Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
Livet leker för Dean Henderson

Manchester Uniteds just nu bäste målvakt spelar inte fotboll med Manchester United. Den slutsatsen är förhållandevis lätt att dra efter att två omgångar Premier League-fotboll avverkats. Dean Henderson har sett till att Nottingham Forest fått en fin start på återkomsten i högstaligan. 

Lånekollen försöker sig på ytterligare ett comebackförsök. Denna säsong kommer vi att fokusera på en spelare per koll och i kortare ordalag återge hur det gått för de övriga. I skrivande stund är endast tre spelare utlånade från herrlaget, men med tanke på att transferfönstret är öppet i mer än två veckor ännu så lär det hända saker. I första hand kan vi anta att Shola Shoretire, Hannibal, Charlie Savage och Björn Hardley kommer att söka sig iväg i jakt på speltid. Därtill har Manchester United som bekant en märklig tradition att samla på sig målvakter och därför känns det också logiskt att någon av de yngre lämnar.

På damsidan har United lånat ut sex spelare. Så sent som under söndagen meddelade man att Chloe Williams och Niamh Murphy går till Blackburn. Det speciella med damerna och juniorerna är att de kan ha så kallad dubbel representation och därmed dyka upp även i Unitedtröja under låneperioden.

Dean Henderson, Nottingham Forest

Det är förhållandevis enkelt att välja fokuspunkt den här veckan. Dean Henderson är Manchester Uniteds odiskutabelt bästa målvakt just nu. Problemet för Uniteds del är förstås att han inte spelar för klubben den här säsongen. Henderson valde att inte vänta in en diskussion med Erik ten Hag utan packade väskorna och drog på lån till Nottingham i början på juli. Där har han fått snudd på bästa möjliga start. Visst, serienykomlingen föll med 2-0 mot Newcastle på bortaplan i premiären, men när det väl vankades hemmapremiär på City Ground så klev Henderson fram. 25-åringen nöp en straff från Declan Rice, höll nollan, och fick genomgående goda vitsord för insatsen. Henderson själv var förstås mer än nöjd och passade på att hylla atmosfären och klubben efter matchen.

Parallellt med detta spelar David de Gea riktigt dålig fotboll för Manchester United och farhågorna om att han inte skulle passa in i Ten Hags fotboll kan vara på väg att besannas plågsamt tidigt. Samtidigt är säsongen ung och Henderson hinner givetvis ha sina dalar innan vi är i maj, men den allmänna känslan just nu är att United dragit en nitlott då det gäller målvakterna.

Vad gäller Henderson som person så är åsikterna delade. Han sparade inte på kritiken i en intervju med Talksport i början på augusti och kritikerna menar att han med all sannolikhet bränt sina broar i Manchester United efter vissa uttalanden där. Samtidigt som man kan anse att han borde ha gett Ten Hag och United en chans kan man förstå att han sett till kapaciteten behöver och vill spela fotboll på en bra nivå.

Övriga spelare

Álvaro Fernández, Preston North End

Vänsterbacken gick på lån till The Championship. Debuterade i 0-0-matchen mot Hull och spelade sedan fram till två mål när han fick starta mot Huddersfield i ligacupen. Byttes ut skadad i paus och fanns inte med i helgen. Skadan förefaller vara av det lättare slaget.

Alex Telles, Sevilla

Vänsterbackar var det ja. Alex Telles drog till Spanien på lån. Fick göra sin debut när han hoppade in i 80:e minuten i helgen när Sevilla föll med 2-1 mot Osasuna.

Utlånade damspelare

För damernas del pågår försäsongen som bäst. Dels beror en senarelagd säsongsstart på dam-EM och dels brukar damligorna trumma igång något senare än herrarnas. Därför finns det inget direkt att rapportera om vad gäller damerna. Mest intressant hittills är kanske Ivana Fusos utlåning till Bayer Leverkusen.

Utlånade damspelare så här långt: 

Ivana Fuso, Bayer Leverkusen
Carrie Jones, Leicester City
Tara Bourne, Birmingham City
Emily Ramsey, Everton
Chloe Williams, Blackburn
Niamh Murphy, Blackburn