Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Derby day it is!

När United var den dominanta kraften under 1990-talet spelade vi inte så ofta viktiga derbyn och till slut mötte vi knappt city, eftersom dom valde att åka nedåt i seriesystemet. Efter att de återkommit hände det att dom vann, men United vann då ändå ligan, så det spelade liksom ingen roll.

Sen oljepengarna plöjdes ned i den numera helt oljefärgade delen av Manchester har dom – inte helt otippat – lyckats vinna ligan fler gånger än den äkta och röda delen. Samtidigt har United också vunnit en del derbyn, mest ihågkomna kanske under Solskjaertiden.

Senast blev det dock en av de värsta mötena jag upplevt. Jag blir upprörd bara av att tänka på det.

Uniteds ligafacit hemma mot Pep & co. är sorglig läsning. Två vinster på de tio senaste och då var den ena matchen så långt tillbaka att Ryan Giggs var manager och Ashley Young serverade Afrotanken ett av målen.

Under alla dessa år har vi gått in i de flesta av matcherna med våra grannar som favoriter. Och spelbolagen har även denna gång city som solklara sådana, vilket jag inte är emot alls, men kan tycka är aningen märkligt. Detta eftersom United har vunnit 15 av de 18 matcher man spelat sen 3-6. City har spelat 17 sen dess och vunnit 11. Och medan gästerna “bara” vunnit 4 av de senaste 7 kan ten Hag skryta med åtta raka segrar.

Holländaren har skapat en maskin som “bara” hackat till i inledningen av säsongen och ett par gånger sedan dess. Det har lett till mer optimistiska tongångar än jag sett på många år i Unitedskaran. Oroväckande? Självklart. Jag vill inte tro på vinst. Det är vidrigt.

Apropå att vinna: Startelvan tar väl ut sig själv? Eller? För mig är den hyfsat självklar.

DDG

AWB – Martinez – Varane – Shaw

Eriksen – Casemiro

Antony – Bruno – Rashford/Garnacho

Martial/Rashford

Att Dalot missar matchen är, med tanke på hans insatser efter skadecomebacken, inte samma katastrof som det hade varit innan VM. AWB har inte sett oduglig ut och portugisen har varit blek.

Om Martial missar är det inte heller hela världen med tanke på att han gör mål i typ var tionde match. Fördelen är att vi kan få Garnacho mot Walker om Rashford flyttas upp i banan.

Ett alternativ till detta är att plocka in Fred i stället för Eriksen. Flytta upp dansken, putta ut Bruno till höger och få en starkare defensiv. Men Bruno på en kant i utgångsposition är sällan lika effektiv och Eriksen har ju fått ett oerhört bättre komplement bredvid sig de senaste månaderna än han hade tidigare.

Och där tror jag den största nyckeln till framgång ligger. Får Casemiro grepp om matchen är chansen till tre poäng enormt mycket högre än om han inte får det.


Vinner vi matchen är vi med i titelstriden. En obegriplig mening att skriva, så här tio år sen senast det hände.  Förlorar vi är vi väck och får åter fokusera på Arsenalpriset. Å andra sidan har vi ett par cuper att slita för.

Nu är det bara timmar kvar.

Let’s do this.