Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: United anställer fotbollschef och teknisk chef

Manchester United meddelar på onsdagen att klubben har anställt sin första fotbollschef (Football Director) i form av John Murtough. Dessutom blir Darren Fletcher teknisk chef (Technical Director) i klubben. Både rollerna är nya i klubben och rekryteringarna är interna men innebär en befordran för både Murtough och Fletcher.

I tillägg får även Matt Judge en ny roll som chef för fotbollsförhandlingar (Director of Football Negotiations). Tidigare var han chef för företagsutveckling men även i den rollen jobbade han med att förhandla övergångar och kontrakt.

Manager Ole Gunnar Solskjaer kommer fortsatt att vara involverad i spelarrekryteringen i klubben.

Fotbollschef Murtough

I rollen som fotbollschef kommer John Murtough hade den huvudsakliga ledarskapsrollen och ansvara för verksamheten och strategin gällande alla fotbollsfunktioner.

Murtough har varit i United sedan 2014 och har tidigare haft rollen som chef för fotbollsutveckling. I den rollen har han haft en ledande roll i omstruktureringarna av klubbens akademi och rekryteringsavdelning. Innan han kom till United jobbade han för Everton och dessförinnan hade han en roll hos Premier League.

United noterar att anställningen av Murtough bygger vidare på det arbete han redan har gjort i klubben. Tillsammans med Ole Gunnar Solskjaer och övriga fotbollsledare har han jobbat för att skapa strukturer, processer och kultur för att leverera fortgående framgångar på planen.

Som fotbollschef kommer Murtough att arbeta med Solskjaer på daglig basis, kring rekrytering och andra strategier.

Teknisk chef Fletcher

Darren Fletcher behöver ingen närmare presentation. Skotten gjorde 342 matcher för klubben från 2003 till 2015 och han vann åtskilliga titlar under sin tid som spelare i klubben. Han återkom till United i oktober, då han först jobbade med U16-laget. I januari anställdes han som a-lagstränare och nu blir han alltså teknisk chef.

Exakt hur hans roll som a-lagstränare påverkas framgår inte. En kvalificerad gissning är att han i all väsentlighet redan har jobbat som teknisk chef.

United noterar att Fletcher kommer att jobba nära Murtough och ge tekniska råd gällande fotboll och prestationer. Han kommer att fokusera på ett koordinerat och långsiktigt tillvägagångssätt kring utveckling av spelarna och truppen. Vidare kommer han att hjälpa till behålla länken mellan akademin och a-laget, i linje med klubbens värden och kultur.

Citat

Ed Woodward:

Detta är enormt viktiga anställningar som förstärker utvecklingen vi har gjort som klubb de senaste åren i vår obevekliga jakt på framgångar.

Vi har redan tagit stora steg framåt i hur vi driver vår fotbollsverksamhet och fördelen är synliga i den återuppvaknade pipelinen av akademitalanger som når a-laget och genom resultaten av vår förbättrade rekrytering. John har varit väsentlig i vår process på alla de här områdena och hans djupa förståelse för utveckling säkerställer att klubbens traditioner med att ta fram spelare från akademin till a-laget kommer att fortsätta. Den här nya positionen är en naturlig utveckling som drar nytta av han ledarskapskvaliteter och hans år av erfarenhet inom sporten.

Darrens otroliga prestationer som spelare och hans egen resa från akademin till att bli Premier League- och Champions League-vinnare betyder att han naturligt kräver respekt och förstår den här vitala delen av klubbens DNA. I den här nya rollen, den första i vår historia, kommer han att ge tekniska råd över alla aspekter av fotbollsavdelningen såväl som att bidra till kommunikationen och leveransen av vår fotbollsfilosofi över alla områden av vår klubb.

Jag är belåten att John och Darren har accepterat de här rollerna och jag ser fram emot det bidrag som de kommer att göra, tillsammans med Ole och övriga i staben, då vi bygger mot framtida framgångar.

John Murtough:

Det här är en så spännande tid för alla i Manchester United, då a-laget, akademin och damlaget alla presterar starkt med stor utveckling att komma. Det är ett privilegium att vara en del av den processen och en ära att leda Manchester Uniteds fotbollsavdelning, jobba bredvid Ole, Casey [Stoney] och så många andra verkligt enastående personer hängivna till att föra framgång till klubben.

Darren Fletcher:

Det är fantastiskt att vara tillbaka i klubben och jag är belåten att ta mig an den här nya rollen. Vi rör oss i rätt riktning och jag ser fram emot att fortsätta arbeta med Ole och hans tränarstab och nu med John som fotbollschef, för att hjälpa unga spelare framåt och vidare utveckla fotbollsdelen av klubben. Det är fantastisk att se alla anställda här som driver Manchester United framåt mot en ny era av framgång.