Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Bayern München - Manchester United
En kväll när stjärnorna måste stå rätt under Manchesterhimlen

Imorgon kväll ska Manchester Uniteds vara eller icke i Champions League avgöras. Men det blir en tuff nöt att knäcka då det är Bayern München som kommer till Old Trafford. 

Manchester United

Läget i Manchester United är allt annat än harmoniskt efter den hädiska insatsen mot Bournemouth i helgen. Sydkustlaget körde över United med 3-0 och trots att hemmalaget hade det mesta av spelet så hade man förtvivlat svårt att skapa något vettigt framåt.

Det lär inte bli enklare imorgon, men förmodligen går United in med en mer ödmjuk inställning när självaste Bayern gästar. Effektiviteten har varit väldigt upp och ner, men kanske står stjärnorna rätt imorgon.

Det som också kan tala för hemmalaget är att Bayern redan är klar gruppvinnare, något som kan göra att man undermedvetet går ner ett par procent i prestation. Rimligt för tyskarna är kanske dock att de är på tårna, då de fick storstryk i senaste ligamatchen.

Gällande förutsättningarna är de tämligen glasklara inför morgondagen; United måste vinna och i matchen mellan FC Köpenhamn och Galatasaray måste ett oavgjort resultat till för att United ska knipa andraplatsen. Vid Unitedseger samt vinst för något av lagen i den andra matchen är det Europa League som gäller nästa år.

Hur ska man ta sig an Bayern då? Vi kan knappast räkna med att tyskarna slarvar som man gjorde i 5-1-förlusten mot Eintracht Frankfurt i helgen, Men United får sannolikt rikta in sig på omställningar och sätta fart på bollen när dessa uppstår. Bollinnehav är något som premieras i Bayern och man attackerar gärna centralt. Att erövra boll och snabbt hitta öppnande passningar ut på kanterna kan därmed bli ett vinnande vapen för Erik ten Hags manskap.

Garnacho med fortsatt förtroende imorgon? 

Det är emellertid tunnsått med kantspelare som är i form just nu i United. Alejandro Garnacho lär starta ute till vänster, men argentinaren behöver alltjämt bli mer klinisk. På andra kanten blir det troligtvis Antony som startar. Brassen har formkurva ser i alla fall ut att peka mer upp än ner, även om poäng allt som oftast uteblir.

I övrigt är det aningen ovisst hur backlinjen ser ut. Harry Maguire och Luke Shaw känns som de enda givna pjäserna. Huruvida Shaw håller till på mittbacksplatsen eller ute till vänster återstår dock att se. Ten Hag lär rimligen vilja ha honom på ytterbacksplatsen, men i och med att Victor Lindelöf uppges vara osäker samt att Jonny Evans nyligen kommit tillbaka från skada så är alternativen få. Raphaël Varane är ju uppenbarligen inte heller önskvärd av Ten Hag längre, vilket känns smått absurt.

Till sist hoppas jag att det från senaste matchen framgick att Kobbie Mainoo måste spela från start. Det handlar i första hand inte om att engelsmannen är spännande och en egen produkt, utan att han helt enkelt är tillräckligt bra och ger sitt lag en annan dimension än vad både Scott McTominay och Sofyan Amrabat gör.

Möjlig startelva:

Bayern München

Morgondagens motståndare har nog de flesta fotbollsintresserade någorlunda koll på. Det är mer regel än undantag att man slaktar Bundesliga säsong efter säsong och på egentligen alla sätt och vis finns det inga jämbördiga konkurrenter hemma i Tyskland. Man stötte dock på patrull förra säsongen när Borussia Dortmund utmanade fram till den avslutande omgången, och nuvarande säsong är det Bayer Leverkusen som ser ut att kunna utmana.

Men om några månader är förmodligen allt sig likt och storklubben från södra Tyskland kan fylla troféskåpet med ännu en ligatitel. Även i Europa är man för det mesta att räkna med. I gruppspelet den här hösten har man inte haft några som helst bekymmer att ta sig vidare och står just nu på 13 poäng. Det kan översättas till fyra vinster och ett kryss.

Imorgon väntar en ny bortamatch när man kommer till Old Trafford och man vill nog rejält sugna att ta revansch på sig själva efter nederlaget i Frankfurt i lördags. Det blev alltså förlust med 5-1 mot ett oerhört effektivt hemmalag. Det var framför allt många individuella misstag och loja ingripanden som straffade sig, vilket inte borde kunna förekomma i såg hög utsträckning som det gjorde då med tanke på kvaliteten som finns i laget.

Harry Kane är ett välkänt ansikte i Bayern München.

Bredden i truppen gör att det finns mycket att laborera med för Thomas Tuchel, men viktigast blir nog att stommen är på plats och att man ser till att hitta tillbaka till grunderna efter helgens kollaps. Och nog för att Bayern redan är vidare, men det lär inte bli aktuellt med någon omfattande rotation. Nyckelspelare såsom Manuel Neuer i mål, Joshua Kimmich, Thomas Müller, och Harry Kane längst fram spelar sannolikt från start.

Just Kane är en spelare som United har ställts mot vid massor av tillfällen och vet så klart vad han går för, inte minst hans landslagskompisar Maguire och Shaw.

På kanerna kan det bli körigt för Uniteds ytterbackar, då det hör till vanligheterna att Bayern har giftiga yttrar. Leroy Sané lär utgå från vänster och Kinglsey Coman till höger. I den senares fall är det framför allt snabbheten som är viktig att vara uppmärksam på och i Sané finns egentligen hela paketet, men den vassa vänsterfoten sticker ut lite extra.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste matchen i gruppspelet blev en målrik tillställning, som till slut blev 4-3 till tyskarna. Casemiro gjorde två mål och Rasmus Höjlund ett.

Historiskt sett har klubbarna mötts tolv gånger i tävlingssammanhang. Det är dock ingen vidare statistik United har mot Bayern. Av dessa tolv har man endast vunnit två. Den viktigaste vinsten kom självfallet i maj 1999 när United vann Champions League-finalen mot tyskarna.

Visste ni att…

 • Mark Hughes, Bastian Schweinsteiger, och Daley Blind är spelare som har representerat bägge klubbarna?
 • Fem svenskar har gjort a-lagsmatcher för Bayern München? Dessa är: Patrik ”Bjärred” Andersson, Björn Andersson, Conny Torstensson, Johnny Ekström, och Nils-Eric Johansson.

Matchinformation

Manchester United
Bayern München
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 6:6
Tid: Tisdagen den 12 december 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Espen Eskås (Norge)
Teve: TV4 Play/Telia

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (skadad, inget datum)
 • Amad (matchform, inget datum)
 • Malacia (knä, i början 2024)
 • Mount (skadad, mitten december)
 • Martínez (skadad, årsskiftet)
 • Eriksen (knä, mitten december)
 • Casemiro (hamstring, årsskiftet)
 • Van de Beek (inte registrerad)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V11/11Luton TownHPL1-0
V26/11EvertonBPL3-0
O29/11GalatasarayBCL3-3
F2/12NewcastleBPL0-1
V6/12ChelseaHPL2-1
F9/12BournemouthHPL0-3

Bayern München

Skador och avstängningar:

 • Gnabry (ljumske)
 • Sarr (knä)
 • Hülsmann (hamstring)
 • Buchmann (muskel)
Tveksamma:

 • De Ligt (knä)
FORM
V4/11DortmundBligan4-0
V8/11GalatasarayHCL2-1
V11/11HeidenheimHligan4-2
V24/11KölnBligan1-0
O29/11FC KöpenhamnHCL0-0
F9/12FrankfurtBligan1-5

United mot FC Bayern

Totalt:122-5-516-20
Hemma:51-3-15-5
Champions League:122-5-516-20
SENASTE MÖTENA
V2010-04-07HCL3-2
O2014-04-01HCL1-1
F2014-04-09BCL1-3
F2023-09-20BCL3-4
SENASTE HEMMAMATCHER
F2001-04-03HCL0-1
O2002-03-13HCL0-0
V2010-04-07HCL3-2
O2014-04-01HCL1-1