Senaste om superligan; Uniteds ställning; Bailly tillbaka

Igår svämmade nyhetsflödet över av uttalanden, rykten, och reaktioner gällande den så kallade superligan, och idag är givetvis inget undantag. Större delen av detta svep kommer ägnas åt en uppdatering om vad som skett sedan vi rapporterade om det senast.

Bortom allt detta kan vi i alla fall passa på att meddela att Eric Bailly är tillbaka i träning.

Nytt om superligan

Den som vill bilda sig en uppfattning om vad som hänt det senaste dygnet, eller för den delen bara ta igen något från gårdagens rapportering, kan läsa om det här.

Här börjar hursomhelst dagens åktur, så spänn fast er.

Förslag om att utesluta klubbar från europaspel

Igår kväll nåddes vi av uppgifter som gjorde gällande att Jesper Möller, en exekutiv kommittémedlem i UEFA, ville se att de klubbar som förväntas gå med i superligan ska uteslutas från europaspel den här säsongen.

Vad innebär det, då? Jo helt enkelt att Real Madrid, Chelsea, och Manchester City inte ska kunna fullfölja säsongens upplaga av Champions League. Detsamma skulle då gälla även för Europa League, en turnering både Manchester United och Arsenal fortfarande befinner sig i.

”Klubbarna måste bort, och jag förväntar mig att det sker på fredag,” säger Möller.

Hur ett sådant beslut rent formellt kan fattas är i nuläget inte känt och troligen lär det bli ganska svårt att få igenom, då det kommer krävas en legal process bakom det hela, vilket Jason Burt belyser nedan.

Reaktioner från UEFA och FIFA

En av anledningarna till att superligan kan bli verklighet är ”utbrytarklubbarnas” missnöje mot framför allt UEFA och hur organisationen gör sina ekonomiska fördelningar.

I ett tal under dagen riktade UEFA-presidenten Aleksander Ceferin stark kritik mot ägarna till de inblandade engelska klubbarna.

”Gentlemän, ni har begått ett stort misstag […],” inledde Ceferin. Resten finns att se och höra nedan.

FIFA, med president Gianni Infantino i spetsen, visar även dem sitt missnöje och att man starkt motsätter sig superligan.

Engelsk klubb kan dra sig ur

Bland supporterskarorna är missnöjet växande, både med själva upplägget av superligan men också att ens eget lag väntas gå med.

Protester har dock genomförts och enligt The Times kan en engelsk klubb dra sig ur projektet. Vilken klubb det rör sig om framgår inte men det har ryktats om att det kan röra sig om Liverpool.

För den som lyssnade på UEFA-presidenten Ceferins uttalande ovan, nämner han att det finns möjlighet att ångra sig. Kanske är det vad en klubb håller på att göra nu.

Uniteds ställning

The Guardian-journalisten Jamie Jackson har publicerat en lång utläggning gällande Uniteds ställning till superligan.

Sammanfattningsvis kan man säga att klubben ser positivt på konceptet, dels ur ett långsiktigt perspektiv för fotbollen i allmänhet, dels ur ett ekonomiskt perspektiv, då det kommer bidra till en mer solidarisk miljö inom fotbollen.

Real Madrids president Florentino Perez, som kanske är den mest drivande i projektet, uttalade sig på följande vis, vilket nog summerar vad Uniteds ställningstagande är:

United ska dessutom vara sugna på att dra igång superligan så snart som möjligt.

Reaktioner inifrån United (?)

Hur allt detta mottas av spelare, tränare, och ledare inom klubbar har vi fått vissa hintar om. Bruno Fernandes skickade till exempel igår ut en post på sociala medier, med texten ”Dreams can’t be bought” (drömmar kan inte köpas).

Nu kommer det också uppgifter om att Ed Woodward informerat Unitedspelarna på träningsanläggningen under gårdagen, där spelarnas reaktioner uppges ha varit allt annat än positiva.

Några ska ha blivit mycket upprörda när de läst om det på sociala medier och Ole Gunnar Solskjaer tycks inte ha varit i den allra enklaste positionen. Norrmannen sägs ha blivit ”kastad under bussen” för att möta pressen själv, utan någon större vetskap eller inblick om superligan.

Den som ska ha upprörts mest av hela situationen var lagkaptenen Harry Maguire, som rapporteras ha konfronterat Woodward under ett möte med spelarna.

Uppgifterna bör beaktas tämligen varsamt, då de kommer från den brittiska tabloidpressen…

Supportergrupp reagerar

Supportergruppen Stretford End Flags meddelar att man planerar ta bort alla flaggor från Old Trafford i protest mot Uniteds deltagande i superligan.

United spelar nästa hemmamatch mot Roma den 29 april. Med eller utan flaggor på läktarna, det återstår att se.

Politisk reaktion från Manchester

Här handlar det om en vädjan, skriver och signerad av parlamentsledamöter från Manchester.

Man uppmanar både Manchester Uniteds och Manchester Citys ägare att överväga beslutet att gå med i superligan.

David Gill tillbaka i UEFA

Under en tioårsperiod var David Gill VD för Manchester United och lämnade 2013 över till Ed Woodward. Sedan dess har Gill varit medlem av UEFAS exekutiva kommitté men blev 2015 vald till Storbritanniens FIFA-vicepresident.

Nu är dock Gill tillbaka i UEFAS exekutiva kommitté, rapporterar Simone Stone.

Bailly tillbaka i träning

Vi avslutar med något lite mer fotbollsnära och konstaterar att Eric Bailly är åter i träning efter att ha drabbats at Covid-19.

Ivorianen har saknats de fem senaste matcherna sedan landslagsuppehållet men kan eventuellt vara aktuell för laguttagningen till mötet med Leeds på söndag.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS