Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Staty för Jimmy Murphy; Hannibal byter landslag; Bortamålsregeln skrotas?

Manchester United v Tottenham Hotspur: Premier League 2

Fotbollssäsongen för klubblag är över, bortsett från någon meningslös liten match som spelas ungefär samtidigt som detta nyhetssvep går ut. Här fokuserar vi på fotbollsvärldens viktiga nyheter, de som kretsar kring Manchetser United. Idag med fokus på att Jimmy Murphy skall få en staty utanför Old Trafford, att Hannibal Mejbri valt landslag, att UEFA funderar på att skrota bortamålsregeln och en del annat gott.

Staty för Jimmy Murphy

Vi rapporterade om ryktena redan i början av månaden, men nu kommer också ett officiellt besked från Manchester United om att man tillsammans med en supportergrupp arbetar för att ta fram en staty av Jimmy Murphy, en staty som skall stå någonstans vid Old Trafford.

Förslaget om en staty kom från en grupp av supportergrupper, ledda av Manchester Munich Memorial Foundation, och klubben håller med om att Murphys viktiga bidrag till United gör honom värdig en permanent hyllning utanför Old Trafford, vilket nu alltså ser ut att bli en staty.

I ett möte mellan supportergrupperna, klubben och en familjemedlem till Murphy diskuterades platser där den skulle kunna uppföras, men ännu är inget bestämt. När, eller om vi fortfarande skall skriva om, statyn sätts upp gör Murphy Sir Matt Busby, Sir Alex Ferguson samt Trinitystatun med Sir Bobby Charlton, George Best and Denis Law sällskap som förevigade utanför Uniteds hemmaarena.

Vem Jimmy Murphy var och vad han gjorde för Manchester United kan ni läsa om här.

Hannibal i Tunisien

Den nyligen till A-laget uppflyttade Hannibal Mejbri har för första gången tagits ut för A-landslagsfotboll. Det är dock inte Frankrike det handlar om, vilket är landet han representerat i ungdomslandslag, senast 2019 för U17-landslaget. Istället väljer han att spela sin landslagsfotboll för Tunisien,

Hannibal själv är född i Ivry-sur-Seine i Frankrike, av föräldrar från Tunisien. Från Uniteds hemsida får vi veta att Hannibal regelbundet spenderat tid i Tunisien genom sin barndom, vilket väl påverkat honom att spela för landet.

Truppen han är uttagen i innehåller hela 29 spelare, och skall under den kommande samlingen möta Kongo-Kinshasa, Algeriet och Mali.

En annan som skall spela landslagsfotboll är Uniteds juniorspelare Zidane Iqbal. Iqbal är född i Manchester, men skall nu medverka i ett träningsläger som förberedelse för arabiska cupen för U20-lag som spelas i Egypten nästa månad.

Bortamålsregeln ser ut att skrotas

Från The Times tar vi rapporten om att UEFA nu ser ut att vara på väg att skrota bortamålsregeln i sina turneringar.

Regen har funnits i 56 år, och röster har tidigare höjts för att den borde tas bort, men först nu ser det alltså ut att vara dags. En källa säger till The Times att “Synen är att det är mycket lättare att göra ett bortamål nu än det var på sjuttio- och åttiotalet, då färre mål gjordes i fotbollen arenor var mer fientliga. Det var mindre öppet kring en match vad gäller domare, planens kvalitet och organisation, så hemmafördelen är inte lika betydelsefull [längre].”

UEFA skall ha övervägt en hybrid, att exempelvis bortamålsregeln inte skulle gälla i förlängningen, alternativt att den bara skulle gälla i förlängningen, men dessa idéer ansågs vara för förvirrande. Vi får därför anta att UEFA-delegaterna själva inte förstod vad de pratade om.

Grattis Brentford

Brentford slutade trea i årets Championship för andra året i rad, och lyckades i år med vad de misslyckades med förra året – att nå Premier League. I play off-finalen mötte de Swansea, och Brentford tog ledningen med 1-o redan efter tio minuter, och fyllde på till 2-0 efter 20 – och då var saken klar. Inga fler mål föll, och Pontus Janssons lag når därför Premier League och får äran att möta Manchester United två gånger nästa säsong. Grattis till det säger vi.

Rättegång i januari

Avslutningsvis kan vi rapportera att rättegången mot Ryan Giggs gällande bland annat misshandel och vållande av kroppsskada hålls den 24 januari 2022.

Res med oss till Manchester!