Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Brighton & Hove Albion 1-2
Vi tappade tro, gjorde misstag och straffades

Premier League-premiären blev inte vad Manchester United hoppades på. Brighton & Hove Albion var ett bättre lag och vann välförtjänt med 2-1 på Old Trafford.

Jag tycker ändå att United startade matchen okej. Inte bra, men okej.

En motgång var emellertid allt som krävdes för att förra säsongens lag skulle inta kropparna på Unitedspelarna. Efter 0-1 fallerade allt. Det visar kanske mer än något annat hur bräckligt det här laget fortfarande är. Det är tydligt att Erik ten Hag har jobbat med det och efter matchen handlade mycket av det han sa om att bygga upp spelarna.

”Det här är bra spelare,” sa han flera gånger. ”Du måste alltid tro på dig själv.”

Snacket i halvtid fick också viss effekt och vi fick i andra halvlek ett lag som försökte. United skapade över 90 minuter alldeles för lite, men ändå så pass mycket att det var orimligt att vi inte gjorde något mål av egna aktioner. Marcus Rashford får inte missa chansen han får (för nog var Cristiano Ronaldo onside där?), Bruno Fernandes måste göra det bättre när han får läge.

Vi ska också hålla upp händerna och erkänna att Brighton spelade bra. United ska förstås slå Brighton men när de har en bra dag och vi en dålig är det naturligt att de vinner. Större än så är inte skillnaden mellan lagen. Vi är inte på en nivå där vi vinner på en dålig dag.

Mest av allt saknade jag en känsla av aggression hos Unitedspelarna. Spelarna blir passiva och väljer enkla lösningar. Vi behöver våga mer. Gå den svåra vägen, säg till motståndarna: Okej, du står i vägen men det struntar jag i, för jag är bättre än du.

Annars var det de kända bristerna som blottades. Det centrala mittfältet håller inte. När Christian Eriksen flyttade ner som defensiv mittfältare blev det bättre. Men Eriksen har odiskutabelt styrkorna offensivt och ska han spela i den rollen mer frekvent har jag svårt att se annat än att vi blottas defensivt. I en tänkt framtid där vi konsekvent har 70 procent av bollinnehavet kan det kanske funka, men jag kan inte föreställa mig att vi ska komma så långt redan den här säsongen. Åtminstone inte utan några stora nytillskott.

Offensivt var avsaknaden av en toppforward enorm i första halvlek. Det blev bättre med Cristiano Ronaldo på planen. Samtidigt tycker jag inte att Ten Hag kan beskyllas för att Ronaldo inte startade. Emellanåt syntes det att Ronaldo inte är Premier League-redo.

Det var inte Lisandro Martínez heller. Hans debut var jobbig. Ska vi tro på Viaplay var Victor Lindelöf skadad och jag gissar att det är så. För min känsla är att Ten Hag hade tänkt matcha in Martínez lite försiktigare. Nu blev det som det blev. Martínez tappade sin gubbe före 0-1, drog på sig en varning efter eget misstag och bara en svag domarinsats räddade honom från att skänka bort en straff. Med det sagt är jag inte orolig för Martínez. Han kommer snart vara inne i det och hans förtjänster lyste stundtals.

Bredvid Martínez tycker jag att Harry Maguire gör en klart godkänd match. Men eftersom han är Harry Maguire och kommer från en rent bedrövlig säsong särskådas alla hans aktioner i jakt på misstag. Och särskådar vi alla aktioner en mittback gör kommer vi alltid att hitta misstag. Det är väldigt få insläppta mål där det inte går att hitta något som en mittback borde ha gjort bättre.

Några andra spridda tankar:

 • David de Gea inger inget förtroende. Returen på 0-2 är riktigt svag.
 • Luke Shaw vilse vid bortre stolpen har vi sett förr.
 • Jag kan inte riktigt föreställa mig att Diogo Dalot ska kunna förvandlas till en acceptabelt bra högerback. Hoppas jag har fel. För någon ny tycks inte vara på ingång, Ten Hag verkar inte ha någon avsikt att testa Ethan Laird och att Ten Hag inte uppskattar Aaron Wan-Bissakas egenskaper syns från månen.
 • Fred och Scott McTominay var svaga. Kanske kan Eriksen flyttas ner permanent, för att bänka en av dem. Men vi kommer säkerligen få se McFred en hel del den här säsongen också. Om vi inte värvar, förstås. James Garner finns förvisso som alternativ men det känns inte rättvist att slänga in en oprövad spelare på det här mittfältet.
 • Att McTominay blev kvar på planen efter första halvlek begriper jag inte. Att han inte var första spelare att lämna planen är ännu märkligare. Allra helst som han hade en varning. Fred var förvisso dålig, men McTominay var klart sämre i min bok.
 • På tal om byten så blev jag besviken på att Ten Hag bytte så sent. Att vårt andra byte görs först efter 78 minuter förstår jag inte.
 • Ännu konstigare är trippelbytet i matchens slutskede. Jag förstår verkligen inte tanken med det.

Får vi en reaktion mot Brentford? Vi måste få det.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

”Vi tappade tro, vi gjorde misstag och motståndaren straffade oss,” sammanfattade Erik ten Hag haveriet i första halvlek. Han tycker annars att United började matchen bra men gör du misstag mot bra lag straffas du.

”Vi tappade tro,” upprepar Ten Hag. ”Det får inte hända. Du måste alltid tro på dig själv.”

 • Anthony Martial skulle ha startat om han hade varit tillgänglig. Cristiano Ronaldo var inte redo att spela från start. Marcus Rashford övervägdes som anfallare men han presterade så bra under försäsongen att valet blev att behålla honom till vänster. Han kom också till två bra chanser, så beslutet var rätt.
 • Andra halvlek var betydligt bättre och då spelade United med större tro.
 • Brighton spelade inte som de brukar, de spelade fler långbollar än normalt. Så det var inte en fråga om att pressen inte fungerade.
 • ”Spelarna är bra,” säger Ten Hag flera gånger. Samtidigt är han tydlig med att United behöver lära av det som inte var bra.
 • Skillnaden mellan lagen är att Brighton har spelat ihop under lång tid med en konsekvent spelstil. Där är United inte ännu. ”Men det var onödigt att förlora den här matchen.”
 • Christian Eriksen kan spela på flera positioner. Han har spelat som anfallare i Ajax men han är bäst som mittfältare och tanken var att han skulle droppa ner.
 • Försvaret: Ten Hag ville inte lägga skulden på försvaret, det handlar om att försvara som ett lag och misstagen började högre upp. Han säger att spelare – icke namngivna – inte fullföljde de uppgifter de hade fått. De var ”onödigt” att släppa in mål från bolltapp högt upp. (Detta sagt till MUTV, se nedan.)
 • Attityden var bra. Det var misstag med bollen (felpass) och organisatoriska fel i defensiven. (Detta sagt till Sky Sports, se nedan.)

Andra reaktioner

Erik ten Hag och Diogo Dalot snackade med MUTV:

Ten Hag snackade även med Sky Sports:

Även Harry Maguire snackade med Sky:

Roy Keane var inte munter:

Vill ni inte lyssna på Keane kan ni leka finn fem fel på de två bilderna på Keane. Lycka till!

Gary Neville tycker att Ten Hag har fått ett otacksamt jobb:

Mer från matchen

En del nytt men saker och ting är sig likt ändå

United – lika uselt som vanligt