Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Chelsea - Manchester United
Ett berg att bestiga, där ligatiteln hägrar högst upp

Tabellettan Manchester United ska imorgon ta sig an tabelltvåan Chelsea på bortaplan i Women’s Super League. Trots att det är United som ligger före i tabellen är det Chelsea som sitter i förarsätet med en match mindre spelad. En seger för United kan emellertid ge stort utslag på den etablerade hierarkin i den engelska damfotbollen.

Ligan avgörs förstås inte imorgon. Men morgondagen kommer att ge oss stor fingervisning om hur det kommer att sluta. Chelsea (fem tappade poäng) är för närvarande en poäng bakom United (sju), med en match till godo. Bakom skuggar Manchester City och Arsenal (båda tio). Om United har tänkt slåss om ligatiteln måste det bli poäng imorgon, helst seger. Blir det förlust, ja då blir återstoden av säsongen snarare en kamp om att undvika fjärdeplatsen.

Det är avspark klockan 13.30 imorgon, i en match som visas på Viaplay.

Läget i laget

United har en skadefri trupp, rapporterade huvudtränare Marc Skinner på sin presskonferens i tisdags. Ja, han höll presskonferens på tisdagen inför söndagens match. Obegripligt.

Vår nya ytterback Jayde Riviere är fortfarande inte redo att spela match, så henne räknar vi bort för nu.

Formen är god. Efter förlusten mot Chelsea i höstas har vi tio vinster och två oavgjorda i liga och cup. Detta inkluderar en seger mot Arsenal borta och oavgjort borta mot Manchester City. Nu blir motståndet tuffast möjliga och det gäller för United att förtränga alla tidigare möten med Chelsea.

Skinners startelva är given på tio positioner av elva:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
okänt, Toone, Galton
Russo

Det enda frågetecknet – förutsatt att vi inte har någon oväntad frånvaro – är vem som startar på högeryttern. Där har Lucía García och Nikita Parris konkurrerat under säsongen men mot Leicester var det Martha Thomas som matchades där. Så vem det blir imorgon är högst oklart.

Okänt är också hur mittfältet formeras taktiskt. Där ser vi oftast Ladd och Zelem bakom Toone men då och då blir det istället Zelem bakom Ladd och Toone.

Kort om Chelsea

Chelsea har vunnit ligan de tre senaste säsongerna och är förstås huvudfavorit att ta hem titeln den här säsongen också. De inledde säsongen med en chockförlust mot Liverpool. Därefter har de den löjliga resultatraden 20-2-1 i samtliga turneringar.

Känslan är ändå att det inte flyter fullt ut för Chelsea. De får slita mer för vinsterna än vad som är brukligt.

Säsongens andra förlust kom också för bara en vecka sedan, då Arsenal drog det längsta strået i Ligacupfinalen. En vecka dessförinnan var det Chelsea som vann mot Arsenal i FA-cupen.

Förlusten mot Arsenal följdes upp med en bekväm 3-1-seger mot Brighton i veckan.

Managern Emma Hayes roterar en hel del i laget den här säsongen. Hon matchade samma elva i de båda matcherna mot Arsenal men därefter gjorde hon åtta förändringar till matchen mot Brighton. Det vittnar om bredden Chelsea besitter. Nu är Brighton förstås betydligt svagare än Arsenal och United, så utgångstipset blir en elva som liknar den Chelsea hade mot Arsenal:

Berger
Périsset, Bright, Eriksson, Charles
Ingle, Cuthbert
James, Cankovic, Reiten
Kerr

Utöver de elva är kanadensiskorna Kadeisha Buchanan och Jessie Fleming de som har fått mest speltid under säsongen. Sveriges Johanna Rytting Kaneryd får också en hel del speltid, men primärt som inhoppare. Svenska målvakten Zecira Musovic spelar ibland men tyska Ann-Katrin Berger får större förtroende.

Pernille Harder är ute med en långtidsskada och Fran Kirby har inte spelat på en månad och missar mest troligt även morgondagens match. Det är tunga skadeavbräck för Chelsea.

I höstmötet mot United spelade Chelsea i en 3-4-3-formation men efter årsskiftet har Hayes valt en fyrbackslinje i samtliga matcher.

Den offensiva trion Lauren James (med förflutet i United), Sam Kerr och Guro Reiten blir en tuff nöt att knäcka för United. Kerr framför allt tenderar att orsaka United problem. På sina tre senaste starter mot United har australiensiskan nätat fem gånger.

Tidigare möten

Chelsea har historiskt ett enormt övertag på United. På åtta möten har Londonlaget sju vinster. Uniteds enda poäng kom i ligapremiären 2020, då Leah Galton blev poängräddare för United. Chelseas överlägsenhet understryks av den inbördes målskillnaden, som är 21-7 i Londonlagets favör.

I höstas vann Chelsea med 3-1 på Leigh Sports Village. United höll nollan i en timme men sedan slog Chelsea till med två snabba mål. Alessia Russo reducerade förvisso men Chelseas seger var i ärlighetens namn aldrig hotad och på tilläggstid gjorde Chelsea ett tredje mål.

Så ska United vinna ska vi alltså lyckas med något vi aldrig har klarat av tidigare. Samtidigt skulle morgondagens match vara det perfekta tillfället att ta vår första seger mot Chelsea. För skulle United vinna imorgon, ja då kan vi på allvar börja snacka om titelstrid.

Chelsea – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 12 mars
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay

Res med oss till Manchester!