Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Sheffield United - Manchester United
Chansen att komma in på rätt spår igen

Senaste gången United och Sheffield möttes var läktarna tomma. Nu kan vi istället se fram emot ett packat Bramall Lane där United ska ta sig an ett Sheffield på jumboplats. Efter ett givande landslagsuppehåll är det här chansen att komma in på rätt spår igen. Det är väl ändå dags nu?

Manchester United

Vi hoppar tillbaka in i Premier League efter ett landslagsuppehåll där flera Unitedspelare har imponerat men också ett landslagsuppehåll där Casemiros namn har skrivits ner på skadelistan. Turligt nog verkar det vara en kortvarig skada. Men bli inte vresig; vi fick veta idag att Sergio Reguilon, Raphael Varane och Sofyan Amrabat är tillgängliga. Äntligen har vi en ordinarie vänsterback!

Sheffield må sitta som jumbo, men om vi har lärt oss något den här säsongen är det att det inte finns någon motståndare som är för enkel. Men Sheffield får nog räknas som det ”enklaste” motståndet hittills den här säsongen. Det saknas harmoni i den klubben för tillfället, och är United på hugget borde man kunna skrapa ihop en viktig seger. Alla segrar är nämligen viktiga, särskilt i det läget som laget befinner sig i just nu då man måste börja klättra lite i tabellen.

Laget får klara sig utan Casemiro imorgon.

Rashford, Fernandes och Højlund kommer alla från ett landslagsuppehåll där de har stått med i målprotokollet, särskilt Rashford har haft en rolig semester från United då han fick skicka sitt land till EM nästa år. Om de tre spelarna kan föra över lite av det spelhumöret till United borde chanserna imorgon se väldigt goda ut. Med flera spelare i form och en skadelista som verkar bli kortare nu så känns läget i laget smått bättre än det gjorde efter matchen mot Brentford.

Startelvan tror jag inte bjuder på några vidare överraskningar, då Ten Hag på senare dager har visat i sina laguppställningar vilka spelare han föredrar att ställa upp med. Det man kan mixtra med något är positionerna spelarna spelar på, till exempel har Bruno använts som högerytter det senaste då alternativen allt jämt är få. Med tanke på motståndet framöver i Köpenhamn (där man bara måste vinna) och derbyt några dagar därpå utesluter jag inte några rotationer helt och hållet. Jag kan tänka mig att Pellistri eller Maguire kan få chansen från start.

Den spelaren som sticker ut i elvan är Scott McTominay, som givetvis förtjänar en startplats imorgon efter sin insats mot Brentford och sina imponerande matcher i landslaget. Å andra sidan finns det inte heller många alternativ efter Casemiros skada.

Möjlig startelva:

Sheffield United

Sheffields återkomst till fotbollens finrum har varit inget mindre än ett magplask såhär långt. Utav de två ”United” som möts imorgon är det solklart vilket lag som har haft det tuffast. De senaste 10 matcherna kan vi notera 9 förluster och en oavgjord, med ett kryss mot Everton som det enda resultatet som inte har varit en förlust. Vi får gå tillbaka till maj för att hitta den senaste ligasegern för Sheffield, i Championships sista omgång.  Kort och gott en av de sämsta ligainledningarna vi har sett på länge.

För att spä på känslan av domedag har Sheffields rutinerade mittbacksgeneral och lagkapten John Egan gått och blivit skadad. Hans kollega Chris Basham har även han behövt kirurgi för att komma till rätta med en rubbad vrist. Precis som Manchester United så har Sheffield United haft ordet ”skador” som en slags sammanfattning av säsongen hittills. För tillfället är 9 spelare borta i Paul Heckingbottoms gäng, varav många tongivande spelare. Det finns dock en möjlighet att en eller flera spelare kan åtminstone knipa en bänkplats imorgon då många är på bättringsvägen.

Rutinerade Basham och kapten Egan saknas för Sheffields del.

I Egans frånvaro spelar säkerligen istället Auston Trusty, en amerikan som slog igenom på lån till Birmingham förra säsongen men spelar sin första säsong i Premier League. Brevid honom har vi Jack Robinson, även han med lite erfarenhet av högsta ligan, och svenskfödde Anel Ahmedhodzic, som precis som Trusty spelar sin första säsong i Englands högsta liga. Försvaret har inte klickat för Sheffields del och det är mycket av förklaringen varför de befinner sig där de gör. Sheffield snittar strax under tre insläppta per match (förlusten med 8-0 blåser givetvis upp den siffran), och försvaret på kanterna har i synnerhet varit en svaghet, där både Jayden Bogle och Luke Thomas tillhör den mer offensiva skolan av ytterbackar. Det är antagligen där nyckeln till att vinna finns för United imorgon.

Om backlinjen saknar erfarenhet har mittfältet lite mer av den varan. Unitedprodukten Oliver Norwood var en gemensam nämnare i Sheffields elvor när de tog sig upp för ett par år sedan, och är en av de mer rutinerade i truppen. Vinicius Souza som spelar sittande mittfältare har även han en fin säsong i Espanyol i ryggen och är en mycket lovande spelare. Bredvid Norwood finner vi citylånet McAtee och på kanterna dribblingsglada Luke Thomas och Jayden Bogle. Räkna med att Sheffield försöker hitta långa bollar fram till dessa två ytterspringare. Men när bollen väl kommer fram till långa McBurnie eller Cameron Archer har Sheffield svårt att göra mål. McBurnie sitter fortfarande på noll och unga Archer har bara gjort ett mål hittills.

Vid bolltapp är Sheffield väldigt sårbara på kontring, och då Heckingbottom gillar att ställa upp med en trebackslinje kan det med rätt spelplan finnas många ytor att utnyttja.

Möjlig startelva:

Historik

Sheffield har en fin historia av toppfotboll och vann till och med en ligatitel på sent 1800-tal. Sheffield var en bjässe förr i världen och facit speglar det, med 35 segrar på 97 matcher för Sheffieldgänget jämfört med Uniteds 46. Men det var då. Sheffield idag kan inte riktigt mäta sig, och sen Premier League började för 30 år sedan har United 7 segrar och Sheffield endast 2, och ett kryss.

Visste ni att…

 • Sheffield brukar kallas för fotbollens vagga, och Sheffield Uniteds hemmaarena Bramall Lane är den äldsta arenan i världen som fortfarande värdar professionella fotbollsmatcher?
 • Det första målet i Premier League-historien gjordes av Sheffield mot just Manchester United? Bladesikonen Brian Deane gjorde mål efter bara fem minuter.
 • Sheffield är Europas trädtätaste stad? Det uppskattas finnas fyra träd för varje person i staden.
 • Sheffield United kallas ”The Blades” av den väldigt icke-hotfulla anledningen att Sheffield är Storbritanniens ledande producent av bestick?

Matchinformation

Sheffield United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Lördagen den 21 oktober 2023, 21.00
Plats: Bramall Lane, Sheffield
Domare: Michael Oliver
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Casemiro (skadad,stängd (cl))
 • Amad (knä, inget datum)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Martínez (skadad, december)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Wan-Bissaka (hamstring, mitten november)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Reguilón (skadad, stor chans)
 • Varane (skadad, stor chans)
 • Mainoo (fotled, liten chans)
FORM
F20/9FC BayernBCL3-4
V23/9BurnleyBPL1-0
V26/9C PalaceHLC3-0
F30/9C PalaceHPL0-1
F3/10GalatasarayHCL2-3
V7/10BrentfordHPL2-1

Sheffield United

Skador och avstängningar:

 • Basham (fot, sommaren 2024)
 • Egan (fot, inget datum)
 • Jebbison (oklar status)
Tveksamma:

 • Baldock (vad)
 • Osula (muskel)
 • Norrington-Davies (lår)
 • Lowe (fot)
 • Osborn (ljumske)
 • Davies (oklar status)
FORM
O30/8Lincoln CityHLC0-0FS
O2/9EvertonHPL2-2
F16/9TottenhamBPL1-2
F24/9NewcastleHPL0-8
F30/9West HamBPL0-2
F7/10FulhamBPL1-3

United mot Sheffield U

Totalt:9746-16-35161-134
Borta:5017-10-2366-84
Premier League:107-1-223-11
SENASTE MÖTENA
O2019-11-24BPL3-3
V2020-06-24HPL3-0
V2020-12-17BPL3-2
F2021-01-27HPL1-2
SENASTE BORTAMATCHER
V1995-01-09BFA2-0
V2006-11-18BPL2-1
O2019-11-24BPL3-3
V2020-12-17BPL3-2