Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Liverpool 2-1
Skrönan som säger att den som springer mest vinner ska inte undervärderas

Manchester United hade en uppgift igår och det var att slå Liverpool hemma på Old Trafford. Det var precis vad man gjorde och förhoppningsvis ger segern lite andrum framöver. 

Efter debaclet mot Brentford förra helgen var Erik ten Hags budskap tydligt. Spelarna visade alldeles för dålig inställning och sprang på tok för lite. Straffet blev att spelarna fick komma in på sin lediga dag och springa en dryg mil, det vill säga så mycket mer som Brentford hade sprungit än United.

Igår tycktes det ha gett någon form av resultat. Om det nu var den, tämligen förlegade, metodiken som talade. Vi säger att det var så, för jäklar vilken skillnad det var i intensitet och tempo hos de rödklädda jämfört med en dryg vecka sedan. Den där skrönan om att den som springer mest vinner stämmer faktiskt ganska bra.

Första kvarten tillhörde enbart hemmalaget, och visst har vi sett emellanåt att United öppnat energiskt, för att sedan mattas av. Igår var dock något annat vi fick se. Man lyckades till och med snickra ihop ett vackert mål under den period då man hade momentum.

Målet i sig fick åtminstone undertecknad att minnas tillbaka på försäsongen och ett par av målen som gjordes då. Det gick som på ett snöre. Det var flärdfullt. Kreativt. Effektivt. Det var allt annat än det United vi fått se de två inledande matcherna. Jag vill också bara flika in att det som gör hela målet är varken väggspelet innan eller Sanchos kyla, utan det är att Martinez sätter bollen framåt på ett tillslag till Elanga, som sedan sätter Sancho i läge.

Att Liverpool sedan skulle äta sig in i matchen var ingen högoddsare direkt. Samtidigt ska det sägas att gästerna inte skapade särskilt mycket av värde. Om så oroligheter uppstod i Uniteds straffområde, ja då var det hemmaspelarna själva som bidrog till det. För att ens tala om vad Fernandes sysslade med när han testade Martinez på mållinjen… Bara United kan ställa till sån oreda, känns det som.

Det var visserligen inte helt fläckfritt bakåt, men Martinez och Varane har ändå gett Ten Hag noll anledningar att förändra mittbacksuppsättningen till nästa match.

Inledningen av andra halvlek kändes också lite som en kopia av inledningen av första. Energiskt och aggressivt. Igår kändes det även som att Ten Hag var rätt på det med bytena. Elanga stod helt klart för en fin insats och skapade stora problem för världens genom tiderna bästa högerback (lugnt, det är ironi) men byttes ändå ut. Ett bra beslut där och då. Ett bra beslut med facit i hand.

Med Martial inbytt fick United en annan dimension i sitt spel och kunde mer satsa på att försöka låsa bollen offensivt. Nu var det kanske inte just precis det som renderade i 2-0-målet, men fransmannen var likväl inblandad och länkade med en precis passning vidare till Rashford som kyligt satte bollen bakom Alisson.

Och huruvida det var Liverpool som var rejält svaga eller den röda hönsgården som var någorlunda uppstyrd vill jag inte ge någon längre utläggning kring. Klart var i alla fall att United hade relativt god kontroll och backlinjen såg faktiskt helt okej ut. Det finns ingen anledning till varför Varane och Martinez skulle ha spelat sig ur startelvan till nästa match och på vänsterbacken känns det ganska självklart att Malacia ska spela. Ja, till och med Dalot såg ju duglig ut.

Det var, för en gångs skull, roligt att se United spela fotboll igår och förhoppningsvis gillade också Casemiro det han såg från läktarplats. Att brassen ska in i elvan till nästa match är ungefär lika självklart som att Klopp alltid kommer leta ursäkter efter förluster.

Det finns ett litet, litet ljus i tunneln, trots allt.

Protesterna

Glazer må inte vara någon ljusglimt i United men positivt att se igår var i alla fall de protester som ägde rum innan matchstart.

Så här såg det bland annat ut innan och under marchen till Old Trafford.

Och väl vid arenan, i The Munich Tunnel.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

  • Väldigt nöjd och belåten. Ville ha en annan inställning och det var vad vi fick.
  • Så som det såg ut mot Brentford vill Ten Hag absolut inte se sitt lag. Det var förvånande, men han understryker också att det tar lite tid att hitta rätt. Vill se ett lag som krigar, det gäller både med och utan boll.
  • Fortfarande en lång väg att vandra. Det här är bara början och det finns mycket utrymme för förbättring.
  • Bänkningen av Maguire och Ronaldo förklarar Ten Hag med att man har en trupp och en spelplan. Den följdes utan den duon men givetvis kan de bli aktuella framöver, då det handlar om en hel trupp och inte bara en startelva i ett lag.
  • En journalist uttrycker kort därpå att Ronaldo inte kan spela i Ten Hags lag (av taktiska skäl gissningsvis), vilket nederländaren så klart viftar bort.
  • Om Casemiro och vad managerns förväntningar är på honom säger han att det är en vinnare som vet hur man vinner matcher och slutligen troféer. Finns fler som vunnit mycket och det måste vara en sorts vägledning för hela laget.
  • Till sist, gällande Martinez så bidrar han med grinta (typ beslutsamhet, aggressivitet). Ten Hag tycker även att man såg mot Brighton att han gjorde det bra.

Reaktioner

Kutym är givetvis att vi inte ger Liverpool särskilt mycket utrymme i våra artiklar och i synnerhet inte deras tyske fjant till manager, men den här bortförklaringen måste vi bjuda på.

Mer från matchen

Vad hände nu? United vinnare utan Ronaldo och Maguire