Patrice Evra

Den franska vänsterbacken Patrice Evra gjorde 379 matcher och 10 mål för Manchester United under åren 2006 till 2014. Under tiden i klubben vann han bland annat fem ligatitlar och Champions League en gång. Han fick platsen som vänsterback i säsongens Premier League-lag vid tre tillfällen och 2009 blev han uttagen till världslaget.

Patrice Evra föddes våren 1981 i Dakar i Senegal. Son till en diplomat flyttade han till Europa vid ett års ålder. Han bodde först i Belgien men flyttade till Frankrike vid tre års ålder. Fotbollskarriären inledde Evra med spel för CO Les Ulis och CSF Brétigny i Paris förorter.

Efter att ha misslyckats med att i tillräcklig utsträckning imponera på de franska toppklubbarna skulle Evra fortsätta karriären i Italien. Som 17-åring signerade han sitt första proffskontrakt för Serie C1-klubben Marsala. Han gjorde en säsong i Marsala och imponerade tillräckligt för att värvas till Serie B-klubben Monza. I Monza gick det inte lika bra och efter en säsong med begränsad speltid vände han hem till Frankrike för spel i Nice i den franska andradivisionen.

Evra fick begränsad speltid under debutsäsongen i Nice och höll mestadels till i reservlaget. Säsongen 2001/02 skulle han emellertid etablera sig som ordinarie. Efter att tidigare ha spelat anfallare eller vänsterytter fick han vikariera som vänsterback till följd av skador. Det gjorde han så bra att han blev kvar på positionen. Nice slutade tre i ligan och blev uppflyttade till förstadivisionen och Evra fick platsen som vänsterback i säsongens lag i andradivisionen.

Nu blev det en flytt till Monaco för Evra och hans plats som vänsterback cementerades. Under debutsäsongen i klubben fick han vara med och vinna sin första titel, då Monaco vann franska ligacupen. Under Evras andra säsong i Monaco gick klubben till final i Champions League. Evra utsågs till årets unga spelare i ligan och han fick dessutom platsen som vänsterback i årets lag.

Sommaren 2004 kopplades Evra samman med en flytt till Manchester United och Juventus. Han blev emellertid kvar i Monaco ett och ett halvt år till. Först i januari 2006 skulle flytten till United bli av, för en övergångssumma på 5,5 miljoner pund.

Anpassningen till den engelska fotbollen var inte smärtfri för Evra. Till exempel blev han utbytt efter första halvlek i debuten mot Manchester City. I slutet av 2006 skulle han emellertid på allvar etablera sig som given i startelvan. United blev mästare 2007 och Evra belönades med en plats i säsongens lag i ligan. Det var Evras andra titel som Unitedspelare, han fick vara med och vinna ligacupen efter mindre än två månader i klubben.

Säsongen 2007/08 skulle bli ännu bättre för Evra. United blev mästare igen och passade dessutom på att vinna Champions League. Medaljsamlingen fylldes på med VM för klubblag 2008 samt ligacupen 2009 och dessutom Uniteds tredje raka ligatitel. Evra blev uttagen till säsongens lag i ligan och han fick dessutom platsen som vänsterback i Fifpros världslag och i Uefas årslag 2009.

Evra skulle stanna i United till sommaren 2014. Han tog hem ytterligare två ligatitlar 2011 och 2013 och dessutom ligacupen 2010. Efter säsongen 2009/10 fick han för tredje gången plats i säsongens Premier League-lag.

I maj 2014 skrev Evra på för ett år till i United men ett par månader senare värvades han av Juventus. Han blev italiensk mästare både 2015 och 2016. Under säsongen 2016/17 fick han emellertid sparsamt med speltid och i januari 2017 flyttade han till Olympique Marseille på fri transfer.

Tiden i Marseille blev kort. Inför en Europa League-match i november 2017 hamnade Evra i bråk med en supporter och Marseille bröt sedan hans kontrakt.

I februari 2018 signerade han för West Ham för återstoden av säsongen. Det skulle bli hans sista månader som fotbollsspelare. Han spenderade ett år som fri agent innan han sommaren 2019 meddelade att spelarkarriären var slut.

Patrice Evra gjorde sin första landskamp för det franska U21-landslaget i oktober 2002. Debuten i a-landslaget kom i maj 2004 men han fick inte plats i EM-truppen den sommaren. Det var först säsongen 2007/08 som han skulle etablera sig i landslaget på allvar.

Evra spelade EM 2008, där Frankrike blev utslagna i gruppspelet. Han utnämndes sedan till lagkapten inför VM 2010. Det blev emellertid en strulig turnering för Frankrike och efter ett bråk blev Evra av med kaptensbindeln inför den sista gruppspelsmatchen. Igen blev Frankrike utslagna i gruppspelet. Efter turneringen blev Evra avstängd i fem landskamper till följd av bråket.

Därefter spelade Evra tre turneringar till. Frankrike nådde kvartsfinalen i EM 2012 och VM 2014 innan de gick till final i EM på hemmaplan 2016. Totalt gjorde han 81 landskamper.

Spelarkaraktär

Ursprungligen en anfallare spenderade Patrice Evra större delen av karriären som vänsterback. I United spelade han nästan uteslutande som vänsterback. Han var en modern vänsterback som älskade att fylla på i offensiven. Evra hade utmärkt fysik med snabbheten som ett kännetecken. Han var också tekniskt skicklig och en bra passningsspelare. Vidare hade han ledaregenskaper, han var taktiskt slipad och en aggressiv bollvinnare. Under sina bästa säsonger var han en av världens bästa ytterbackar.

Rekommenderad läsning

 • Patrice Evra: Vänsterbacken som älskar det här spelet

  Patrice Evra: Vänsterbacken som älskar det här spelet

 • Patrice Evra slutar

  Patrice Evra slutar

 • Krönika: Suárez vs Fotbollen

  Krönika: Suárez vs Fotbollen

Senaste artiklarna om Patrice Evra

 • Rice och Kane – Nej tack

  Rice och Kane – Nej tack

 • För tidigt att prata titelrace / damer i landslagsspel / Fernandes och Fred tveksamma till spel

  För tidigt att prata titelrace / damer i landslagsspel / Fernandes och Fred tveksamma till spel

 • Patrice Evra: Vänsterbacken som älskar det här spelet

  Patrice Evra: Vänsterbacken som älskar det här spelet

 • Telles ett fortsatt hett spår; Lingard ersätter Alli?; Solskjaer litar på mittbackarna

  Telles ett fortsatt hett spår; Lingard ersätter Alli?; Solskjaer litar på mittbackarna
  mu_oldtrafford_ne

 • Ighalo; Saul Niguez "nya klubb"; Ed Woodward om nedflyttningar

  Ighalo; Saul Niguez "nya klubb"; Ed Woodward om nedflyttningar
  mu_oldtrafford_ne

 • Sportchefs-jakten nedlagd; Vinst i kampen om stortalang

  Sportchefs-jakten nedlagd; Vinst i kampen om stortalang
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i maj 2021 (uppdateras vid behov).