Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester Untied - Galatasaray
Får vi lite retroaktiv poängutdelning imorgon?

Kort efter debaclet hemma mot Crystal Palace i helgen har nu Manchester United en ny chans att börja ställa saker och ting till rätta. Imorgon gästar turkiska Galatasaray i Champions Leagues andra gruppspelsmatch.

Morgondagens match blir en uppgift som Erik ten Hags mannar bara måste se till att lösa. Det lilla glädjeämnet kom i tisdags förra veckan när avancemang i Ligacupen säkrades. Då gjorde United en bra insats men innan och efter den har det sett minst sagt oroande ut.

Manchester United

Eftersom endast en match är avverkad i Champions League än så länge finns givetvis alla möjligheter, trots Uniteds dåliga form.

Förlusten i första gruppspelsomgången mot Bayern München är väl egentligen inte mycket att säga om. United var nära men Bayern var hela tiden numret större. Rent isolerat indikerar kanske siffrorna 4-3 att det var en jämn match, men det var hela tiden United som jagade och att tyskarna avgick med seger var knappast orättvist.

Tre mål framåt den gången borde inneburit mer än noll poäng, men kanske kommer retroaktiv poängutdelning imorgon istället? Den turkiska ligatvåan kommer då på besök och min uppfattning är att den här typen av lag springer över det mesta i inhemska sammanhang, men har betydligt svårare att mäta sina krafter mot andra europeiska storlag.

United måste se upp med Galatasarays individuella förmågor, men som lag och helhet vill jag tro att United sitter ihop bättre.

Några drastiska förändringar i startelvan har jag svårt att tänka mig kommer ske, men med det sagt tror jag inte Ten Hag stänger dörren helt och hållet. På dagens presskonferens tog bland annat målvaktsfrågan upp och Altay Bayindir kom på tal. Ten Hag svarade dock kryptisk på frågan om när vi kan tänkas få se turken göra debut. Imorgon lär det hur som haver inte bli.

Ten Hag gör sannolikt inga större förändringar i morgondagens startelva.

André Onana kommer sannolikt ha samma fyra framför sig som senast. Personligen hade jag gärna sett Sofyan Amrabat få spela centralt på mitten, men i och med att marockanen spelat till vänster i backlinjen på sistone lär han göra så även imorgon. Det finns liksom inga alternativ kvar längre på ytterbacksplatserna. Det är klippa och klistra som gäller.

Mason Mount gjorde en av sina bättre insatser i Unitedtröjan senast och kommer få fortsatt förtroende tillsammans med Casemiro. Den sistnämnde verkar ha tagit någon mental semester från ligafotbollen, men i cupmatcherna levererar han bevisligen.

Frontfyran består rimligen av Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Facundo Pellistri, och Rasmus Hojlund. Noterbart är dock att Antony är tillbaka i laget och är uttagningsbar igen. Jag har ändå svårt att se brassen ta en plats i elvan redan imorgon, dels baserat på oklar matchform, dels för att hans temporära (?) ersättare i Pellistri gör större nytta. Och då ska det sägas att uruguayanen inte gör jättestor nytta han heller.

Möjlig startelva:

Galatasaray

Att den turkiska storklubben från Istanbul spelar Champions League hör oftast till vanligheterna. Under 2000-talet har Galatasaray deltagit i turneringen tretton gånger, men tar sig oftast inte längre än gruppspelet. Vid två tillfällen under den nämnda tidsperioden har man tagit sig till kvartsfinal två gånger.

I ligan placerar man sig för närvarande på en andraplats bakom konkurrenten Fenerbahce. Och det är ett formstarkt lag som kommer till Old Trafford imorgon. På sju matcher har man vunnit sex och spelat oavgjort en.

Ett oavgjort resultat fick man även med sig i den första gruppspelsmatchen i Champions League mot FC Köpenhamn för två veckor sedan. Där var dock turkarna rejält illa ute. 0-2-underläge hämtades upp till 2-2 i matchens slutskede efter mål av Sacha Boey och Tete – två spelare som väntas starta imorgon.

Galatasaray stod för en sen upphämtning mot FC Köpenhamn senast.

Laget leds av den före detta turkiska landslagsspelaren Okan Buruk, som för övrigt också har representerat just Galatasaray som spelare under väldigt många år.

I dagens Galatasaray förfogar han över ett gäng välkända namn, vars karriärer nog ändå får anses ha börjat dala lite grann. Det är inte för intet som Turkiet emellanåt benämns som en kyrkogård bland mer eller mindre stora spelare.

Exempelvis hittar vi den före detta Unitedspelaren Wilfried Zaha i klubben. Ivorianen spenderade ju annars sin karriär i Crystal Palace, men den uppmärksamme noterade givetvis att han inte fanns med när United mötte dem i förra veckan. Zaha har annars haft en stökig inledning på säsongen med en del skadebekymmer, men imorgon spelar han sannolikt från start.

Davinson Sanchez, Mauro Icardi, och den evigt unge uruguayanske målvakten Fernando Muslera är andra namn som många säkerligen känner till.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Galatasaray har endast mött varandra sex gånger i tävlingssammanhang. Samtliga tillfällen har varit i Champions League. För att hitta senaste mötet får vi backa bandet till november 2012, då Galatasaray vann med 1-0. I gruppspelet samma år vann United det första mötet lagen emellan med samma siffror.

Visste ni att…

 • Fyra svenskar genom åren har representerat Galatasaray? Roger Ljung, Tobias Linderoth, Johan Elmander, och Jimmy Durmaz.
 • United på nio försök har vunnit endast tre gånger på turkisk mark? Mot Fenerbahce, Besiktas, och Bursaspor. Aldrig mot Galatasaray.

Matchinformation

Manchester United
Galatasaray
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 2:6
Tid: Tisdagen den 3 oktober 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Ivan Kruzliak
Teve: TV4 Play/Telia

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martínez (skadad, december)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Mainoo (fotled, inget datum)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Wan-Bissaka (hamstring, mitten november)
 • Van de Beek (inte registrerad)
Tveksamma:

 • Antony (matchform, stor chans)
 • Reguilón (skadad, liten chans)
FORM
F3/9ArsenalBPL1-3
F16/9BrightonHPL1-3
F20/9FC BayernBCL3-4
V23/9BurnleyBPL1-0
V26/9C PalaceHLC3-0
F30/9C PalaceHPL0-1

Galatasaray

Skador och avstängningar:

 • Karatas (knä)
 • Ziyech (skadad)
Tveksamma:

 • Torreira (skadad)
FORM
V2/9GaziantepBligan3-0
V16/9SamsunsporHligan4-2
O20/9FC KöpenhamnHCL2-2
V23/9BaşakşehirBligan2-1
V26/9İstanbulsporBligan1-0
V30/9AnkaragücüHligan2-1

United mot Galatasaray

Totalt:62-3-18-4
Hemma:32-1-08-3
Champions League:62-3-18-4
SENASTE MÖTENA
O1994-09-28BCL0-0
V1994-12-07HCL4-0
V2012-09-19HCL1-0
F2012-11-20BCL0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
O1993-10-20HCL3-3
V1994-12-07HCL4-0
V2012-09-19HCL1-0
Res med oss till Manchester!