Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Dagens lag: Manchester United - Manchester City
Ett potentiellt säsongsdefinierande derby

Det vankas storpublik på Leigh Sports Village, där Manchester Uniteds damlag idag tar emot Manchester City i säsongens första Manchesterderby. För första gången går United, fyra från toppen, in i ett derby på damsidan som favorit.

De ljusblå motståndarna är fyra från botten. De saknar en uppsjö spelare på grund av skador och har tre raka förluster i ligan.

Manchester Uniteds lag

Jämfört med segern mot Birmingham gör Marc Skinner en förändring. Det är samma förändring som han gjorde inför andra halvlek då, nämligen att Kirsty Hanson ersätter Lucy Staniforth. För undertecknad en mycket välkommen förändring.

Hanson i startelvan medför att Ella Toone tar plats som tia, något som borgar för en rörligare offensiv i United. Framför allt torde Toone i startelvan medföra att laget blir starkare i presspelet. Och City är ett lag som kan pressas till defensiva misstag.

Manchester Citys lag

Förutsättningarna

Potentiellt säsongsdefinierande lyder rubriken. Det är inte ett dugg överdrivet. Dagens derby är faktiskt så viktigt. Manchester City gick in i säsongen med hopp om att vinna ligan och helst skulle de även utmana i Champions League. Utama i Champions League kommer de inte att göra. Det tog slut redan i kvalet.

Ligan? De är redan nio poäng bakom Arsenal. Det är i stort sett ointagligt i Women’s Super League. Inte ens om de vinner alla matcher som återstår är det självklart att de vinner titeln.

Skadekris och usel form hos de onda. Därmed går United alltså in i ett derby som favorit för första gången. Seger är ingalunda någon självklarhet. Men om inte Marc Skinners lag kan vinna den här matchen blir det väldigt svårt att tro på hans lagbygge. Inte bara för oss som tittar på utifrån utan sannolikt även för spelarna i bygget.

United har chansen att skaffa sig ett försprång på nio poäng ner till City. Då blir vägen till Champions League plötsligt extremt lång för City.

Tidigare möten

Dagens derby är det sjunde på damsidan. Hittills är det fördel för de onda, som har tre segrar mot Uniteds enda. (Vi kan försköna och hävda två vinster för United. Vi vann nämligen på straffar i Women’s League Cup förra säsongen. Men på grund av tabelläget var det ingen som tog den matchen på riktigt allvar.)

Motsvarande ligamatch förra säsongen slutade 2-2, sedan United hämtat upp tvåmålsunderläge i andra halvlek. United hamnade i underläge även i bortaderbyt och då blev det till slut en klar 3-0-seger för City.

Teve

Matchen visas på Viaplay och V Sport Premium. Avspark klockan 14.30 och sändningsstart fem minuter dessförinnan.