Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Watford 0-0
Det kostar dyrt att vara ineffektiv

Manchester United spelade igår 0-0 mot Watford i en match som United borde ha vunnit enkelt.

”Vårt jobb som tränare är att hjälpa laget att skapa tillräckligt många chanser,” sa Ralf Rangnick igår. Det är ett mycket talande uttalande. Manchester United borde ha vunnit enkelt igår. Det är en match vi har sett tidigare under Rangnick.

Mot Burnley och Watford har vi skänkt bort fyra poäng på ineffektivitet, mot Middlesbrough skickade det oss ut ur cupen. Det som är riktigt talande i de matcherna är att motståndarnas målvakter inte ens har varit så värst bra. Det är United som bränner chanserna. Vi kommer till bra lägen men avslutar alldeles för svagt.

Märkligt nog har vi varit effektivare i matcher där prestationen har varit sämre, som mot Atlético Madrid i veckan.

Cristiano Ronaldo är lagets toppforward – och dessutom överlägset bäst betald i laget – så det är fullt naturligt att han får störst del av skulden. På de tio matcherna efter årsskiftet har han bara gjort ett enda mål, på 36 avslut. Det är förstås alldeles för dåligt. Och när han väl gör mål, ja då blir det bortdömt för att han sprungit offside helt i onödan.

Även Bruno Fernandes har en stor del av skulden. Igår stod Bruno för den enskilt största missen, dessutom i ett läge där han hade en utmärkt chans att bjuda Ronaldo på öppet mål (inte för att öppet mål är någon målgaranti för detta United).

Ska vi ta upp något positivt från gårdagen så hittar jag två saker att peka på. Dels visade Anthony Elanga stundtals mycket goda takter. Dessutom tycker jag att Nemanja Matic stod för en bra insats. I mitt tycke är det till stor del Matics förtjänst att vi är så dominanta som vi faktiskt är. Hans insats illustrerar, menar jag, vad en riktigt vass defensiv mittfältare kan göra för detta lag.

Tyvärr kan inte Matic vara den mittfältaren. Det har vi sett gång på gång. Han klarar det i enskilda matcher, mot lag som Watford. Går det bara lite snabbare så hänger han tyvärr inte med.

Jag tycker också att Matics betydelse för laget visas när han blir utbytt. Vi tappar då kontrollen vi hade dessförinnan och Watford tillåts kontra gång på gång. Ibland kan ’ett defensivare spelarmaterial faktiskt vara bättre för offensiven. Rangnick har under måljakt testat att spela Bruno Fernandes och Paul Pogba som mittfältsduo vid flera tillfällen. Jag tycker inte att det har slagit väl ut alls.

Avslutningsvis i mina eftermatchentankar vill jag lyfta markeringen som gjordes före avspark. Detta på Ralf Rangnicks initiativ. När det kommer till att hantera svåra frågor tycker jag att han generellt sett agerar mycket bra och han är ett klart lyft jämfört med föregångarna. Han säger inget revolutionerande men det behöver en fotbollstränare faktiskt inte göra. Rangnick är rak, tydlig och enkel, det räcker så.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen kan ses här.

Rangnicks presskonferens

Manchester Uniteds tillförordnade manager Ralf Rangnick sammanfattade matchen på en kort presskonferens.

”Det känns ännu en gång som två tappade poäng, som vi enkelt skulle ha vunnit. Jag tycker att vi gjorde allt bortsett från att göra mål. I båda halvlekarna hade vi tillräckligt många chanser för att vinna matchen. Men vi gjorde inte det och det är inte första gången vi tappar två viktiga poäng i en väldigt viktig match.”

På en följdfråga om United kunde ha agerat annorlunda pekar Rangnick igen på de missade chanserna:

”I slutändan handlar det om effektivitet, om att vara klinisk framför mål. Det här är olyckligtvis inte för första gången. Bortsett från det hade vi full kontroll på matchen.”

Bara i slutet av matchen hade Watford några kontringschanser men utöver det tycker Rangnick att United dominerade totalt.

”Vårt jobb som tränare är att hjälpa laget att skapa tillräckligt många chanser. Om vi bara hade två eller tre chanser i matchen kunde vi fråga oss: ’Vad kan vi göra för att skapa fler chanser?’ Jag tycker att antalet klara chanser vi hade idag måste vara tillräckligt för att vinna en sån här match.”

Andra reaktioner

Unitedspelarna tycks i allt större utsträckning hålla sig borta från sociala medier efter dåliga resultat, så det vi har att bjuda på är bara en intervju med Bruno Fernandes:

Mer från matchen

En bra aktion – och den skedde inte ens under matchen

Topp fyra borta?