Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United - Everton 4-2
Smånervigt men i slutändan en övertygande seger

För första gången på över en månad är nu Manchester Uniteds juniorer tillbaka i ligaspelet. Everton gästade Carrington under lördagseftermiddagen och det blev en ganska svängig match, där United om möjligt gjorde det lite mer spännande än vad det hade behövt bli. 4-2 segrade man till slut med efter dubbla strutar av Joe Hugill. 

Senaste gången juniorerna spelade i ligan var i början av december, då man faktiskt också mötte Everton. Den gången på bortaplan och det var en match man egentligen inte vill återkomma till. 3-0 i baken blev det den gången för Travis Binnions gäng, som där och då inte hade förlorat en ligamatch sedan den jobbiga inledningen med storförluster mot Manchester City och Liverpool.

Idag var det därför dags att ta revansch mot Everton, som inför matchen placerade sig två hack över United i tabellen. Everton på sjätte plats och United på åttonde.

i Uniteds lag var det ett gäng förändringar från senaste cupmatchen mot Reading, där man vann med 3-1. Bland annat fanns inte Radek Vitek mellan stolparna idag, utan i stället gjorde Tom Wooster debut, blott 16 år gammal. Wooster hämtades in under hösten 2020 från Burnley.

I backlinjen återfanns även Willy Kambwala, som dragits med skador under en period. Noterbart är också att en av lagets bästa och mest spännande offensiva spelare i Sam Mather startade på bänken, detta tillsammans med Eric Hanbury, Logan Pye, Tyler Fredricson, och Manni Norkett.

Över till matchen så hann det inte gå lång tid innan United skulle spräcka målnollan. Marc Jurado slog till med ett egentligen ganska halvdant inlägg men som letade sig förbi samtliga spelare och bort till en fristående Sonny Aljofree. 17-åringen kunde ur snäv vinkel peta in bollen till 1-0 för United. Då var matchen bara sju minuter gammal.

Det var sedan hemmalaget som fortsatte skapa chanser. Bland annat hade Ethan Ennis ett läge men sköt över.

Länge skulle det heller inte dröja innan United dubblade sin ledning. Daniel Gore på det centrala mittfältet slog en genomskärare till en halvt rättvänd Alejandro Garnacho, som på ett effektivt sätt tog med sig bollen med fart och dundrade fram mot Evertons straffområde. Precis utanför straffområdet avlossade spanjoren ett distinkt skott i vänstra hörnet och 2-0 var ett faktum. Ett riktigt fint mål.

Också Joe Hugill ska berömmas för sättet han drar med sig sin motståndare och öppnar för Garnachos skottläge.

Everton hade egentligen inte mycket att sätta emot ett United som pumpade på i första halvlek. Nyss nämnda Garnacho och Hugill fortsatte sysselsätta gästerna och skapa ett par lägen men saknade skärpan.

Joe Hugill och Alejandro Garnacho var två av förgrundsfigurerna när Everton besegrades med 4-2. 

I den 41 minuten skulle emellertid en reducering komma. Emilio Lawrence i Everton hade sprungit ifrån sin bevakning och kunde sätta dit 2-1 bakom Wooston strax innan paus. Onödigt, med tanke på att United hade haft tämligen god kontroll på matchen. Man borde åtminstone haft med sig tre mål in i halvtidsvilan.

Väl i andra halvlek var nog tanken att United skulle gå ut och ösa på för att sedan stänga butiken. Så blev inte fallet. För drygt fem minuter in i andra halvlek kom en riktig kalldusch. Francis Okoronkwo vann sin duell mot Kambwala lite för enkelt och kunde trycka dit 2-2 för gästerna.

Svaret från hemmalaget? Någon minut senare skickade Wooston upp en långboll som nådde ända till målvakten Patrick Nash i Everton. Problemet vara bara att han hade sprungit ut och långt utanför straffområdet och missat rensningen. Bollen landade till slut hos Hugill som på ett aningen komplicerat sätt ändå kunde lobbskjuta in bollen i nät. Ett viktigt mål både för United och Hugill personligen.

Everton var sedan nära att kvittering återigen men Wooston agerade alert och kom ut från linjen för att avvärja gästernas försök.

Det skulle i stället bli en ny tvåmålsledning för United efter att Hugill hållit sig framme för andra gången idag. Ännu en gång var det Nash i Evertons mål som var tafflig i sitt målvaktsspel. Jurado lyfte in en frispark mot straffområdet och Nash boxade ut bollen precis framför fötterna på Hugill, som kunde raka in bollen.

Att Hugill – som är en nyttig, smart spelare med god löpkapacitet – nu även får göra två mål är mycket skönt, då målproduktionen inte varit på topp den här säsongen. Kan han nu börja addera bägge delarna i sitt spel är det mycket positivt.

Binnions mannar skulle sedan komma att spela av matchen och vinna med 4-2. Hugill och Garnacho ska givetvis plussas för men även Mainoo och Gore på innermittfältet står för bra insatser. Och givetvis var det skönt för debuterande Wooston att i alla fall få vinna, om än två bollar insläppta. Detsamma gällde nog för Kambwala, som emellanåt såg lite ringrostig ut, men av förklarliga skäl.

Segern gör att United går om Everton i tabellen och parkerar just nu på en femteplats. Med matcher tillgodo närmar man sig nu både Sunderland och Liverpool på fjärde respektive tredje plats.

Målen

Manchester United – Everton 4-2 (2-1)

U18 Premier League, 22 januari


1-0 (7) Sonny Aljofree (Jurado)

2-0 (21) Alejandro Garnacho (Gore)

2-1 (41) Emilio Lawrence

2-2 (51) Francis Okoronkwo

3-2 (53) Joe Hugill

4-2 (67) Joe Hugill


Uniteds lag: Wooster; Jurado, Kambwala, Aljofree, Bennett, Murray (Pye 63); Mainoo, Gore, Garnacho (Mather 73); Hugill, Ennis (Norkett 63)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK