Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ett andra bud bekräftas
Även Jim Ratcliffe har kommit med ett officiellt bud

Sent på fredagskvällen bekräftades att även Sir Jim Ratcliffe har kommit med ett officiellt bud för att köpa Manchester United från Glazerfamiljen.

Beskedet från Ratcliffe och företaget Ineos kom några timmar efter att ett bud från Qatar bekräftades. Raine Group hanterar den potentiella försäljningen av United och hade satt en mjuk deadline för bud sent på fredagskvällen. Det ska dock noteras att inga bud är bindande i detta skede och det är möjligt att det finns ytterligare bud än de två bekräftade. Det antas att Glazers vill sälja United men uppgifterna är något motstridiga och vissa rapporter indikerar att Glazers kan överväga att endast sälja en del av klubben.

Där budet från Qatar kom med tydliga löften är Ratcliffe mer fåordig. En talesperson för Ineos säger följande till Telegraph:

[Ratcliffes] målsättning är att vara den långsiktiga förmyndaren av Manchester United och sätta standarden för ett progressivt ägarskap av en fotbollsklubb. Som lokalt född vill han föra Manchester tillbaka till Manchester United.

Den lokala förankringen kommer av allt att döma vara vad Ratcliffe spelar på i budgivningen. Åtminstone utåt sett.

Det är antaget att Ratcliffes bud skulle finansieras av lån. Det är emellertid inte tal om samma typ av lån som Glazers använde när de köpte United 2005. Då användes United som säkerhet för lånet och lånet lades på klubben. I Ratcliffes fall skulle det istället vara han själv, eller snarare företaget Ineos, som står som säkerhet för lånet och kostnaden för lånet skulle heller inte falla på United.

I alla omständigheter vet vi nu att det finns två officiella bud på klubben. Nu är det upp till Glazers att överväga de bud som har inkommit. Att det verkligen blir en försäljning av klubben är ännu inte självklart.

Res med oss till Manchester!