Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Nymodigheter säsongen 2023/24
Längre matcher och större Champions League-chans

Så är den regniga sommaren över. Nu är det dags för fotboll igen, då Premier League står för dörren. Känner ni den härliga doften av höst?

Ny säsong betyder förändringar. De viktigaste (och kanske några mindre viktiga) förändringarna går vi igenom i den här artikeln.

Förtydligande om årstider: Hösten inleds när det är avspark i den första Premier League-matchen. Den första Premier League-matchen är alltid Manchester Uniteds första match för säsongen. Om andra lag spelar tidigare så är Uniteds första match alltjämt den första matchen. Hösten pågår fram till Boxin Day, då vintern inleds. Därefter följer våren med den härliga påskveckan (som fotbollen numer har förstört…) och sommaren inleds när slutsignalen går i Manchester Uniteds sista match för säsongen. Så har vi det avklarat.

(Med reservation för att vi har missat något.)

Matcherna förlängs

Bollen ska vara i spel i en timme per match, tycker de som bestämmer sånt (vilket är Ifab, inte Fifa, vilket är bra triviakunskap). Det har bollen inte varit i elitfotbollen.

Lösningen på detta är att förlänga matcherna medelst längre tilläggstid, då så behövs.

Domarna ska nu hålla reda på hur mycket tid som försvinner i samband med målfirande, byten, skador, straffar och utvisningar. Vi kommer regelbundet se matcher där klockan tickar in på 100 minuter.

För första gången kommer även åskådarna på arenorna ha en chans att hålla koll på tilläggstiden (ja, det kunde de förstås med eget stoppur förr, men ni förstår), då klockarna på arenorna inte längre kommer att stoppas vid 45 minuter.

(Premier League)

Ändringen förefaller vara positivt mottagen bland supportrar, som betalar för att bollen ska kunna sparkas.

Alla är inte lika positiva, framför allt förefaller utövarna (spelare och managers) vara kritiska.

Nummer 51: Luton Town

Luton Town blir klubb 51 att spela i den engelska högstaligan sedan namnbytet till Premier League.

(Premier League)

Vinteruppehållet är tillbaka

I kalendern är det tomt helgen 20-21 januari. Det ska emellertid justeras. Hälften av matcherna som just nu är schemalagda till helgen 13-14 januari ska nämligen spelas den efterföljande helgen. Således får alla Premier League-lag ett vinteruppehåll utan att ligan behöver ta paus.

Vinteruppehållet introducerades säsongen 2019/20 men försvann under covid och inte heller förra säsongen fanns det någon plats för det, då Fifa arrangerade VM i Sportswashing.

(Premier League)

Huruvida vinteruppehållet blir ett permanent inslag i kalendern återstår att se. Detta då det nya Champions League-formatet (som introduceras nästa säsong) ställer till det. Ytterligare ett problem på längre sikt är den utökade VM-turnering som ska spelas första gången sommaren 2025 (och därefter vart fjärde år).

(Guardian)

Femman kan få en Champions League-plats

Nästa säsong förändras Champions League. Turneringen utökas då till 36 lag och de deltagande lagen kommer då spela åtta matcher i “gruppspelet” som kommer att vara en liga enligt det schweiziska systemet (Swiss-system tournament, Wikipedia förklarar), Även Europa League och Europa Conference League förändras. Men det tar vi nästa år.

Vi påverkas emellertid redan nu. Framöver är det nämligen så att de två bäst presterande länderna i Europaspelet kommer att föräras med ytterligare en plats i efterföljande säsongs Champions League.

Om de engelska klubbarna presterar bäst eller näst bäst i Europa kommer femman i Premier League alltså få en Champions League-plats. Nu går det förstås inte att spela på att bli femma, då vi först i slutet av säsongen vet om femman ska spela Champions League eller Europa League.

(Premier League)

Har England någon chans att få en av de två extra platserna? Ja. England är storfavorit att ta en av de två platserna.

De senaste åren har de engelska klubbarna dominerat i Europa och England hade lagt beslag på en extra plats sex av de sju senaste säsongerna.

Fem engelska klubbar i Champions League är emellertid ingen garanti. Just den här säsongen finns det mycket som talar för att de engelska klubbarna kan ta färre Uefapoäng än brukligt. Den här säsongen har England åtta lag i Europaspelet. Senast England hade det var säsongen 2019/20, vilket också är den enda av de sju senaste säsongerna då England inte hade tagit den extra platsen i turneringen.

Det finns också anledningar att misstänka att de engelska klubbarna kan prestera sämre i Europa än normalt. Newcastle ska spela Champions League. De har inte spelat Europaspel sedan säsongen 2012/13. Vi vet att nykomlingar i Europaspelet kan få det tufft. Ännu mindre Europavana har Brighton. De har aldrig spelat europeisk fotboll.

Arsenal och Manchester United har förvisso stor Europavana men Arsenal har inte spelat Champions League sedan säsongen 2016/17 och deras senaste kvartsfinal i turneringen spelades 2010. Även United har gjort dåliga resultat i Champions League de senaste åren, med ett par gruppspelsmisslyckanden och endast ett par kvartsfinaler sedan finalen 2011.

Så det engelska poängsamlandet i Uefas turneringar kan tänkas gå sämre än brukligt.

I teorin skulle det kunna bli sju engelska klubbar i Champions League. Detta ifall England får en av de två extra platserna i turneringen samtidigt som engelska lag som slutar sämre än femma i Premier League vinner Champions League och Europa League. (Med reservation för att antalet klubbar från en nation i turneringen är begränsat, vilket är fallet i nuvarande format. Jag har letat men inte hittat någon säker information, även om det mesta pekar mot att begränsningen nu är borta.)

Erik ten Hags matsal

Manchester United har tillgodosett Erik ten Hags önskemål om att spelarna ska ha ett ordentligt utrymme inne på Old Trafford före matcher. Det som tidigare var en yta avsedd för hospitality är numer en yta dedikerad till laget.

Därmed slipper laget före hemmamatcher samlas på hotell. Detta har varit problematiskt, då trafiken runt Old Trafford timmarna före match kan göra resan från hotell till arenan mycket dryg.

(Telegraph)

Champions League med Manchester United

Erik ten Hags lag slutade trea i Premier League 2023. Därmed föräras Champions League den här säsongen med Manchester Uniteds deltagande.

Därmed slipper vi den hemska torsdag-söndag-rytmen.

För damerna också

Även damlaget ska spela Champions League. Det är första gången som United deltar i Europaspel på damsidan. Detta efter förra säsongens andraplats i ligan.

Till skillnad från på herrsidan går de engelska lagen inte automatiskt in i gruppspel utan det är kvalspel som väntar för United.

United kommer att gå in i kvalomgång 2, vilket också är den sista kvalomgången. Där väntar dubbelmöte mot ett förmodat starkt motstånd, där vinnaren tar en Champions League-plats. Uniteds potentiella motståndare inkluderar Wolfsburg (Champions League-finalist förra säsongen), PSG och Real Madrid samt ett eller två lag som avancerar från kvalomgång 1 (det troliga är att Arsenal går vidare därifrån, vilket då betyder att en potentiell motståndare försvinner för United).

Och även för ungdomarna

Mer Europaspel blir det. Detta då herrlagets Champions League-plats innebär att U19 får ställa upp i Uefa Youth League. Där inleds turneringen med ett gruppspel och ungdomarna ställs där mot samma motstånd som herrlaget i Champions League.

Semiautomatisk offside

I Premier League har den semiautomatiserade offsidetekniken ännu inte introducerats. Systemet var heller inte i bruk i Europa League förra säsongen. Men i Champions League används det numer, så för Manchester United blir det första gången med semiautomatisk offside.

Nytt serieformat för U21

I U21-serien Premier League 2 slopas det tidigare formatet med två divisioner för de deltagande klubbarna. (Klubbar varierar år från år, då endast klubbar som har en akademi i högsta kategorin får delta. Det är nämligen tämligen kostsamt, vilket betyder att klubbar ibland nedgraderar sin akademi medan andra uppgraderar sin.)

I det nya formatet spelar alla klubbar i samma serie men alla kommer inte möta alla. Istället kommer alla klubbar spela 20 matcher (antalet matcher kan förändras i framtiden) mot 20 olika motståndare. Lagen delas in i fem seedningsgrupper, baserat på de tre senaste årens resultat. Lagen spelar sedan en match mot övriga lag i den egna seedningsgruppen och därutöver tre till matcher mot lagen i övriga seedningsgrupper. Det kan ses som osportsligt att de bättre lagen straffas med ett svårare spelschema men det är en utvecklingsliga och fler jämna matcher torde gynna spelarnas utveckling, vilket är prioriterat.

Efter grundserien väntar sedan slutspel för de 16 bästa lagen. Slutspelet spelas i form av utslagsturnering med enkelmöten och laget som toppar serien möter laget som slutade på plats 16, medan tvåan möter laget som slutade på plats 15 och så vidare. Lagen som slutade högre i tabellen får hemmaplansfördel.

Grundserien gäller också som kval till Premier League International Cup. De tolv bästa i lagen i grundserien bjuds in till efterföljande säsongs Premier League Interantional Cup. (Det är måhända inte självklart att lagen väljer att ställa upp.)

Sista chansen att ta en VM-plats

Fifa Club World Cup ska spelas i nytt, utökat, format sommaren 2025. Ska Manchester United vara med i turneringen så krävs seger i Champions League den här säsongen.

Europa har tolv lag i VM, varav fyra utgörs av Champions League-vinnarna åren 2021 till 2024. Övriga platser går till de klubbar som har presterat bäst i Europa under samma tidsperiod (exakt hur detta beräknas förefaller fortfarande vara något oklart). United har emellertid ingen chans att ta någon av de åtta platserna. Turneringen har nämligen en begränsning som säger att maximalt två klubbar från samma land får ställa upp. Och två engelska klubbar har vunnit Champions League under tidsperioden. Begränsningen gäller emellertid inte ifall tre eller fler olika klubbar från samma land vinner Champions League (eller motsvarande turnering i andra konfederationer) under kvalperioden.

Nytt i domarkåren

Tim Robinson och Darren Bond tar plats i den primära domargruppen. Samtidigt har Andre Marriner lagt pipan på hyllan.

(Premier League)

Utökad ståplats

Till den här säsongen har antalet ståplatser på Old Trafford utökats med 2100 platser. Totalt kommer det därmed att finnas fler än 6000 dedikerade ståplatser på Old Trafford den här säsongen.

(Manchester United)

Krav på bättre beteende (gäller dig också)

Den engelska fotbollen tycker att spelare, ledare och supportrar ska bete sig bättre.

När det gäller spelare och ledare handlar det om att domarnas beslut måste accepteras. För att tvinga fram bättre beteende så kommer syndare att straffas. På planen innebär det att minst en spelare kommer att varnas i situationer där domaren omringas. Utanför planen innebär det att ledare kommer straffas om de beter sig illa.

För supportrar handlar det primärt om att fotbollen vill slå ner mot sånger som hånar de som dött i tragedier (till exempel Münchenolyckan eller Hillsboroughkatastrofen). Även andra typer av olämpligt uppträdande kan komma att straffas.

(Premier League)

Mer information

Vår sida med turneringsinformation och regler har allt du kan tänkas vilja veta om de turneringar som Uniteds olika lag deltar i.

Turneringsinformation och regler

Res med oss till Manchester!