Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2020/21: Anfallare

Vi har kommit till den avslutande delen av spelarbetygen för säsongen 2020/21. Som alltid avslutar vi betygsgenomgången med anfallarna i Manchester United.

Juryn var i år mer enig än föregående år. Därför uteblir de minidiskussioner vi tidigare har haft om spelare vi varit oeniga om.

Vi redovisar tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betygen på våra mittfältare hittar ni här.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Marcus Eriksson, Elias Hallström, Sebastian Nemorin och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Marcus Rashford: 7

Det är väldigt svårt att betygsätta Marcus Rashfords säsong. För i vilken utsträckning ska vi beakta att han faktiskt spelade med trasig kropp under stora delar av säsongen? I slutändan bidrar han med poäng var 126:e minut, vilket är bra om än sämre än hans potential. Rashford spelade fjärde mest i laget. Hade han matchats rimligare tror jag att han hade presterat betydligt bättre. [Micke]

Redaktionen: 7 Matchbetyg: 5,9

Mason Greenwood: 7

Inledde säsongen svagt och omgärdades dessutom av mindre roliga händelser utanför fotbollsplanen. Fick enligt mig alldeles för mycket kritik, verkar som att folk glömde bort att han endast är 19 år ung. Kom igång under våren vilket inte kom som någon överraskning. Slutade på tolv mål och sex assist från sin högerkant och visade alla hur bra han kan vara. Får nu lite välbehövlig vila i sommar och jag är säker på att han kommer att vara ännu bättre nästa säsong. [Marcus E]

Redaktionen: 6,5 Matchbetyg: 5,9

Anthony Martial: 4

När jag först satte mitt betyg landade det på en femma, alltså bara underkänt. Sen tittade jag ordentligt på Martials siffror, och mindes också tillbaka. Och nej, han kan inte få nåt annat än en fyra (vilket i praktiken är det lägsta betyg vi sätter). Han såg ointresserad ut i det mesta, och var faktiskt så dålig som vi vet att han kan vara. När dessutom topparna som gör att vi tidigare oftast förlåtit honom uteblev, ja då är det en tämligen usel säsong. [Gustav]

Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 5,6

Edinson Cavani: 8

I ärlighetens namn luktade värvningen av Cavani ganska mycket panik från början. Under hösten kom några strömål här och där. Och så kom ju skadorna som ett brev på posten dessutom. Men när vinter började gå mot vår började vi emellertid känna igen den riktige Cavani. Skadefri och kontinuerlig speltid (om än vilad ibland) under slutet var det som behövdes för att få fart på produktionen. Hans riv och slit samt spel utan boll är dessutom beundransvärt. Jag är nog inte ensam om att verkligen ha omfamnat denne uruguayan. [Elias]

Redaktionen: 8,1 Matchbetyg: 6,4

Odion Ighalo: n/a

Fick föga förvånande knappt någon speltid innan hans låneavtal löpte ut i slutet av januari. Bidrog med sina egenskaper under förra vårsäsongen men var egentligen aldrig bra nog att spela för Manchester United. En älskvärd spelare och människa och sammanfattningsvis väldigt roligt att han fick chansen att representera klubben i hans hjärta.[Marcus E]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Anthony Elanga: n/a

Efter en nervös debut fick vår svenska anfallare Anthony Elanga göra mål i sin andra match. För oss som har följt Elanga i ungdomslagen var det en chock att målet kom på nick. Det naturliga är nog att han nu skickas på lån. I U23 har han inget mer att hämta och att han redan nu ska utmana om notabel speltid i a-laget känns osannolikt. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Shola Shoretire: n/a

Direkt glädjande att en egen produkt åter viker sig en plats i seniortruppen och får spela. Däremot tycker jag att Shoretire har mycket lång väg att vandra ännu. Jämförs kanske lite orättvist med Anthony Elanga (som ändå är nästan två år äldre) men är trots allt ingen Mason Greenwood i motsvarande ålder. Det är trångt i dörren offensivt i United och Shoretire mår nog bra av ytterligare ett par lära-och-se-år. [Marcus B]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Marcus Rashford37 (20)2112
Mason Greenwood27 (25)125
Anthony Martial8 (28)75
Edinson Cavani0 (39)175
Odion Ighalo0 (4)00
Anthony Elanga1 (1)10
Shola Shoretire0 (3)00

Betygsnoteringar

Baserat på Mussredaktionens betyg får Bruno Fernandes och Luke Shaw den här säsongen dela på priset som säsongens spelare i Manchester United. De båda spelarna landade på 8,8 i snittbetyg. Inte bara det, de hade också samma fördelning på de individuella betygen, med 9 från fyra redaktionsmedlemmar, varsin 8,5 och varsin 8.

Edinson Cavani blev entydig trea på 8,1. Även Harry Maguire, Scott McTominay och Marcus Rashford hämtar ut betyget bra från juryn.

Av de betygsatta spelarna var Brandon Williams sämst med 4,3 medan Daniel James och Donny van de Beek båda landade på 4,7. Vidare ligger även Alex Telles, Juan Mata och Anthony Martial under dålig.

Vill vi nödvändigtvis skilja på Shaw och Bruno kan vi göra det genom att titta på matchbetygen vi satte under säsongen. Där var Shaw (6,6) markant bättre än Bruno (6,3). Med detta var Luke Shaw den spelare som fick högst matchbetyg under säsongen.

För Bruno blev det på matchbetygen mycket överraskande bara en sjätteplats totalt. Dean Henderson knep andraplatsen, följt av Edinson Cavani, Paul Pogba och Victor Lindelöf.

Sämsta spelare enligt våra matchbetyg var Daniel James. Han fick bedrövliga 5,4 i snittbetyg fördelat på 21 matcher. Brandon Williams (5,5) och Anthony Martial (5,6) har också anledning att skämmas.

Här ska vi flika in att Amad faktiskt fick det allra högsta genomsnittliga matchbetyget. Ivorianen landade på 6,6 (6,63 för Amad mot 6,57 för Shaw) men han blev bara betygsatt fyra gånger. Ignorerar vi antalet spelade matcher så blev Anthony Elanga säsongens tredje bästa spelare.

Juryns totala snittbetyg landade den här säsongen på 6,1. Detta är bättre än förra säsongens 5,9, varför säsongsbetygen indikerar en bättre säsong.

Av jurymedlemmarna var Elias generösast på 6,3 medan Gustav var snålast med exakt 6. Marcus E var näst generösast med 6,13 medan Sebastians 6,04 var näst snålast. I mitten la sig Micke och Marcus B på 6,09.

Tittar vi på matchbetygen under säsongen var det totalt snittet på 744 betygsatta prestationer 6,1. Detta kan jämföras med 5,9 förra säsongen. Återigen ser vi en indikation på att United gjorde en bättre säsong.

Säsongens mest förbättrade spelare var, i utklassningsstil, Luke Shaw. På säsongsbetyget gick han från 6,1 till 8,8 och på matchbetygen från 5,9 till 6,6. Scott McTominay och Harry Maguire var också markant bättre på säsongsbetygen medan Juan Mata fick betydligt högre matchbetyg den här säsongen.

Den mest försämrade spelaren var på säsongsbetygen Anthony Martial. Han sänkte sig från fina 7,6 till 4,8. Även Brandon Williams var markant sämre på säsongsbetyget. I tillägg notabla försämringar på Daniel James, Mason Greenwood, Aaron Wan-Bissaka och Nemanja Matic.

På matchbetygen var det Fernandes som sänkte sig mest. Från sensationella 7,0 förra säsongen till mer mänskliga 6,3 nu. Även Martial sänkte sig markant, vilket även gäller James och Williams.

Avslutningsvis ska vi titta på matcher och individuella prestationer.

Två spelare lyckades under säsongen med bedriften att få högsta betyg i en match. Anmärkningsvärt var det två inhoppare som gjorde det. Marcus Rashford fick en tia för sitt inhopp hemma mot RB Leipzig och Edinson Cavani fick tio borta mot Southampton.

Tre spelare får dela på utmärkelsen sämsta individuella prestation under säsongen. Det var mittbackarna Victor Lindelöf och Harry Maguire samt mittfältaren Fred som lyckades spela till sig en tvåa. Lindelöf fick det i premiären mot Crystal Palace, Maguire i 6-1-förlusten mot Tottenham och Fred mot Leicester i FA-cupen.

Säsongens bästa match blev 5-0-segern mot RB Leipzig, då snittbetyget blev 8,0. Föga överraskande var 1-6-förlusten mot Tottenham den match som gav lägst betyg, 4,0 i snitt.

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Bruno Fernandes8,86,3
Luke Shaw8,86,6
Edinson Cavani8,16,4
Harry Maguire7,76,3
Scott McTominay7,16
Marcus Rashford75,9
Mason Greenwood6,55,9
Victor Lindelöf6,56,3
Fred6,46
Paul Pogba6,46,3
Aaron Wan-Bissaka6,25,9
Dean Henderson66,5
Nemanja Matic5,35,8
Axel Tuanzebe5,36,1
David de Gea5,36,2
Eric Bailly5,36,1
Anthony Martial4,85,6
Juan Mata4,85,8
Alex Telles4,86
Daniel James4,75,4
Donny van de Beek4,76
Brandon Williams4,35,5
Amadn/a6,6
Anthony Elangan/a6,5
Diogo Dalotn/a5
Hannibaln/an/a
Jesse Lingardn/a5,3
Odion Ighalon/a5
Shola Shoretiren/an/a
Tim Fosu-Mensahn/a5
Will Fishn/an/a