Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Arsenal
Dags att sätta punkt för The Invincibles-drömmen

För en dryg vecka sedan befann sig Manchester United i botten av tabellen. Nu pekar det uppåt och imorgon ska man göra upp med serieledande Arsenal hemma på Old Trafford. Med andra ord säsongens hittills riktiga test. 

Manchester United

Efter segrar mot Liverpool, Southampton, och nu senast Leicester City kommer United för första gången på länge till en match med gott självförtroende och även förväntningar på sig. Under i princip hela förra säsongen gick det inte att förvänta sig någonting vettigt från det här laget men Ten Hag har nu sett till att det finns något att bygga på.

På gårdagens presskonferens pratade han om att det börjar formas en struktur kring det man gör och att man börjar hitta “linjer” i spelet. Med andra ord, det börjar bli tydligare att utkristallisera hur nederländaren vill att laget ska agera och vad som förväntas. Mot Leicester senast fanns en hel del bra sekvenser som exemplifierade vad man har jobbat på. Bland annat att låta bollen göra jobbet och hålla nere antalet tillslag på den runda saken. Med det växer också ett kombinationsspel fram, som gör att motståndaren inte hänger med.

Förhoppningsvis får vi se ännu mer av den vara imorgon, när Arsenal kommer till Old Trafford. Mot en motståndare som så här långt sitter ihop bra och ser stabila ut gäller det att United fortsätter på inslagen väg med att hålla ett högt bolltempo och dra isär Arsenals lagdelar, och kan vi spetsa det med lite individuell briljans kommer det nog se väldigt trevligt ut.

På ämnet individuell briljans måste Antony nämnas. Nyförvärvet från Ajax anslöt till United under veckan och är spelklar. Frågan är dock om han kommer gå rakt in i elvan. Magkänslan säger nej, med tanke på att om inte ens en av fotbollsvärldens främste på sin position i Casemiro inte startat ännu, varför skulle Antony göra det?

Startar Antony imorgon, eller är det för tidigt?

Jag gissar att vi kommer få se i princip samma lag som senast. Baklinjen, som länge varit Uniteds stora akilleshäl, ser nu ut att vara det minsta bekymret. Inga förändringar kommer ske där, vågar jag lova.

På mittfältet tycker jag emellertid att Casemiro måste gå in nu. Du värvar inte en så pass etablerad spelare i sina bästa år för hundratals miljoner för att fortsätta bänka honom. Casemiro och Eriksen centralt, med andra ord. Framför den duon hittar vi som vanligt Fernandes, trots att den nya trenden utifrån är att “hata” på allt portugisen gör. Han är absolut inte fläckfri men hans närvaro på planen tror jag ändå inte ska underskattas.

I fronttrean är det naturliga att Elanga gör plats åt Antony, men jag ser inte det hända, än. Vidare till Rashford kan vi slå in en öppen dörr och åter konstatera att han inte är en nia, men Martial är fortsatt borta och då är Rashford det vi har att förhålla oss till (Ronaldo visade nämligen senast hur måttligt intresserad han är av att spela för klubben). Sancho självskriven till vänster.

Möjlig startelva:

Arsenal

Det verkar onekligen som att det är Arsenals år…

Nej, skämt åsido. Nog för att Londonlaget har fått en hundraprocentig start och säkerligen drömmer om att upprepa The Invincibles-säsongen, så kommer det naturligtvis inte ske. Arsenal kommer inte heller vinna Premier League. Så var det sagt.

Det har inte varit något oöverkomligt motstånd man ställts mot heller under säsongsinledningen. Bournemouth, Leicester City, och Aston Villa städar sannolikt de flesta storlagen av. Uddamålssegrarna mot Fulham och Aston Villa satt hyfsat långt inne båda två, så nog är det inte fullständigt övertygande.

Det som dock gör att Arsenal sett stabila ut är att Artetas gäng tycks ha hittat kontinuitet. Man kan ställa ut i princip samma lag till varje match men när väl ersättare kommer in vet de vad som förväntas av dem. Där framme ska också sägas att Gabriel Jesus varit en injektion, när han nu fått en tydligare roll än den han hade i Manchester City.

Bakom finns också energi och kreativitet. Det är framför allt Ødegaard jag syftar på, som i sina bästa stunder är alldeles briljant med sin blick och vänsterfot. En nyckel för United blir att stänga ner honom så gott man kan. 23-åringen ådrog sig visserligen en mindre skavank senast men bör finnas med imorgon.

På kanterna gäller det att vara uppmärksamma med Saka och Martinelli, som ofta är företagsamma. Poängmässigt är det Martinelli som stuckit ut medan Saka haft det lite kämpigare men höjden är samtidigt högst hos den senare.

Saka i duell med Alex Telles förra säsongen. Imorgon ställs engelsmannen mot en ny bekantskap i form av Malacia.

Precis som i United känns backlinjen i Arsenal ganska given med White till höger, mittbackslåset Saliba och Gabriel, och Tierney till vänster. I målet ska Ramsdale ha fått en lättare smäll mot Aston Villa men är nog inte i farozonen.

Mittfältet är annars Artetas mest utsatta position just nu. Partey och Elneny är borta med skador. Detsamma gäller Zinchenko, som kan vikariera på mitten. Förmodligen mönstrar man samma duo som föregående match, det vill säga Lokonga och Xhaka.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen vann lagen varsin match mot varandra. United segrade hemma på Old Trafford med 3-2, då med Carrick som interimmanager (eller om han var interiminterimmanager. Högst oklart). På Emirates vann Arsenal med 3-1.

Visste ni att…

 • Första mötet lagen emellan spelades 1894? Då gick emellertid United under namnet Newton Heath och Arsenal som Woolwich Arsenal. Matchen slutade 3-3.
 • Uniteds största vinst mot Arsenal är den som skrevs till 8-2? Den utspelades den 28 augusti 2011.
 • Arsenals största vinst mot United är 6-2? För att hitta den får vi dock spola tillbaka till den 1 februari 1947.

Matchinformation

Manchester United
Arsenal
Turnering: Premier League, omgång 6
Tid: Söndagen den 4 september 2022, 17.30
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (hälsena, mitten september)
 • Pellistri (fot, september)
 • Jones (individuellt program, inget datum)
 • Mengi (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (personliga skäl, inget datum)
 • Williams (skadad, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Shaw (skadad)
 • Wan-Bissaka (skadad)
 • Dúbravka (Matchform.)
FORM
O31/7RayoHTR1-1
F7/8BrightonHPL1-2
F13/8BrentfordBPL0-4
V22/8LiverpoolHPL2-1
V27/8SouthamptonBPL1-0
V1/9LeicesterBPL1-0

Arsenal

Skador och avstängningar:

 • Nelson (lår, oktober)
 • Elneny (lår, inget datum)
 • Partey (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Odegaard (fot)
 • Ramsdale (lår)
 • Zinchenko (knä)
FORM
V30/7SevillaHTR6-0
V5/8C. PalaceBPL2-0
V13/8LeicesterHPL4-2
V20/8BournemouthBPL3-0
V27/8FulhamHPL2-1
V31/8Aston VillaHPL2-1

United mot Arsenal

Totalt:23698-53-85357-334
Hemma:11365-29-19207-100
Premier League:6025-18-1782-66
SENASTE MÖTENA
F2020-11-01HPL0-1
O2021-01-30BPL0-0
V2021-12-02HPL3-2
F2022-04-23BPL1-3
SENASTE HEMMAMATCHER
O2018-12-05HPL2-2
O2019-09-30HPL1-1
F2020-11-01HPL0-1
V2021-12-02HPL3-2