Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Villarreal
Ett tidigt vägskäl

Manchester United befinner sig redan i den andra gruppspelsomgången i Champions League vid ett så kallat vägskäl. Då man förlorade premiären borta mot Young Boys för två veckor sedan är kravet på vinst imorgon kväll stort. Villarreal kommer på besök och vi får hoppas att det senaste mötet med spanjorerna är nästintill förträngt bland spelarna.

Manchester United

United kommer från en svag period på sistone med tre förluster på fyra matcher. Förluster som egentligen inte skulle behövt komma, med tanke på att motståndarna har varit Young Boys, West Ham, och Aston Villa.

Nere i Schweiz skämde man ut sig fullständigt efter en oförsvarbart dålig insats. Att man spelade med en man mindre i en timme hör egentligen inte till saken, med tanke på kvalitetsskillnaden som initialt råder mellan Young Boys och Manchester United.

I ligacupen mot West Ham valde Ole Gunnar Solskjaer att rotera kraftigt och fick för det betala priset, mot ett om än lika roterat motståndarlag.

Till sist, mot Aston Villa i ligan senast kom man inte upp i nivå och var både ineffektiva framåt och svajiga bakåt.

Imorgon krävs således uppryckning från alla håll. Att United skulle befinna sig vid ett slags vägskäl i den andra gruppspelsomgången i Champions League trodde jag inte att jag skulle behöva skriva, men så är faktiskt fallet. I omgång tre och fyra väntar nämligen dubbelmöte med Atalanta, som troligtvis helt och hållet kommer avgöra i vilken turnering United spelar efter årsskiftet.

På förhand är detta givetvis en grupp United ska kunna promenera hem, men samtidigt är vi också tvungna att förlika oss med tanken på att det kan bli Europa League (igen) under våren.

Gör man däremot jobbet imorgon är chanserna trots allt fortsatt goda vad gäller existensen i Champions League. Det förutsätter emellertid bästa möjliga startelva. Problemet är dessvärre att den är svår att plita ner.

David De Gea är självskriven mellan stolparna, men framför honom finns ett par bekymmer att beakta. Luke Shaw tvingades bryta mot Aston Villa senast och är tveksam inför morgondagen. På tisdagens presskonferens meddelade i alla fall Solskjaer att vänsterbacken var på träningsanläggningen under dagen men tränade inte med laget. Alex Telles är det självklara, men för den skull inte det optimala, andravalet.

Det var deppiga miner senast man mötte Villarreal. Bland dessa tre herrar ligger Bruno Fernandes och Alex Telles bra till vad gäller att ta sig in i morgondagens startelva. Fred får sannolikt värma bänk.

Om det nu är ett problem (vissa skulle nog hävda att det inte är det med tanke på dagsformen) är Harry Maguire indisponibel i ett par veckor framöver till följd av en vadskada. Hans plats bör rimligen Victor Lindelöf ta, detta bredvid Raphaël Varane.

På högerbacken, då? Jo, där råder också problem. Aaron Wan-Bissaka drog som bekant på sig en utvisning mot Young Boys och är därför avstängd såväl imorgon som mot Atalanta i nästkommande omgång. Diogo Dalot känns som den naturlige ersättaren där.

Mittfältet är som vanligt den svåraste av ekvationer att lösa i dagens United. Som jag var inne på inför mötet med Aston Villa hänger mycket på Paul Pogba. Senast spelade fransmannen i en framskjuten position till vänster men stod inte ut nämnvärt. Min gissning är därför att 28-åringen flyttas ner och bildar ett sittande mittfält tillsammans med Scottt McTominay.

I kvartetten längst fram öppnar det dörren för Jadon Sancho till vänster, en plats jag tror engelsmannen också kommer ta. Måhända hade jag personligen föredragit Jesse Lingard framom Sancho men kruxet är att Lingard gör sig bättre i en central roll, och där finns ju som bekant en opetbar Bruno Fernandes.

Mason Greenwood, som var en Uniteds bättre spelare i lördags, ockuperar fortsatt högerkanten och längst fram står givetvis Cristiano Ronaldos namn inristat i sten.

Och slutligen, om det är någon av spelarna som sitter på nycklarna till att lösa en framtida slutspelsbiljett får det ju faktiskt anses vara Mr. Champions League, det vill säga Ronaldo.

Möjlig startelva:

Villarreal

De gula ubåtarna, ja. De får nog inte ses som något favoritmotstånd för Uniteds del. Man har förvisso bara mötts fem gånger i tävlingssammanhang men United har aldrig lyckats besegra spanjorerna, men Villarreal har inte vunnit mot United heller, om vi ska vara korrekta.

Under full tid har fyra av fem möten slutat mållöst (Champions League 2005, 2008) och så sent som i maj möttes lagen som bekant i Europa League-final. Matchen slutade 1-1 efter full tid och när inte heller förlängningen kunde skilja lagen åt krävdes så straffar. Vi minns alla hur det slutade…

Gästerna kommer naturligtvis inte sälja sig enkelt imorgon heller. I mångas ögon är Villarreal ett bra cuplag och är duktiga på att få resultat i de enskilda matcherna, inte minst mot ”bättre” motstånd.

I Uefa-cupen (Champions League-vinnarna mot Europa League-vinnarna) spelade man 1-1 mot Chelsea i säsongsinledningen och därefter har man också kryssat mot de bägge Madrid-jättarna i ligan samt tagit poäng mot Atalanta ute i Europa. Faktum är dock att man inte gör särskilt många mål, men släpper visserligen inte till jättemycket heller. För närvarande står man noterade för fyra 0-0-matcher i ligaspelet.

Mittbackslåset i Villarreal med Raul Albiol och Pau Torres har sett till att man i ligaspelet släppt in minst mål av alla lag, endast tre stycken.

Den senaste pinnen tog man mot Real Madrid på bortaplan i helgen, och i ärlighetens namn var Unai Emerys manskap nästan närmare segern än hemmalaget. Man skapade en rad farliga lägen och hade inte en världsmålvakt i form av Thibaut Courtois vaktat marängernas mål, då hade Villarreal troligen gått segrande ur den striden.

Det aningen remarkabla nyförvärvet från Bournemouth, Arnaut Danjuma, sysselsatte gång på gång Real Madrid försvarare och lär kunna göra detsamma mot United, inte minst med tanke på att det kan bli eventuella ”försvagningar” i Solskjaers backlinje.

Sannolikheten att det blir några omfattande förändringar från senaste matchen får ses som liten. Min känsla är hur som haver att mycket kommer avgöras på mitten. Där finns spelare som Etienne Capoue samt spelmotorn Dani Parejo. Francis Coquelin hade troligen varit påtänkt om det inte vore för att han var avstängd.

Hur resten av elvan kan tänkas se ut följer nedan i grafisk form.

Möjlig startelva:

Historik

Det har tagits upp både en och två gånger hur det gick senast lagen möttes. United förlorade alltså Europa League-finalen ifjol på straffar mot Villarreal och i de tidigare mötena i Champions League mäktade inget av lagen med att ens göra ett mål över 360 minuters spel.

Visste ni att…

 • Diego Forlán har spelat både för Manchester United och Villarreal? Uruguayanen lämnade United för de gula ubåtarna när året var 2004.
 • Vila Real, som staden heter på spanska, är känd för sin keramiktillverkning?

Matchinformation

Manchester United
Villarreal
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 2:6
Tid: Onsdagen den 29 september 2021, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Felix Zwayer (Tyskland)
Teve: Telia/C More

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (vadskada, slutet oktober)
 • Rashford (axelskadad, tidigast mitten oktober)
 • Wan-Bissaka (avstängd, första matchen av två)
 • Amad (lårskadad, mitten oktober)
Tveksamma:

 • Shaw (skadad)
 • Mengi (skadad, liten chans)
 • Hannibal (oklar status, liten chans)
FORM
V29/8WolvesBPL1-0
V11/9NewcastleHPL4-1
F14/9Young BoysBCL1-2
V19/9West HamBPL2-1
F22/9West HamHLC0-1
F25/9Aston VillaHPL0-1

Villarreal

Skador och avstängningar:

 • Coquelin (avstängd, en match)
 • Moreno (skadad)
Tveksamma:

 • Chukwueze
 • Raba
FORM
O21/8EspanyolBligan0-0
O29/8A. MadridBligan2-2
O14/9AtalantaHCL2-2
O19/9MallorcaBligan0-0
V22/9ElcheHligan4-1
O25/9Real MadridBligan0-0

United mot Villarreal

Totalt:50-5-01-1
Hemma:20-2-00-0
Champions League:40-4-00-0
SENASTE MÖTENA
O2005-11-22HCL0-0
O2008-09-17HCL0-0
O2008-11-25BCL0-0
O2021-05-26NEL1-1FS
SENASTE HEMMAMATCHER
O2005-11-22HCL0-0
O2008-09-17HCL0-0