Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Leeds United 2-2
Dubbelt oacceptabel start men upphämtningen var stark

Två bortkastade poäng. Så känns det förstås sedan Manchester United spelat 2-2 hemma mot Leeds United. Att det är United som gör de två sista målen i matchen är bara en liten tröst.

Leeds var ny (temporär) manager-dopade och kom ut i ett furiöst tempo. Det tycktes inte United vara redo för. Allra helst inte portugiserna Diogo Dalot och Bruno Fernandes, som kombinerade för att skänka bort bollen i den första matchminuten och så fick vi spela i underläge.

Avsaknaden av Casemiro var således påtaglig direkt. United agerade stressat mest hela matchen. När det hade gått tio minuter tänkte jag att United spelar som om det var tio minuter kvar av matchen. Vi hade lång tid på oss att hitta en kvittering och sedan ett ledningsmål. Pappa Casemiro hade förmedlat den insikten till spelarna. Han hade hållit i bollen och låtit motståndarna rusa sig trötta.

Nu blev det istället en okontrollerad tillställning, vilket oundvikligen gynnar det mindre skickliga laget. Underhållande, förvisso.

Casemiro saknades. Det gjorde Christian Eriksen också. Dansken har inte brassens naturliga ledaregenskaper. Men Eriksen kan hålla boll och ge laget tid. Spelar Casemiro kan vi klara oss utan Eriksen. Med Eriksen på planen blir avsaknaden av Casemiro mindre. Utan båda blir det väldigt jobbigt.

Startdebuterande Marcel Sabitzer kommer ändå undan med ett godkänt betyg. Han är emellertid inte kontrollanten på mittfältet. Den spelaren måste vi förstärka med i sommar. Vi måste bli mindre beroende av Casemiro.

Uniteds comeback till 2-2 var snabb och när Jadon Sancho skickade in kvitteringen var jag övertygad om att vi skulle vinna. Det är liksom ett inslag i fotbollslogiken att när det bättre laget äter upp ett tvåmålsunderläge och har en halv halvlek på sig så kommer segermålet också. Men det uteblev. Delvis för att vi sumpade chanser.

Bristen på kontroll under matchen oroar. Oroar gör även Wout Weghorst på topp. Han uträttade egentligen ingenting. Egentligen inget offensivt bidrag och inte heller defensivt gjorde han mycket mer än att ta plats.

Det största problemet med Weghorst är att han oundvikligen kommer att behöva spela mycket i vår. Det vill till att han illa kvickt börjar bidra.

Nej, det fungerar inte för Wout Weghorst i Manchester United.

Visst, vi kanske kan spela Marcus Rashford på topp ibland, men han behövs till vänster också.

Alejandro Garnacho var den som fick några saker att hända i första halvlek. Han missar chanser som vi vill ska vara mål. Men effektivitet kommer med erfarenhet. Att han är där och skapar är det viktiga. Samtidigt ser jag onsdagens match som ytterligare ett tecken på att Garnacho för nu primärt bör användas som inhoppare.

En som däremot kan vara redo för startelvan igen är Jadon Sancho. Insatsen mot Nottingham var positiv och inhoppet igår lovar mycket gott.

Starta Sancho till vänster på söndag, skicka upp Rashford på topp och förhoppningsvis är Antony tillbaka på högerkanten. Ibland kan vi klaga på Antony när han inte spelar, men när han saknas blir det tydligt vad han tillför. Annars kan vi väl testa Facundo Pellistri?

Höjdpunkter

Höjdpunkter kan ses här.

Ten Hags presskonferens

Erik ten Hag hade “blandade känslor” efter matchen. Det var en besvikelse att ligga under med 2-0 och det är en match som vi på förhand skulle vinna. Sett till chanserna som skapades borde United ha vunnit.

“Men om vi startar de båda halvlekarna på sättet som vi gjorde. Det är oacceptabelt.

Laget får beröm för att det kämpar sig tillbaka och United spelade stundom bra.

  • Dynamiken förändras med Marcus Rashford på topp.
  • Jadon Sancho utvecklas på rätt sätt. “Han är en briljant fotbollsspelare.” Han kommer gynnas av att vi nu är ett mer dominant lag. Det gäller bara för Sancho att ha huvudet på rätt plats.
  • Starten var dålig. Kanske kan Ten Hag göra mer för att se till att laget är på tårna direkt, han måste analysera det. Överlag var Ten Hag mycket irriterad på hur laget inledde de båda halvlekarna, med spelare som befann sig på fel position, slarvade och förlorade dueller.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Stark upphämtning men en svajig prestation