Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U19: Manchester United - Atalanta 4-2
Stark prestation gav viktig seger i Uefa Youth League

Manchester Uniteds U19 besegrade Atalanta i Uefa Youth League och passerade därmed italienarna i gruppen. I en målfest vann United rättvist. Zidane Iqbal, Joe Hugill och Alejandro Garnacho förvandlade underläge till tvåmålsledning på tio minuter i mitten av första halvlek. Efter paus gjorde Omari Forson mål på sin första bollkontakt och United vann till slut med 4-2.

Neil Wood valde idag ett offensivt balanserat lag med Isak Hansen och Zidane Iqbal, båda offensiva mittfältare i grunden, som sittande mittfältare. Det kan möjligen förklaras av att den ordinarie mittfältsduon Martin Sviderský och Charlie Savage inte är i fullgott skick. Hur som helst resulterade det i en öppen match där United var mycket bra med boll men sämre när Atalanta hade den.

United öppnar matchen mycket starkt och borde ha tagit ledningen redan i tredje matchminuten. Men Shola Shoretire avslutar svagt när Álvaro Fernández ger honom avslutsläge mitt i straffområdet. Ett par minuter senare är det Shoretire som agerar framspelare för ett utmärkt avslutsläge. Den här gången är det Alejandro Garnacho som avslutar svagt. Däremellan hade Fernández ett avslut högt över.

Första kvarten är det bara United men laget kan inte utnyttja spelövertaget. Istället är det gästerna som ska ta ledningen. United tappar bollen på egen planhalva och Atalanta utnyttjar misstaget. Simone Panada får avancera med bollen mellan Uniteds mittfält och försvar. När ingen stänger ytan bestämmer han sig för avslut och Radek Vítek når inte dit.

Vi har sett seniorlag misströsta för mindre, när ett stort spelövertag resulterar i underläge. Den här dagen ger det snarare United energi. United vänder till ledning på fyra minuter och adderar ett tredje mål tio minuter efter Atalantas ledningsmål.

Zidane Iqbal gjorde en bra insats som sittande mittfältare. Här skjuter han Uniteds kvitteringsmål.

Kvitteringen kommer genom Zidane Iqbal. Han får bollen centralt av Isak Hansen och avancerar lite för att sedan avlossa ett lågt och precist avslut som lämnar målvakten stillastående.

Därefter tar Garnacho över. Först får han bollen till höger och löper förbi försvaret och viker in i straffområdet. Sedan tittar han upp och slår en perfekt avvägd passning som ger Joe Hugill öppet mål.

Garnacho gör sedan 3-1 efter en soloprestation. Nu över på vänsterkanten vinner han bollen av vänsterbacken. Denne försöker brotta ner spanjoren men han skakar sig loss. Han kan sedan ohotad ta sig in i straffområdet och väl där lämnar han målvakten chanslös med ett välplacerat avslut.

Alejandro Garnacho var Uniteds bästa spelare. Han låg bakom Joe Hugills 2-1-mål och på bilden skruvar han in 3-1 efter en soloprestation.

I slutet av halvleken har Atalanta flera stora chanser för ett reduceringsmål. Men Vítek står för flera kvalificerade räddningar medan något avslut missar mål. United har samtidigt läge för 4-1 när Hugill driver framåt men aningen okaraktäristiskt väljer han passning istället för avslut och bollen når inte fram. På den efterföljande hörnan har vi en nick tätt utanför.

United tar sedan tillbaka initiativet i början på andra halvlek och kommer till flera avslut under de inledande tio minuterna. Bland annat tvingar Hugill italienarnas målvakt till en bra räddning. Halvleken är tio minuter gammal när Atalanta får sitt första läge, men igen visar Vítek prov på bra målvaktsspel.

Efter en timme gör United ett dubbelbyte, då Martin Sviderský och Omari Forson introduceras. Det ger omedelbart resultat, då Forson gör 4-1 med sin första bollkontakt. Fernández attackerar till vänster och ger Forson bollen mitt i straffområdet.

Med tremålsledning för United är matchen förstås över och det resulterar i en mindre händelserik matchavslutning. United har ett utmärkt läge för 5-1 men Forson hittar inte fram med passningen. Atalanta har någon reduceringschans men Vítek imponerar i Uniteds mål.

Radek Vítek fick hämta bollen ur eget nät två gånger men imponerade ändå stort i Uniteds mål.

Atalanta får ett tröstmål på tilläggstid, då Tommaso De Nipoti får avancera på Uniteds planhalva. Han avlossar sedan ett tungt skott, som till och med Vítek är chanslös på. Ett mycket snyggt mål, det får vi ge italienarna.

I United var det många som var bra i en på det stora hela mycket imponerande insats. Målvakten Radek Vítek gör flera kvalificerade räddningar och är chanslös på målen. Teden Mengi missade senaste matchen i turneringen och det är tydligt att hans blotta närvaro på planen höjer laget.

På mittfältet imponerar Isak Hansen och Zidane Iqbal när United har bollen men defensivt har de, föga överraskande, problem. Vänsterbacken Álvaro Fernández är en annan som imponerar offensivt men hans defensiv lämnar mer att önska. Sam Mather får allt större förtroende på den här nivån och visar emellanåt prov på vilken talang han är.

Bäst i United tycker jag ändå att Alejandro Garnacho var. Ytterforwarden var mycket alert och högst delaktig när United avgjorde matchen i första halvlek.

Segern ser United passera Atalanta i tabellen. Matchen mellan Young Boys och Villarreal har precis börjat men något annat än en säker seger för spanjorerna skulle förvåna. United har ändå gett sig ett bra utgångsläge i gruppen och en poäng i Bergamo om ett par veckor torde innebära avancemang till slutspelet. Ska vi vinna gruppen krävs nog både en seger där och även ett överraskande poängtapp för Villarreal.

Målen

Manchester United – Atalanta 4-2 (3-1)

Uefa Youth League, gruppspel, 20 oktober


0-1 (20  ) Panada
1-1 (22  ) Zidane Iqbal (Hansen)
2-1 (24  ) Joe Hugill (Garnacho)
3-1 (30  ) Alejandro Garnacho
4-1 (63  ) Omari Forson (Fernández)
4-2 (90+3) Tommaso De Nipoti


Uniteds lag: Vítek; Jurado, Mengi, Hardley, Fernández; Iqbal (Sviderský 61), Hansen; Garnacho (Hoogewerf 71), Shoretire (Gore 76), Mather (Forson 62); Hugill


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK