Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Brighton & Hove Albion 1-0
Tillräckligt för tre poäng. Precis

Leah Galton gjorde matchens enda mål när Manchester United besegrade Brighton & Hove Albion på Leigh Sports Village. Därmed tog United sin, i ligan, första uddamålsseger för säsongen.

Vi bjöds på en väntad matchbild, där United dominerade spelet mot ett lågt försvarande Brighton. Gästerna höll nollan länge och med det växte deras självförtroende. Mitt i andra halvlek kunde United emellertid göra mål, då Galton fick hjälp av svagt målvaktsspel.

Marc Skinner valde samma startelva som i 3-1-segern mot Everton förra veckan. På bänken var Ivana Ferreira Fuso tillbaka men danska anfallaren Signe Bruun saknades idag.

Före avspark markerades att detta blev Ella Toones 100:e match som Unitedspelare. Hon är först att uppnå den milstolpen. Inte bara har Toone flest matcher för klubbens damlag, hon är också ledande målskytt och den som har slagit flest målpassningar. Även idag bidrog hon med en assist och på 100 matcher (73 från start) har hon 40 mål och 25 assists.

Brighton fokuserade, föga överraskande, på defensiven. De satt lågt, lät United ha bollen och försökte på kontringar när möjligheten dök upp. Matchinledningen var Uniteds och första kvarten hade vi en tung press mot gästernas mål. Det var vår bästa period i matchen. Därefter täppte Brighton till luckorna bättre och det blev en allt ryckigare match, precis som de ville.

Bästa chansen före paus hade Toone, som friställdes efter en briljant långpassning av Ona Batlle. Toone har emellertid inte medstuds just nu och kunde inte få bollen förbi målvakten. I början av säsongen studsade det mesta rätt för henne, just nu är det tyvärr tvärtom. Med det sagt ska sägas att hon fortfarande spelar bra fotboll, det är bara det att mål och assists inte ramlar in i det takt vi önskar.

Annars hade vi ett par inspel, från Martha Thomas och Alessia Russo, som Brightonförsvaret höll på att rensa in i eget mål. Vi hotade också på fasta situationer utan lycka.

Brighton hade en farlig kontring mitt i halvleken, då Hannah Blundell rensade bra mitt i straffområdet.

Efter paus är United fortsatt spelförande men Brightons försvar känns starkare för varje minut som går. Russo har en nick på mål efter Batlles inlägg. Utöver det har vi svårt att skapa stora chanser. Det är frustrerat och slarvigt.

Mitt i andra halvlek kommer matchens enda mål. Toone friställer Galton på kanten. Vänsterytterns avslut är inte det bästa men målvaktsinsatsen är ännu sämre och bollen rullar in i mål.

Leah Galton gjorde det enda målet matchen.

Direkt efter målet gör Skinner ett dubbelbyte, då Kirsty Hanson och Vilde Boe Risa ersätter Russo och Jackie Groenen. För mig är det obegripligt att Skinner envisas med att byta ut Russo och för all del även Groenen. Sista kvarten introduceras Jade Moore för målskytten Galton, då Skinner vill försvara ledningen. Det är en riskabel taktik som har straffats förr men idag kommer United undan med de defensiva bytena.

Thomas har två utmärkta chanser för att dubbla ledningen. På Ladds långpassning drar hon bollen i stolpens utsida och på Hansons inlägg får målvakten en hand på bollen, vilket är tillräckligt för att en försvarare ska kunna rensa på mållinjen.

Brighton har en farlig kontring efter en Unitedhörna och hotar även på egna fasta situationer. Framför allt på tilläggstid, då bollen studsar okontrollerat i boxen innan United lyckas rensa. Deras sista chans kommer efter en skarvnick där Mary Earps är alert för att rädda.

I slutändan lyckas United ta tre poäng. Vi inledde matchen mycket bra men annars var det mer av en krigarinsats. De tre poängen är mycket viktiga i Champions League-jakten. Samtidigt kändes det här som en match där United behövde göra några mål för att förbättra målskillnaden. Vi har tre poäng och tre mål ner till Manchester City. Men de har en match till godo och ett spelschema som talar för att de ska kunna förbättra målskillnaden ordentligt.

Det var mer kamp än skönspel idag, även om United var det spelförande laget.

Alessia Russo, Ona Batlle, Ella Toone och Leah Galton var i mitt tycke Uniteds bästa spelare idag. Även Hayley Ladd bör framhållas. Hon vikarierar mycket bra i mittförsvaret och bidrar också offensivt med några fina långpassningar. Jag vill också lyfta att Hannah Blundell spelade upp sig efter några svaga insatser den senaste tiden.

För damlaget väntar nu landslagsuppehåll. Därefter är det FA-cuphelg, så först den 24 april väntar nästa match för Uniteds damlag. Då möter vi Aston Villa på bortaplan, vilket normalt sett ska vara en promenadseger.

Målet

Manchester United – Brighton & Hove Albion 1-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 3 april


1-0 (68) Leah Galton (Toone)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Ladd, Thorisdottir, Blundell; Zelem, Groenen (Hanson 70); Thomas, Toone, Galton (Moore 82); Russo (Boe Risa 70)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK