste decennierna. Det är inte bara det att 26-åringen bidragit med otroliga siffror vad gäller mål och framspelningar, man fick även en mentalitet som varit saknad på Old Trafford under flera år.

Fernandes har sedan sitt intåg varit ledaren för laget men är, lite paradoxalt nog, inte officiellt lagkapten. Det är inte bara tack vare att de magiska fötterna producerar poäng i mer eller mindre varje match, utan för att det är en spelare med ett driv och en inställning som smittar av sig, som får övriga spelare att dra åt samma håll.

Men vi ska väl titta på siffrorna, trots allt? Avgränsat till Premier League har portugisen sedan ankomsten stått för smått makalösa 21 mål och 17 assists på 37 matcher. Det är alltså mer än en poäng per match. Så, ja, poäng i mer eller mindre varje match är det alltså fråga om.

Som ni förstår talar det mesta för sig självt när kommer till mittfältsstjärnan. Ledaregenskaperna i kombination med det fotbollstekniska kunnandet och produktionen gör att det inte råder några tvivel om att Manchester United värvade, vad som skulle visa sig bli en, av världsfotbollens främste spelare.

Förra listan

Listan: Uniteds bästa insatser under säsongen

Res med oss till Manchester!