Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U19: Atalanta - Manchester United 1-2
Tung seger i Bergamo och slutspelsplatsen (nästan) i hamn

Shola Shoretire och Anthony Elanga gjorde mål på Manchester Uniteds två första målchanser. Det räckte till seger borta mot Atalanta i Uefa Youth League. Därmed har United i praktiken säkrat en slutspelsplats i turneringen.

Neil Wood matchade ett starkt lag idag. För första gången i den här säsongens Uefa Youth League använde han sig av Anthony Elanga. Tidigare har Elanga suttit på bänken i a-laget. Elangas plats i laget innebar att Björn Hardley inte fick vara med. Detta då du bara får ha tre spelare födda 2002 i varje match. Förutom Elanga så gick de överåriga platserna till lagkapten Teden Mengi och mittfältaren Martin Sviderský. Hardleys plats i mittförsvaret tog Rhys Bennett, hans första start på den här nivån.

När lagen möttes i England bjöds vi på en väldigt öppen match med mängder av målchanser. Nu var det en mer kontrollerad tillställning, där matchens två första chanser slutade med mål för United. Det var de enda avsluten United hade före paus. Atalanta hade fler avslut men det var sällan farligt. De fick de en reducering på straff.

Shola Shoretire öppnade målskyttet med ett behärskat avslut. Álvaro Fernández kombinerar med Elanga och hittar Omari Forson i straffområdet. Forson har tidigare kritiserats för att vara självisk men väljer här passning till Shoretire.

Sedan skruvar Elanga in Uniteds andra mål på en frispark från kanten, med ett skottinlägg som går över alla.

Uniteds målskyttar Shola Shoretire och Anthony Elanga firar Elangas mål.

Atalanta får en livlina när domaren blåser straff efter 36 minuter. Ett inspel touchar eventuellt på Sviderskýs arm och sedan faller en hemmaspelare i duell med Bennett. Oklart vad domaren blåste för och om det var ett korrekt beslut. Oavsett är Guillaume Philippe Renault säker från elva meter.

Efter paus var det en öppnare match men några fler mål i matchen skulle det inte bli. För United hade Bennett en nick i stolpen på hörna och vi hade åtskilliga möjligheter på kontring när Atalanta flyttade fram i sin kvitteringsjakt. Effektiviteten från första halvlek var emellertid borta.

Atalantas bästa möjlighet kom på en lång sololöpning, där Fernández och Bennett lämnades på efterkälken. Avslutet höll dock inte samma klass som löpningen. Dåligt avslut räddade också United när högerbacken tog sig fram och bjöd en lagkamrat på en bra chans i straffområdet.

Annars försvarade sig United bra, något som inte hör till vanligheterna på den här nivån. Målvakten Radek Vítek gjorde det han skulle de få gånger han testades.

Mittbacken Teden Mengi var dominant i backlinjen. Tillsammans med Isak Hansen var han bäst i United.

Bästa spelare i United var den norska mittfältaren Isak Hansen och lagkapten Teden Mengi. Hansen styrde på mittfältet och Mengi ledde sitt försvar på det sätt vi förväntar oss. Jag vill också framhålla Alejandro Garnacho för ett mycket piggt inhopp. Anthony Elanga gjorde förvisso det matchvinnande målet men jag förväntar mig att han ska vara dominant på den här nivån. Det var han inte idag.

Dagens seger innebär att United i praktiken har säkrat en slutspelsplats. Praktik kan omvandlas till teori senare idag, ifall Villarreal tar poäng hemma mot Young Boys. Det skulle vara en praktsensation om de inte skulle göra det, så slutspelsplatsen är nära. Oavsett har vi ett utmärkt utgångsläge inför avslutningen och seger för Young Boys skulle faktiskt vara det bästa för United.

I Uefa Youth League är det nämligen en stor fördel att vinna gruppen. Gruppvinnaren går till åttondelsfinal medan grupptvåan spelar playoff. Ska vi vinna gruppen krävs dock ett oväntat poängtapp för Villarreal eller att vi vinner stort i Spanien i nästa omgång. Detta då vi förlorade med 4-1 mot Villarreal och Uefa går på inbördes möten.

Målen

Atalanta – Manchester United 1-2 (1-2)

Uefa Youth League, gruppspel, 2 november


0-1 ( 8) Shola Shoretire (Forson)
0-2 (23) Anthony Elanga
1-2 (37) Renault (straff)


Uniteds lag: Vítek; Jurado, Mengi, Bennett, Fernández; Hansen, Sviderský (Mainoo 65); Forson (Hoogewerf 65), Shoretire, Elanga; McNeill (Garnacho 81)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK