Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2022/23: Försvarare
Jag vill trycka på hans stabilitet, flexibilitet och jämnhet

För 14:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och det har blivit dags för del 2, där det är våra försvarare som behandlas.

Säsongen 2022/23 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid viss oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Anthony Elanga (705 spelade minuter) och Donny van de Beek (293). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Luke Shaw: 9 & 7,5

Elias: Det ska sägas att Shaw inte är någon stor poängspelare och inte heller så värst spektakulär, vilket annars brukar motivera höga betyg. Här vill jag istället trycka på engelsmannens stabilitet, flexibilitet, och jämnhet. Dessa tre komponenter gör honom till säsongens spelare i United, enligt mig. Han har varit tillgänglig i viktiga matcher, presterat i dessa, och har dessutom bevisat att han behärskar mittbackspositionen utan bekymmer. Det var förmodligen något som också räddade United i perioder när Martinez saknades.

Axel: Jag håller med om att Luke Shaw har varit en mycket stabil pjäs denna säsong och han har gjort ett viktigt jobb som mittback när det behövdes. Medan Shaw har bemästrat konsten av en hög lägsta-nivå så behövs en mer avgörande högsta-nivå för att bevilja ett ännu högre betyg från mig. Luke Shaw passar onekligen in väl i ett vinnande lag men det finns mer att utveckla, särskilt i det offensiva spelet där han som ytterback fortfarande kan bli bättre.

Elias: Shaw kommer sannolikt aldrig att bli en spelare som producerar poäng på löpande band, men samtidigt är det skillnad på ytterbackar och ytterbackar. Shaw har egentligen allt en ytterback av högsta klass bör ha i sin repertoar, vilket understryks mest av hans förmåga att leverera i både defensiv och offensiv riktning. Och åter till poängskörden, den är som sagt inte särskilt märkvärdig, men där ligger också en förklaring i att medspelare inte alltid har tagit tillvara på hans chansskapande. För om det är något vi dessutom har lärt oss är det att Shaw har en högklassig vänsterfot.

Redaktionen: 8,1 Matchbetyg: 6,3

Lisandro Martínez: 8,5

”Lisandro Martinez är för kortväxt för Premier League.” Det var antydelsen som en stor del av fotbolls-media fokuserade på när Argentinaren köptes in från Ajax. Sedan kom Brentford-matchen som gjorde de rösterna fler och ännu högre. Lisandro har sedan dess inte bara satt totalstopp för myten att hans längd som mittförsvarare skulle påverka hans spel negativt, han har faktiskt även gått och blivit en av ligans absolut främsta på positionen. Tillsammans med Raphaël Varane så var Martinez prestationer helt avgörande under en säsong där mycket av äran tilldelades till försvarsstatistiken. Han har även imponerat stort med sin passningsfot och med en kämparglöd som man önskar att fler besatt. [Axel]

Redaktionen: 8,4 Matchbetyg: 6,7

Diogo Dalot: 6,5

Ja, Dalot, Dalot, Dalot. Jag har försökt komma fram till varför Diogo Dalot ser en hög lägsta nivå och jämna prestationer som en omöjlig häck att hoppa över. Jag börjar luta mot att det måste vara en häxdoktor i Portugal som har förbannat honom till att vara snäppet på sylvass ena halvan av året, och sedan medioker till rent ut sagt underkänd den andra halvan.

Dalot erbjuder såklart mycket som en tvåvägsspelare. När han väl kliver ut på planen och häxdoktorn har gett honom dispens så är han faktiskt väldigt bra. Från att komma från Porto som en oslipad diamant rent defensivt så har han verkligen visat förbättring. Dalot är en bra dribblare, stark och bra på att hålla i bollen. Det är bara synd att han inte kan hålla den nivån hela tiden. Sen är det såklart inte hans fel att Wan-Bissakas defensiv håller så pass hög klass att man inte med gott samvete kan peta honom. Men om Dalot kan bryta sig fri från häxdoktorn kan han bli en riktigt produktiv pjäs i år framöver, något som även klubben tror på då han nyligen skrev på ett nytt kontrakt. [David]

Redaktionen: 6,5 Matchbetyg: 5,8

Tyrell Malacia: 5,5

Förväntningarna var väl inte sådär skyhöga för Tyrell Malacia när han togs in från holländska Feyenoord och han har väl inte heller åstadkommit några stordåd under sin första säsong i England. Det har blivit lite blandade prestationer från Malacia som mestadels godkänt agerat backup till Luke Shaw. Han är enligt mig inte redo att starta som vänsterback i ett Manchester United som ska utmana om titlar, men han är ännu ung och visade glimtar av stor kvalitet i sin debut-kampanj under Ten Hag. [Axel]

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 5,7

Raphaël Varane: 8

Fransmannens säsong var visserligen ganska hattig, vilket brukar vara fallet. Skillnaden den här säsongen jämfört med föregående var att han nu presterade när han väl spelade. Förklaringen stavas till viss del Martinez, vilket skänkt trygghet till såväl Varane som hela backlinjen. Kanske inte den största ledartypen, men hans kvalitet och blotta närvaro gör hela omgivningen bättre. [Elias]

Redaktionen: 8 Matchbetyg: 6,9

Raphaël Varane lyfte sig enormt efter en svag debutsäsong i Manchester United.

Aaron Wan-Bissaka: 7,5 & 6

Carl: Vi kan börja med att konstatera att Aaron Wan-Bissaka inte är en offensiv ytterback, hans främsta kvaliteter ligger i hans defensiv. Dessa kvaliteter bedömer jag denna säsongen varit såpass höga att det är fullt rättvist att ge Wan-Bissaka ett betyg som pendlar mellan bra och mycket bra. Flera gånger denna säsongen har Wan-Bissaka totalt stängt ner sin högerkant och det är fullt rimligt att föra argumentet att han denna säsongen varit en av världens bästa 1V1 försvarare. Detta backas upp av statistik såsom att AWB denna säsongen hade flest lyckade tacklingar mot dribblingar i alla topp 5 ligor på 92% (23/25 lyckade) före (alla) namn såsom Eder Militao (78%) och Kim Min-jae (86,2%). På grund av denna förmåga har han gjort högerback platsen till sin och är en stor orsak till att vi även när Martinez och Varane varit skadade lyckats hålla nollan såpass många gånger.

Till Aaron Wan-Bissaka, men inte längre, för motståndarnas yttrar.

Axel: Hade jag endast betygsatt den andra halvan av säsongen 22/23 så hade Aaron Wan-Bissaka tjänat ihop ett mycket högre betyg. Medans jag håller med om allt positivt som finns att säga om Wan-Bissakas spel så hände allt detta efter att halva säsongen redan var spelad och innan dess så hittade vi högerbacken längst ner i Erik ten Hags frysbox. Wan-Bissaka har dock under de senaste månaderna presterat på kanske den bästa nivån i karriären, något som definitivt ska tillkännages och uppskattas!

Carl: Att Aaron Wan-Bissaka inte fick chansen första delen av säsongen anser jag snarare bör tillskrivas att Diogo Dalot var riktigt riktigt bra. Wan-Bissaka kommer upp i 34 matcher denna säsongen, vilket ändå är en hel del, speciellt om man som sagt har i åtanke att Diogo Dalot var riktigt stark. Det är även en psykisk styrka att kunna komma tillbaka från en svagare period där man inte varit prioriterad. I ett liknande läge hade och har ett flertal spelare kastat in handduken, men inte Aaron och därav anser jag att hans säsong är bra (med plus).

Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,3

Victor Lindelöf: 7

”Vigge” lämnade nog ingen oöverraskad när han var tvungen att fylla den skadade Lisandro Martínez dojor och gjorde en fullkomligt fenomenal insats.

När de flesta darrade som asplöv av att se Lindelöf bli ordinarie gick vår käre isman och briljerade i våras. Från att vara helt borträknad av de flesta och en av favoriterna att lämna klubben vill jag säga att han utmärker sig som en av Uniteds bästa spelare under vårmånaderna, något som räddade hans karriär i klubben.

Det som påpekats som en av hans största svagheter (duellspelet) hade han helt plötsligt bemästrat. Lindelöf kan även den här säsongen skryta med den bästa procenten av passningar i Premier League som varit lyckade, som säger mycket om hans uppbyggnadsspel. Tyvärr får en besvikande höst där han mest fick spela andrafiol till Martínez och Varane dra ner betyget lite grann. Men wow, vilken renässans! [David]

Redaktionen: 6,9 Matchbetyg: 6,4

Harry Maguire: 4

Harry Maguire fungerar inte i Manchester United. Så mycket är uppenbart. Måhända är betyget snålt, underbyggt framför allt av insatserna mot Brighton och Brentford i augusti samt dubbelmötet mot Sevilla. Överraskande fakta är att United har vunnit de sex senaste ligamatcherna som Maguire startat, med bara ett enda insläppt mål. Men det är underordnat att osäkerhet sprids när Maguire tar plats i startelvan och hans största problem är att han inte förmår att hantera det. [Micke]

Redaktionen: 4,2 Matchbetyg: 5,5

Brandon Williams: n/a

I begynnelsen av Williams Unitedkarriär fanns hopp om att det skulle kunna bli något stort av honom. Allteftersom fick vi nöja oss med att han blev en duglig ersättare och städgumma. Utlåningen till Norwich föregående säsong tycktes inte ha knuffat karriären i rätt riktning heller. Fyller ingen funktion i herrtruppen idag och gör knappt väsen av sig i reservlaget heller. Måste bort från United permanent, för sin egen skull. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Luke Shaw40 (7)16
Lisandro Martínez38 (7)10
Diogo Dalot38 (4)22
Tyrell Malacia29 (10)00
Raphaël Varane31 (3)00
Aaron Wan-Bissaka28 (6)01
Victor Lindelöf27 (8)00
Harry Maguire16 (15)00
Brandon Williams0 (1)00