Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Sheffield United - Manchester United
Var vändningen en vändning?

Den 22 augusti 2022 var Erik ten Hag en pressad man. Hans nya lag hade fått en katastrofal start på säsongen. Nu väntade en match mot Liverpool på Old Trafford och tidningarna hade redan slipat på krisrubrikerna. Något annat än att Liverpool skulle vinna stort var otänkbart.

Så Manchester United klev ut och vann.

Det blev vändningen på Uniteds säsong. Den nya managern kunde sisådär nio månader senare sammanfatta ett mestadels framgångsrikt första år som ansvarig.

Spolar vi fram bandet till den 7 oktober 2023 var Ten Hag pressad ånyo. Nu stod Brentford för motståndet på Old Trafford och bortalaget gick mot seger. Uniteds sjunde förlust på bara elva matcher skrevs in i protokollet. Då klev Scott McTominay fram. Inte bara en gång, för första gången räknades inte, utan en gång till och sedan ytterligare en gång och Uniteds förlust förvandlades till seger bara sådär.

Vad blir effekten av vändningen mot Brentford? Det blir varse i sinom tid.

I den bästa av världar kan United använda Brentford som en språngbräda. Hur dåligt det än har sett ut så är den nyktra analysen att United har haft extrema mängder oflyt. Med marginella domslut, med skador, med egna misstag som straffats, med motståndares misstag som inte straffats. Det går att säga att du förtjänar flyt men det är ingalunda hela sanningen. Kanske kan McTominaya bravader vara katalysatorn som får bollen att börja studsa Uniteds väg.

Ibland är en enda seger det som behövs för att ge sargade spelare självförtroende. Det som var svårt blir plötsligt enkelt.

Men det är inte alltid det fungerar så. Blickar vi tillbaka till oktober 2018 så gick José Mourinhos United mot en klar förlust hemma mot Newcastle. Men på 20 minuter förvandlades en tvåmålsförlust till en seger. Vände det Uniteds säsong? Inte alls. Ett par månader senare skickades Mourinho ut genom dörren.

Spelschemat har gett United en möjlighet att bygga momentum. Ikväll möter vi Sheffield United och sedan är det FC Köpenhamn. Det är matcher som United bara ska vinna. Det är en möjlighet att bygga positiv känsla. En möjlighet att bygga självförtroende som existerar mer än bara flyktigt.

För United är det bara seger som existerar ikväll. Allt annat är att betrakta som ett fiasko.

Vi kan orera om att det inte finns några enkla matcher i Premier League. För det är sant. Det finns inga enkla matcher i Premier League. Sheffield United må vara ett av de sämsta lagen i Premier League men de är alltjämt ett av de bästa lagen i världen. För så bra är Premier League. Ligans sämsta lag kan mycket väl vara topp 50 i världen och om inte det definitivt topp 100.

Men det spelar ingen roll. Manchester United är och ska vara bättre än Sheffield United.

Idag får vi klara oss utan Casemiro. Det är… förmodligen inte negativt?

Brassen må ha gjort några mål men han har mestadels sett bedrövlig ut den här säsongen.

Jag är inte helt enig i elvan som David tippade i vår införrapport. Jag ser framför mig att Harry Maguire får chansen bredvid Raphaël Varane i mittförsvaret. Dels för att Maguire faktiskt har sett okej ut den senaste tiden medan Victor Lindelöf har sett sämre ut, dels för att Lindelöf hade en hemsk upplevelse i veckan.

På mittfältet tippar jag att McTominay får nöta bänk, målen mot Brentford till trots. Det är nog dags för Antony att kliva in i startelvan igen och då blir det naturligt med ett mittfält bestående av Sofyan Amrabat, Mason Mount och Bruno Fernandes.

McTominay är inte utan positiva egenskaper men det han erbjuder är generellt inte den naturliga vägen framåt för ett lag som förväntas vinna varenda match.

Vissa förespråkar säkerligen Alejandro Garnacho istället för Marcus Rashford. Men nu är nog inte tiden för det.