Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Manchester City 0-2
Dags att följa det goda exemplet!

Det var förväntningar i luften, på en vändning, på spelare som skulle börja leverera, på Ole Gunnar Solskjaer. Tyvärr var det farhågorna som realiserades, inte förväntningarna. Nu gäller det att tänka till och agera efter logikens regler. Det handlar om att följa det goda exemplet!

Undertecknad var på plats i Manchester och på Old Trafford igår. Det var riktigt trevligt, innan match. Då var stämningen god och de svenska trotjänare vi träffade på The Trafford Bar var riktigt positiva. Det skulle nog till och med bli vinst med 3-1 (i något läge hörde jag 0-8 men det blåste snabbt bort med de röda rökelserna på plats). Själv blev jag dock orolig så snart jag insåg att både Cavani och Rashford var tveksamma till spel. Att vi dessutom saknade Varane är förstås aldrig bra.

Det fanns ändå någon sorts förhoppning när Michael Oliver blåste igång matchen. Men det blev fel, riktigt fel. Vi har redan i både snackisar, betyg och i andra sammanhang fått höra om det håglösa spelet, självmålet, de uteblivna chanserna och Citys till synes lekfulla passningsspel med röda spelare hopplöst jagande omkring. Jag behöver inte upprepa själva analysen av matchen och den håglöshet och uppgivenhet som präglade tillställningen, inte sällan manifesterad av Bruno Fernandes gestikulerande.

En sammanfattning kan vara som någon skrev i muss-gruppen, a) det verkar inte råda harmoni i truppen, b) det saknas defensiv klass, c) det tycks saknas en offensiv spelidé och d) spelarna har inte förtroende för Ole Gunnar Solskjaer längre. Möjligen kan man lägga till att flera bärande spelare är ur form. Det blir såklart ingen bra ekvation det hela. 

Men låt mig gå över till vad som bör hända nu. Landslagsuppehållet kommer lägligt men jag tror inte det hjälper med att bara se sig i spegeln och “bounce back” som Ole brukar säga. Klubben måste ha en mer tydlig plan. Det ligger nära till hands att snegla på det goda, framgångsrika exemplet. Jag tänker förstås på när Frank Lampard fick lämna Chelsea. Lampard en ikon i klubben som stod vid ruinens brant där efter nyår 2021.

Det är lätt att dra en parallell till Ole Gunnar Solskjaers historia och situation. Även Ole är en ikon i klubben han tränar och det går aldrig att glömma avgörandet mot Bayern München i CL 1999. Men det hjälper oss inte nu. Chelsea sparkade Lampard för dåliga resultat och en utebliven spelidé, Tuchel kom in och fick en omedelbar, närmast skrämmande effekt. Det är dags att United gör något liknande.

Även om det inte tycks finnas någon Tuchel ledig därute så bör vi följa exemplet. Vi är där nu och förändring måste ske. Jag säger det inte bara på grund av resultaten det sista, inte ens fullt ut på grund av det dåliga spelet. Det som gnager och frambringar någon sorts “nog-känsla” är att Ole Gunnar Solskjaer i intervju efter intervju faktiskt verkar tona ned situationen. Inte sällan talar han om återgå till vad ”what we looked like” och får det att låta som laget var på topp för några veckor sedan. Men faktum är ju att vi inte har ”looked like något” under hela den här säsongen. Delar av förra säsongen var vi där, i spelet, i harmonin, i klass. I år är det mest Ronaldo själv som befunnit sig mellan United och ruinens brant. 

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

På en mycket kort presskonferens efter match var Ole Gunnar Solskjaer dämpad av förklarliga skäl. En sammanfattning av vad som sades kommer här

  • Solskjaer betonade att resultatet är en stor besvikelse men också sättet de förlorar på. ”När vi förlorar mot ett bra lag så vill se ett bättre man-united än idag.”
  • Han har fortfarande tron på att det vänder och att det går att återgå till ”what United looked like” tidigare under säsongen.
  • Solskjaer pratade en del om att de vill vara mer på tå, mer aggressiva, mer snabba i beslutsfattande men också att laget de möter är mycket bra. ”Vi haft svåra matcher som grupp nu på sistone och kommit ganska väl ut ur det, men idag var det ett stort steg bakåt.”
  • På frågan om landslagsuppehållet kommer lägligt så blev svaret ja även om det bästa är att vinna en match direkt efter en förlust. ”Vi måste komma ut som a proper hurt animal mot Watford”.

Hela presskonferensen kan ses här nedan.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Drömmarnas lekpark

Tavla, ändå var målvakten bäst i laget igen