Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Fulham
I väntan på Uefa Champions League

Med en enkel seger mot ett uselt Chelsea säkrade Manchester United sitt Champions League-spel. Det var en märklig match i veckan. Trots att United hade något att spela för var det en distinkt känsla av uppvisningsmatch.

I slutändan kom United upp i 5,2 xG (per Fbref). Det är extrema siffror. Fbrefs xG-data sträcker sig bakåt till och med säsongen 2017/18. Sedan dess har två lag haft högre xG i en match än 5,2. Det var Liverpool (5,9) mot Leeds i februari 2022 och Manchester city (också 5,9) mot Watford i september 2019.

Matchen i torsdags kunde ha slut med handbollssiffror. Båda lagen missade chans på chans.

Idag ska vi spela för att bli trea. Om det nu spelar någon roll.

Spela ungdomarna, tycker Jonathan i vår införrapport. Så blir det inte, det är jag övertygad om. Erik ten Hag vill vinna varenda match.

Luke Shaw syntes på träningsbilder igår. Även om han är spelklar är det rimligt att han står över. Kanske kastas Harry Maguire in och Diogo Dalot kan behöva speltid. Även Scott McTominay är i behov av speltid. Kanske Alejandro Garnacho i anfallet. Möjligen att Jack Butland får debutera bara för att han ska få en match, även om det inte tycks vara Ten Hags melodi.

Oavsett, i stora drag samma lag som senast. Exakt vilka det blir kan faktiskt kvitta, tycker jag. Skaderisk finns förstås, men det är nog ungefär lika stor risk att spelare som står över samlar ringrost.

För Erik ten Hag är debutsäsongen förstås mer än godkänd. Topp 4 och en titel är någonstans nivån vi ska sträva efter att alltid uppnå. Visst, avståndet till tabellettan är lite för stort. Men givet utgångsläget och att det är Ten Hags första säsong är det orimligt att kräva mer. Önska mer kan vi alltid göra.

Det exakta betyget vi ska ge Ten Hag för den här säsongen tycker jag att vi ska avvakta med. Så viktig är den stundande FA-cupfinalen.

Till nästa säsong höjs kraven. Vi kan inte kräva en ligaseger. Men vi kan kräva att vi ska vara där och nosa.

Problemet för United är att vi faktiskt inte har gett bort många enkla poäng den här säsongen.

Visst, Leeds och Southampton hemma är enorma missräkningar. Men Uniteds stora problem är bortaspelet mot bra lag. Det är de svåraste matcherna. Poängen vi har tappat är de svåraste poängen att ta. Så det är ingalunda enkelt för United att ta nästa steg.

Men det måste vi göra. Först ska vi emellertid stänga säsongen 2022/23.