Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Aston Villa 5-0
Utklassning mot favoritmotståndaren

Manchester Uniteds damlag går på jullov med tre raka vinster i bagaget. På söndagen krossades Aston Villa med 5-0 på Leigh Sports Village.

Ella Toone öppnade och avslutade målskyttet. Däremellan skrev Katie Zelem, Lucy Staniforth och Martha Thomas in sig i målprotokollet.

Marc Skinner tvingades göra två förändringar i backlinjen, då de ordinarie ytterbackarna Ona Batlle och Hannah Blundell testade positivt för covid. Det gav Kirsty Smith och Leah Galton chansen som ytterbackar. I övrigt var det samma startelva som i segern mot Brighton förra veckan.

United får en drömstart på matchen, då Ella Toone placerar bollen i nät efter åtta minuter. Hayley Ladd får stor yta på offensiv planhalva, sedan tre Villaspelare misslyckats med att ta bollen av Alessia Russo. Ladd hittar Boe Risa centralt och norskan spelar vidare till Toone.

Boe Risa och Ladd kombinerar på nytt, fem minuter senare. Den här gången är det Boe Risa som hittar Ladd i straffområdet. Ladd får omedelbart målvakten på sig och domaren pekar på straffpunkten, även om reprisen indikerar att målvakten fick en hand på bollen. På straffen är Katie Zelem säker.

Villa får sin första chans efter 25 minuter, då Mary Earps får problem på en inåtskruvad hörna. Unitedmålvakten lyckas dock boxa bort bollen. Så värst mycket mer har inte gästerna i den här matchen.

Annars är det förstås United som har flest och bäst chanser. Toone har ett distansskott tätt utanför medan desperat försvarsspel av Villa ser avslut från Ladd och Russo blockeras.

United vinner mycket boll på offensiv planhalva. Den offensiva pressen fungerar betydligt bättre än tidigare under säsongen.

Den offensiva pressen ger utdelning kort efter halvtidsvilan. Zelem pressar Villa till en bakåtpassning på egen planhalva och sedan vinner Russo bollen i straffområdet. Russo lämnar över till Lucy Staniforth som dödar matchen.

Staniforth blir sedan skadad och United tvingas till byte, vilket ser Kirsty Hanson komma in. Villa tvingas kort därefter till ett målvaktsbyte. United passar samtidigt på att spara försvararna Millie Turner och Smith, båda tillbaka efter skada. Det ser Maria Thorisdottir och anfallaren Martha Thomas komma in på planen, vilket innebär att Ladd får flytta ner som mittback.

Martha Thomas bjöds på öppet mål för 4-0.

Det är Thomas som gör Uniteds fjärde mål, då hon bjuds på öppet mål från någon meter. Även om Thomas noteras som målskytt är det Hansons mål. Den skotska ytterforwarden tar sig förbi två motståndarförsvarare och lurar hela Villa ut mot kanten och lyfter sedan bollen till en fri Thomas.

Femman kommer från Toone, då hon står på rätt plats när en Villaförsvarare styr undan ett inlägg från Thomas.

Toones andra mål blir matchens sista. United vinner utan problem och bättrar dessutom på målskillnaden. Vi kan slå fast att Villa är Uniteds absoluta favoritmotståndare. Dagens match var den femte lagen emellan och United har idel segrar, med löjliga 27-0 i målskillnad (exkluderar träningsmatchen i augusti, då United vann med 2-0). Can we play them every week?

Sammantaget var det en bra dag på jobbet för United. Segern var aldrig hotad och segersiffrorna kunde ha blivit större. Spelmässigt var United kanske ännu bättre mot Brighton förra veckan men United gjorde mer än tillräckligt idag.

“Det var en fantastisk prestation idag,” sa Ella Toone till MUTV efter matchen.

“Jag är givetvis glad över målen. Det viktigaste var att vi tog de tre poängen. Jag tycker att tjejerna var fantastiska.”

Ella Toone blev tvåmålsskytt idag och är både ledande målskytt och ledande framspelare i laget. På bilden trycker hon in matchens sista mål.

Hon framhåller också att United höll nollan för tredje matchen i rad.

“Jag tycker att vi var utmärkta,” fyllde Marc Skinner på. Tränaren vill nu se United fortsätta på den inslagna vägen.

De flesta spelarna lämnar idag Leigh Sports Village med gott omdöme. Alessia Russo och Ella Toone var nog de två främsta i laget. Egentligen skulle jag kunna framhålla vem som helst.

Defensivt var det tredje raka nollan för United och det är näppeligen en slump att det sammanfaller med att Millie Turner är tillbaka i spel. Mittfältstrion Katie Zelem, Hayley Ladd och Vilde Boe Risa var också bra.

Nu väntar uppehåll över jul och nyår. Tre raka vinster ger laget lite arbetsro inför återstarten mot West Ham den 9 januari.

Målen

Manchester United – Aston Villa 5-0 (2-0)

FA Women’s Super League, 19 december


1-0 ( 8) Ella Toone (Boe Risa)
2-0 (13) Katie Zelem (straff)
3-0 (50) Lucy Staniforth (Russo)
4-0 (73) Martha Thomas (Hanson)
5-0 (79) Ella Toone


Uniteds lag: Earps; Smith (Thomas 65), Mannion, Turner (Thorisdottir 65), Galton; Zelem, Ladd; Staniforth (Hanson 58), Boe Risa (Ferreira Fuso 76), Toone; Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK