Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Patrice Evra: Vänsterbacken som älskar det här spelet

Idag har vi äran att gratulera Patrice Evra på 40-årsdagen. Den för Manchester United femfaldiga engelska mästaren gjorde 379 matcher, 10 mål och 27 assists för klubben under 9 säsonger från 2006 till 2014.

Att det skulle sluta så bra som det gjorde var det näppeligen många som förutspådde efter Evras debut för United. Ni som är tillräckligt gamla minns det säkerligen. Det var ett Manchesterderby i januari 2006 och det blev en miserabel dag för United. Allra mest så för Evra, som i debuten fick leva med förödmjukelsen att bli utbytt efter en halvlek.

Viss upprättelse fick Evra i sin andra match som Unitedspelare, då han spelade 90 minuter i 1-0-segern mot Liverpool (Rio Ferdinand avgjorde i matchens slutskede).

Debutsäsongen i United var annars brokig för Evra och han gjorde bara åtta matcher från start (sex inhopp). Det var emellertid början på något stort. För Evra och Nemanja Vidic, som anslutit bara några dagar före Evra, skulle utgöra ena halvan av det som skulle utvecklas till världens bästa backlinje.

Säsongen 2006/07 vann United de 14 första matcherna som Evra startade. På Evras 29 starter under hans första fullständiga säsong i United hade United resultatraden 26-1-2. Då kom en av förlusterna i den för United betydelselösa ligaavslutningen. För detta belönades Evra med ett ligaguld och en plats i säsongens lag i Premier League.

Medaljerna – han vann sin första som Unitedspelare redan i februari 2006 – skulle fortsätta ramla in hos Evra. United vann ligan fem gånger på sju säsonger och adderade Champions League och VM för klubblag 2008 samt två ligacuptriumfer till det.

Patrice Evra och Park Ji-sung blev oväntat bästa kompisar. Mer om deras vänskap i vår hyllningsartikel i samband med Parks 40-årsdag.

Tillsammans med Vidic och Rio Ferdinand utgjorde Evra tre fjärdedelar av världens bästa backlinje (högerbackspositionen hade ingen självklar innehavare). Patrice Evra blev tre gånger uttagen till säsongens Premier League-elva och 2009 fick han till och med plats i världslaget.

Många rankar Evra som Uniteds bästa vänsterback någonsin. Personligen håller jag Denis Irwin ännu högre, men det hör inte riktigt hit.

Det som är ställt bortom allt tvivel är att Patrice Evra var en fantastisk vänsterback för Manchester United. Några egentliga svagheter hade han inte. Grundutbildad som anfallare kom offensiven naturligt men han skötte också de defensiva uppgifterna med bravur. Förvisso ganska kortväxt var han ändå stark i luftrummet. En karaktär var han och när det behövdes gick han i bräschen.

Tittar vi lite längre bak har Evra en väldigt fascinerande historia. Som ett av 25 syskon föddes han i Senegals huvudstad Dakar våren 1981. Evras pappa var diplomat med guineanskt ursprung medan mamman härstammar från Kap Verde. Familjen flyttade till Bryssel när Evra var ett år gammal och två år senare bar det av till Paris.

I Paris förortsklubbar inledde Patrice Evra fotbollskarriären. Han lyckades emellertid inte imponera på de franska toppklubbarna och packade därför väskan för Italien. Serie C1-klubben Marsala lockade med ett proffskontrakt när Evra var 17 år gammal. Efter en tämligen framgångsrik säsong flyttade han vidare till Monza i Serie B men nu gick det inte lika bra.

Hem till Frankrike och Nice i andradivisionen. Debutsäsongen spenderade han mestadels i reservlaget med spel på amatörnivå. Efter hand slog han sig in i a-laget och genombrottet kom när han, av en ren slump till följd av skador, fick chansen som vänsterback. Plötsligt blev det hans position, han hjälpte Nice till förstadivisionen och belönades med en plats i årets lag i andradivisionen.

Karriären fortsatte i Monaco, där Didier Deschamps slog fast att Evra var vänsterback och inget annat. Det var inte vad Evra ville höra men det var vad han behövde höra. I Monaco skulle han förlora en Champions League-final. Två finalförluster följde i United och sedan en med Juventus. Stackars Evra förlorade också en EM-final med det franska landslaget.

Från Monaco bar det av till United och sedan Juventus innan karriären avslutades efter korta sejourer i Olympique Marseille och West Ham. Nu tyder mycket på att han har siktet inställt på en tränarkarriär även om han mestadels tycks fokusera på att sprida glädje på sociala medier. Vi får se vad det blir av det hela.

Patrice Evras karriär var inte utan kontroverser. Han blev avstängd i fyra matcher efter bråk med Chelseas planskötare. Denne hade förmodligen uttryckt sig rasistiskt, även om det inte kunde bevisas. Vi som minns är hur som haver fortsatt bittra över FA:s dom.

Han blev avstängd från landslaget också. Detta efter VM 2010, som Evra inledde som lagkapten. När Nicolas Anelka blev hemskickad efter bråk med förbundskaptenen ledde emellertid Evra spelarnas protester. Han blev av med kaptensbindeln och fick följa Frankrikes avslutande match i turneringen från avbytarbänken. Därefter blev han avstängd i fem matcher.

När han var i Marseille blev han avskedad av klubben sedan han bråkat med en supporter.

När Patrice Evra och Luis Suárez möttes igen var det den goda som gick vinnande ur striden.

Det vi ändå minns bäst är när han blev rasistiskt påhoppad av svinet Luis Suárez. Detta resulterade i en lång men samtidigt skamligt kort avstängning för Liverpoolspelaren Suárez. Liverpool, som är deras modus operandi, grät och tryckte upp tröjor till Suárez försvar. Först långt, långt senare skulle Jamie Carragher be om ursäkt.

Nåväl, det vi framför allt ska minnas är en vänsterback som stormade upp och ner längs kanten. Patrice Evra gav alltid sitt yttersta för Manchester United och han var en nyckelspelare under vår mest framgångsrika tid som klubb.

Grattis Patrice Evra! Du har en evig plats i våra hjärtan.

Patrice Evra