Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Liverpool - Manchester United
Seger mot rivalen kan ge viss derbytröst

Manchester United reser till Tranmere för att ta sig an Liverpool i FA Women’s League Cup. För United är det en bra möjlighet att bärga en notabel seger efter fadäsen mot Manchester City.

Liverpool har inlett cupspelet med två förluster och har ingen realistisk chans att gå till kvartsfinal. United har vunnit sin enda match i cupen och behöver förmodligen gå rent genom gruppspelet för att ta förstaplatsen som garanterar kvartsfinal. Så det är segerkrav imorgon.

Vi påminner om att det blir straffläggning för en bonuspoäng i händelse av oavgjort efter 90 minuter.

Det är avspark imorgon kväll klockan 20.00. Matchen visas gratis på FA Player och såvitt vi förstår ska sändningen vara tillgänglig i hela världen.

Manchester United

Manchester Uniteds ledarstab har förstärkts med Dan Bale. Han ansluter från Nottingham Forests akademi, vilket sätter vissa frågetecken kring hans meritlista. Bale känner emellertid Marc Skinner sedan tidigare och har redan påbörjat arbetet i United. Ja, han var faktiskt en av ledarna på bänken i helgens Manchesterderby.

Evie Rabjohn kommer förmodligen vara ute under återstoden av det här kalenderåret, var Skinners besked på dagens presskonferens.

Jayde Riviere (på träning) och Hinata Miyazawa (mot West Ham) fick smällar inför derbyt och bedömdes inte vara redo att spela från start i söndags. De båda ska nu vara fullt återställda.

Sedan tidigare återfinns Irene Guerrero, Aoife Mannion, Gabby George och Emma Watson på skadelistan. Vi har inte fått några uppdaterade prognoser men Guerrero och Mannion kan i bästa fall vara tillbaka efter landslagsuppehållet, medan George och Watson mest troligt får sikta in sig på nästa säsong.

Med skadeläget som det är har United bara 16 tillgängliga utespelare. Vi kan räkna med att Skinner imorgon passar på att vila några spelare men några ordinarie spelare måste helt enkelt starta.

Phallon Tullis-Joyce kommer rimligen vakta målet. United har bara fem tillgängliga försvarare, så frågan är väl egentligen vem som får vila, snarare än vilka som eventuellt roteras in. Att Gemma Evans kliver in i startelvan känns som en självklarhet. I förra cupmatchen vilade Millie Turner, så det kan tänkas vara Maya Le Tissiers tur nu.

Hayley Ladd satt på bänken i helgen och Miyazawa fick ett kort inhopp. De båda torde kliva in i startelvan nu. Gissningsvis får de, precis som i segern mot Everton, sällskap av Lisa Naalsund. I så fall får Katie Zelem och Ella Toone sällsynt vila. Ifall det blir Naalsund, Ladd och Miyazawa och om de kan prestera som mot Everton kommer det att höjas röster för att de tre borde vara förstavalen på mittfältet.

United har sex anfallare och samtliga fick speltid i derbyt. Jag gissar att Skinner imorgon väljer de tre som spelade minst i söndags, det vill säga Lucía García, Nikita Parris och Rachel Williams. Det skulle emellertid inte förvåna enormt om Melvine Malard startar, medan Geyse och Leah Galton rimligen får vila.

Tullis-Joyce
Riviere, Turner, Evans, Blundell
Naalsund, Ladd, Miyazawa
García, Williams, Parris

Liverpool

Liverpool har inlett cupspelet med två uddamålsförluster (2-1 borta mot Leicester och 4-3 mot Manchester City hemma). Det betyder att de inte har någon realistisk chans till avancemang. Tränaren Matt Beard har tidigare indikerat att han inte är så brydd om rivalitet, så det är ingalunda självklart att han beaktar att just United är morgondagens motstånd när han väljer startelva.

Ungdomarna Mia Enderby (18), Lucy Parry (19) och Miri Taylor (23) samt de mer rutinerade Natasha Flint och Jasmine Matthews är de fem som har fått mest speltid i cupen. I ligaspelet får de bara sporadisk speltid, så gissningsvis får de chansen i startelvan i cupen även imorgon.

Liverpool fick en bra start på säsongen med imponerande segrar mot Arsenal och Aston Villa. Därefter har det inte gått lika bra, med bara en enda seger på de sju senaste i liga och cup. Lagets problem är målskyttet. Bara Everton (5) och West Ham (7) har gjort färre mål än Liverpools åtta i ligan. Defensivt är de betydligt bättre, med bara nio insläppta på sju matcher i ligan. Fem av de åtta insläppta målen kom i lördags, då de förlorade med 5-1 mot Chelsea.

Tidigare möten

Liverpool var den allra första motståndaren för Manchester Uniteds professionella damlag. Då, i augusti 2018, vann United med 1-0 efter mål av Lizzie Arnot. Den matchen spelades i Ligacupen. Lagen möttes i cupen även hösten 2020. Då vann Liverpool med 3-1.

I ligaspel har lagen bara mötts tre gånger, med idel segrar för United. Senast i Liverpool (egentligen Tranmere) i maj, då Lucía García gjorde det enda målet. Förra säsongens hemmamatch slutade med en klar 6-0-seger för United.

Så vi har all anledning att vara optimistiska inför morgondagen.

Liverpool – Manchester United

Turnering: FA Women’s League Cup, gruppspel
Datum: 22 november
Avspark: 20.00
Teve: FA Player