Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Vi orkade inte hela vägen, i år heller

Champions League-drömmen är i praktiken över för Manchester United. Detta kan vi slå fast, trots att laget i skrivande stund faktiskt befinner sig på den sista Champions League-platsen i tabellen.

På herrsidan har jag väldigt svårt att gå ingång på en Champions League-jakt för United. Även om det nu är länge sen som United var framgångsrika så är jag tillräckligt gammal för att minnas tiden då vi vann titlar i parti och minut.

På damsidan är det annorlunda. Där har vi ett nytt lag som aldrig har testat Europaspel. Där skulle en Champions League-plats innebära att laget har tagit nästa steg. Förra året gled platsen oss ur händerna, till stor del beroende på stora skadeproblem. I år är det mer som att laget har kört med huvudet före in i en vägg. Vi har kastat bort Champions League-platsen genom att underprestera i avgörande lägen.

United har bara en enda uddamålsvinst på hela säsongen. Fem av våra sex oavgjorda matcher har kommit sedan motståndarna gjort det sista målet i matchen, den sjätte var gårdagens 0-0-match mot Villa.

Månadens matcher

100 matcher för Ella Toone

Ella Toone blev första spelare att göra 100 matcher för Manchester Uniteds professionella damlag. Toone är dessutom lagets meste målskytt (40) någonsin och hon har även flest assists (26).

Framgångarna fortsätter för U21

I mars säkrade Uniteds U21 segern i WSL Academy Cup. Lagets framgångar slutade inte där. Genom 3-0 mot Everton i sista omgången säkrade United förstaplatsen i den norra serien.

Som regional serievinnare får laget göra upp om den nationella titeln i playoff mot Chelsea, som vann den södra serien. Lagen möts i ett dubbelmöte och det är stor fördel United efter 3-1 på bortaplan i första matchen. Retur imorgon.

Ett horribelt spelschema

Uniteds damer spelade bara två matcher i april. När säsongen summeras kommer laget ha spelat 30 matcher. Det är verkligen bedrövligt, tycker jag. Att det behövs fler matcher i den engelska damfotbollen är uppenbart.

Visst, med cupframgångar kunde det ha blivit några matcher till. Men 22 ligamatcher är alldeles för lite.

Dubbla priser i mars

Alessia Russo prisades som månadens spelare i Women’s Super League i mars medan Katie Zelems hörnmål mot Leicester röstades fram som månadens mål.

Oviss framtid för nyckelspelare

Det spekuleras om framtiden för Ona Batlle och Jackie Groenen. Batlle kopplas samman med en flytt hem till Barcelona. Även Chelsea uppges vara intresserade av spelaren som av många anses vara den bästa ytterbacken i WSL.

Assisterande tränare Martin Ho pratade med media inför Aston Villa och gav inga betryggande besked om Batlles framtid som Unitedspelare.

Ho fick även diskutera Groenen och säger att den nederländska mittfältaren har kontrakt och är en stor del av klubbens planer för framtiden.

Vad sysslar du med, Marc Skinner?

Jag kan inte släppa bytena som Marc Skinner gjorde mot Aston Villa i söndags. United jagade mål och Skinner väljer då att plocka av lagets bästa målskytt Alessia Russo. Det är för mig obegripligt, allra helst som Russo för dagen var bäst (minst dålig, ska jag kanske säga) av lagets offensiva spelare. Överlag kan det konstateras att inga bra saker händer när Russo blir utbytt. Hon blev utbytt i ledning i bortamatcherna mot Arsenal och West Ham, bara för att från bänken se motståndarna kvittera. När hon blev utbytt mot Manchester City passade motståndarna på att göra segermålet.

Att Lucy Staniforth var den kastades in när Russo klev av är ännu svårare att förstå. Staniforth, som är central mittfältare, föredrogs då som högerytter framför den naturliga högeryttern Kirsty Hanson. Det hela blir ännu mer förbluffande med vetskapen att Staniforth gjorde comeback efter fyra månaders skadefrånvaro.

Många anklagar Skinner för att favorisera vissa spelare och det är svårt, på gränsen till omöjligt, att protestera mot de anklagelserna.

På mitten tycks det vara förutbestämt att Jackie Groenen alltid ska bli utbytt och även om Ivana Ferreira Fuso ständigt får beröm efter cupmatcher har hon aldrig fått en ärlig i ligaspelet.

De utlånade målvakterna imponerar

Fran Bentley har blivit framröstad som årets unga spelare i Bristol City.

Emily Ramsey storspelade för Birmingham City i helgen.

Månadens spelare: Hayley Ladd

Hayley Ladd (toppbilden) vikarierade som mittback i båda matcherna i april och med noll insläppta mål totalt kan det inte sägas annat än att hon gjorde det förtjänstfullt. Ladd spelar helst som defensiv mittfältare. Hon är en aggressiv bollvinnare som också besitter en bra passningsfot.

Positionen som mittback är inget nytt för Ladd, hon har ofta spelat där i landslaget. Under en ganska svag månad för laget har Ladd knappt satt en fot fel.

Främsta utmanare: På en 1-0-seger mot Brighton och 0-0 mot Villa finns inte jättemycket positivt att plocka fram. Maria Thorisdottir ska emellertid framhållas för att hon har hållit ihop backlinjen tillsammans med Ladd.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik