Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester City - Manchester United 6-3
En oacceptabel prestation

Manchester United blev på söndagen förnedrade i säsongens första Manchesterderby. Motståndarna var överlägsna och vann med de osannolika siffrorna 6-3. Förmodligen kunde ha blivit ännu värre, om motståndet hade tryckt på gaspedalen även efter paus.

Den horribla insatsen ger omedelbara flashbacks till förra säsongen och till säsongsinledningen. Plötsligt var United sådär håglösa igen. Vi avvaktade när motståndarna hade bollen. När vi hade den såg vi närmast skräckslagna ut. Av det följde svåra passningar som var dömda att misslyckas, hopplösa dribblingsförsök eller enkla tekniska misstag. Vi gjorde det svårt när vi borde göra det enkelt och tvärtom. Oavsett misslyckades det.

Vi kan peka på egentligen alla startspelare som syndabockar. Den enda jag i någon utsträckning kan ursäkta är Antony. Han fick väldigt lite att jobba med under perioden då matchen faktiskt levde. När han sedan fick den gjorde han faktiskt några positiva saker.

Däribland målet, som var matchens överlägset snyggaste. Tyvärr, för som ni vet är det ingen utklassning på riktigt om inte det förlorande laget gör det snyggaste målet.

Måhända är det kanske på sin plats att erkänna att motståndet var så bra att United kunde ha förlorat även om laget stod för säsongens bästa prestation. När motståndet är extremt bra och det egna laget samtidigt extremt dåligt blir det hemskt.

För United var extremt dåliga. Punkt och slut.

Jag saknade kampviljan som vi har sett sedan Liverpool. Då följdes varje misstag av att tre lagkamrater jagade dit som understöd. Nu tappade en mittfältare en motståndare och då valde mittbacken istället att backa bort från situationen.

Samtidigt är det förstås naturligt att det här laget ibland kommer falla sönder. För det är inget färdigt lagbygge. Vi står fortfarande på en väldigt skakig grund. Vi har varit förvarande på att bra kommer blandas med dåligt. Det betyder emellertid inte att det gör mindre ont när käftsmällen kommer.

Marcus Rashford var tämligen kass igår. Men det är ändå positivt att han är tillbaka i spel. Tillbaka i spel är även Anthony Martial. Han var faktiskt bra. Det var han ensam om i gårdagens United. Men så spelade han också i ett skede av matchen då det var möjligt för en Unitedspelare att vara bra. Ändå ger fransmannens inhopp framtidstro. För han har egenskaper som är unika i det här lagbygget och det råkar vara egenskaper som Erik ten Hag gärna vill ha längst fram. Jag tror att vårt spel kommer att förbättrats med Martial på planen. Återstår att se om jag har rätt.

Varning: Video från gårdagen

Jag vet inte varför någon läsare skulle vilja se detta. Men det ska in i den här kolumnen, så här får ni en video som jag hoppas att ni snabbt scrollar förbi:

Ten Hags presskonferens

”Jag sa det till spelarna också, vi saknade tro. Jag har sett några höjdpunkter, det var uppenbart att vi inte försvarade på framfoten, vi lät dem spela. Med bollen var vi inte tillräckligt modiga, vi gjorde tekniska misstag, vi fattade felbeslut. Då blir du krossad.”

Så sammanfattade Erik ten Hag den hemska söndagsmatchen.

Hur kommer spelarna reagera på kritiken?

Laget har visat vad som sker när laget spelar som ett lag, så Ten Hag är övertygad om att spelarna kommer ta till sig av kritiken.

Om bristen på tro

Det är normalt i processen, att det inte alltid går bra. Men den långsiktiga trenden pekar uppåt.

”Vi kommer ha motgångar och måste lära av det.”

Inga ursäkter

På en fråga om det långa uppehållet utan matcher kan vara en förklaring slog Ten Hag fast att det inte finns några ursäkter.

Regelbrott

I en teveintervju sa Ten Hag att spelarna inte följde lagets regler och principer. På presskonferensen blev han ombedd att förklara vad det var som felade:

Först och främst måste laget tro att matchen går att vinnas. När du inte följer principerna agerar du inte som ett lag och då går det som det gick.

Ronaldo blev kvar på bänken

Att Cristiano Ronaldo blev kvar på bänken var av respekt för hans stora karriär, det var inte rätt att byta in honom när matchen redan var förlorad. Dessutom behövde Anthony Martial speltid.

Ten Hag ville emellertid inte gå med på att det pekar på Ronaldos plats i anfallshierarkin.

Om taktiken

Om du inte har tro på planen behöver du inte prata om något annat.

Om Varane

Raphaël Varane klev av skadad. Det var enklare att fatta beslutet när resultatet var det som var, men ”skadan var så stor att han inte kunde fortsätta”.

Ingen löpträning imorgon

Precis som mot Brentford var det en mental förlust. Men på ett annat sätt. Då var det att spelarna inte sprang tillräckligt. Nu var det att spelarna inte hade den rätta tron. Ten Hag pekar även på sin egen del i det, i att förmedla tron till spelarna.

Om Casemiro

När Casemiro värvades började laget vinna. Det handlar om laget. Det var inte mot Casemiro utan för Scott McTominay, som spelade väldigt bra.

”Jag är säker på att [Casemiro] kommer tvinga sig in i laget. Men det måste komma på ett naturligt sätt.”

Video

En oacceptabel prestation

MUTV försöker som alltid hitta positiva vinklar. Erik ten Hag ville inte spela boll:

”För tillfället kan jag inte uttrycka till omvärlden, det finns alltid något positivt, men vi är mycket besvikna över resultatet och det måste vara tonen den här söndagen. Och vi måste acceptera det. Men vår prestation var oacceptabel.”

Andra reaktioner

Roy Keane tycker att Uniteds spelare ska skämmas:

Christian Eriksen tycker att det var en dålig dag på jobbet och att United bara har sig själva att skylla:

Mer från matchen

Ett uppgivet lag redan från start

Vilken fullständig massaker