Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Southampton - Manchester United 0-1
Utrymme för förbättring, men det finns en grund att stå på

Manchester United tog igår andra raka segern, när man bortaslog Southampton. Nog finns det utrymme för förbättring, men man placerar sig åtminstone på en anständig plats i tabellen och har nu en grund att stå på. 

Det är så klart enkelt att säga att den stora prövningen för United den här veckan var matchen mot Liverpool i måndags. Och ja, till viss del. Men, med tanke på att vi gick vinnande ur den striden blev gårdagens möte med Southampton det riktiga testet.

Frågan man kunde ställa sig var: skulle United vika ner sig, eller visa att det finns något att bygga på?

Svaret blev väl i ärlighetens namn något mellanting. Nej, man vek inte ner sig, men visade samtidigt att det var ett steg tillbaka från i måndags.

Två vinster till trots känns den här veckan som två steg fram och ett tillbaka. Det finns en grund att stå på med sex inspelade poäng. Ett, enligt många inledningsvis havererat, United befinner sig just nu före antagonisten från Merseyside och en poäng bakom Chelsea. Det får anses vara godtagbart.

Det bjöds alltså inte på något skönspel igår, men det var väl knappast någon som hade förväntat sig heller? Jag vet inte hur det är med er, men jag kan i alla fall inte minnas senast United gjorde en bra insats på St Mary’s. Det är i princip alltid svårspelat där av någon anledning.

Så, när inte spelet klaffar gäller det att laget håller ihop och att individualisterna kliver fram i rätt läge. Det såg ut som att det var Christian Eriksen som skulle göra det men dansken förmådde inte dunka in bollen i ett typ öppet mål. Och när han väl stod för sina precisa inspel var medspelarna sekunden efter.

United hade sin bästa period i början av andra halvlek och logiskt nog kom också utdelningen då. Dalot och Bruno hade kalibrerat sina högerfötter, som annars blandar och ger, och bestämde sig för att göra ett riktigt klassmål. Att det inte kan vara så där enkelt jämt? Det är märkligt.

Diogo Dalot och Bruno Fernandes sydde ihop matchens enda mål på ett vackert sätt.

Bakåt ska givetvis mittbacksparet med Varane och Martinez nämnas, igen. Inte för att de på något sätt är fenomenala, men det ser alltjämt stabilt ut, och det har vi inte varit bortskämda med direkt. Med den regerande världsmästaren och fyrfaldige Champions League-vinnaren där bak vet vi liksom vad vi får, och kan förvänta oss.

Med Martinez börjar vi lära oss. Det jag uppskattar är argentinarens förmåga att värdera situationer. När bollen ska rensas, då rensas den med kraft och långt åt helvete. När det sedan kan slås en öppnande passning som slår ut en hel lagdel i motståndarlaget, då löser han det. Det här laget behöver fler spelare, likt Martinez, som kan värdera sina beslut bättre.

Apropå det ovan nämnda vågar jag med övertygelse säga att vi har fått in en till spelare med samma förmåga. Jag syftar naturligtvis på Casemiro. Nu fick vi visserligen bara se dryga tio minuter av brassen i sin debut, men mer krävs heller inte för att han ska behöva övertyga oss.

Att 30-åringen inte byttes in tidigare (eller inte startade, för all del) kan tyckas märkligt. Det må vara en ny liga och lite nya anpassningar, men det är inte så att Casemiro är någon duvunge som inte känt på seniorspel tidigare. Jag räknar blint med att han startar på torsdag, när vi gästar Filbert Way i Leicester.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

  • Spelet värmde kanske inte igår men Ten Hag väljer då att lyfta organisationen och att det var ett lag man såg ute på planen igår. Ett lag där spelarna spelade för varandra. Emellanåt tyckte han dock att det såg bra ut, speciellt i inledningen av andra halvlek.
  • Det finns mycket utrymme för förbättring, så är det i början. Mycket är nytt och allt kommer inte sitta till hundra procent. Det är viktigt att få med sig segrar.
  • Försvarar oss som ett lag men hela backlinjen och mittfältet gjorde det bra. Det är en laginsats.
  • Alla matcher i Premier League är oförutsägbara och det gäller att acklimatisera sig till ligan. Måste hitta olika sätt att vinna.
  • Kaptensbindeln ger energi till Fernandes, som vi även fick se mot Liverpool. Gällande målet är det bra gjort men ska också komma ihåg att det är ett lagmål.
  • Apropå målet menar Ten Hag att det är de ytorna som Dalot hittade man vill åt, det vill säga att komma in och hota centralt i planen, men om motståndaren stänger där är det utsidan eller luften som gäller. Han tycker inte det progressiva spelet på mittfältet är ett orosmoln men antyder ändå att det finns saker att utveckla där. Tillbaka till Dalot så var managern nöjd med portugisens insats.
  • På ämnet Casemiro säger Ten Hag att han hade en bra försäsong och är i bra form fysiskt men måste successivt integreras.
  • Slutligen, Ten Hag nämner i presskonferensen att han är nöjd med hur spelarna följer reglerna, varpå en journalist frågar vilka regler det är. Nederländaren svarar med en fråga och undrar om han har en timme över för en utläggning. Svaret han dock ger är lite svävande, nästan filosofiskt. Kort och gott menar han att det handlar om att spelarna ska förstå och kunna omsätta teoretiska bitar till handling.

Andra reaktioner

 

Mer från matchen

De utskällda fixade andra raka