Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fuck VAR för alltid

Så klart kom det mesta att handla om domslut och användningen av VAR. Ett påfund jag avskyr mer och mer för varje match jag ser det användas – eller inte användas. 

Konstigt vore väl annars eftersom vi inte har en susning om hur det fungerar.

0-0 hemma mot Southampton kom liksom i andra hand denna eftermiddag. 

Bäst:

 • Att United inte förlorade. Hade detta skett för ett år sen hade Southampton blåst oss av banan. Nu var vi – trots en man kort – aldrig satta under någon stor press. 
 • Att Erik ten Hag till slut ifrågasatte inkonsekvensen från domarkåren. När ingen – varken spelare, ledare eller publik – förstår vad det är som gäller förstör det sporten. Mer om det senare. 

Unitedklass:

 • Tänk om alla spelare varit lika bra på sina positioner i går som Lisandro Martinez var. Och då hade en gult kort redan från tionde minuten att tänka på när han därefter gjorde 80 felfria minuter. Argentinaren är Årets spelare i United för mig så här långt. 
 • De Gea var som vanligt passiv när bollar regnade in i hans straffområde, och spred som väntat sina långbollar till motståndarna: Men hans reflex- och linjespel är fortfarande av yppersta världsklass. Och ytterligare en nolla till hans rekord är finfint. 
 • De svarta sorgebanden för Ian Stirling. Otroligt fin gest av klubben att hylla en supporter på det sättet och jag kan inte minnas att jag sett det tidigare. Ibland gör United som klubb saker klockrent. 

Casemiro och VAR:

 • Jag har inga egentliga invändningar mot att VAR gick in och tog ett rött på brassen mot Southampton. Det var klantigt, speciellt med tanke på att han precis åkt ut en gång. Han missar nu alltså totalt NIO (matcherna han utvisats i inkluderade) matcher på grund av röda kort. Inte okej. Otroligt att han aldrig tidigare i karriären fått ett direkt rött och nu – med “hjälp” av VAR fått två på bara några veckor. 
 • Däremot är detta VAR någonting som förstör fotbollen. Jag har egentligen inte tagit ställning förrän nu, men det måste bort (även om det tyvärr verkar vara här för att stanna). Fotbollen dör sakta men säkert med detta vidriga ingrepp. Jag är för målkameror, men that’s it. Låt domarna göra sina misstag live i stället för att låta andra domare, på andra platser, påverka domarna att göra fler fel. Inkonsekvensen är tokig eftersom samma tacklingar ena dagen inte ens ger gult, men ger rött dagen efter. Och handsregeln? Helt obegriplig. Fullkomligt (titta bara på Bilbaos bortdömda mål mot Barca från söndagen och jämför med Middlesbroughs godkända mot oss förra säsongen). Och att vi inte fick straff när Wout hade läge är beyond belief. 

Inget vidare: 

 • United var inte särskilt övertygande ens innan Casemiros röda. Southampton hade minst lika många bra målchanser – och då hade United sitt på papperet bästa tillgängliga lag. 
 • Vi räknar nu in 210 raka ligaminuter utan att ha hittat rätt. Otippat för ett lag som gjort så många mål och varit i så fin form. 
 • Efter utvisningen såg det aldrig ut som att United skulle vinna. Visst, Bruno hade sitt stolpskott och Varane sin chans på frisparken – men United borde kunna göra så mycket bättre mot tabelljumbon hemma, även med en man kort. 

Annars:

 • Om De Gea var bra så var inte hans kollega på andra sidan planen sämre. Unge Bazunu var inte sämre – om ens det. 
 • Returen i Sevilla borde kunna bara spelas av (och då med Casemiro i elvan) medan vi därefter har ett rimligen stukat Fulham i cupen på söndag. Jag räknar kallt med två avancemang och att Martial avgör åtminstone en av matcherna.