Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter West Ham United - Manchester United 2-0
Ett lag som inte kan göra mål

Manchester United blev nollade av West Ham United på själlösa London Stadium. Hemmalaget däremot gjorde två mål och tog de tre poängen. God jul? antar jag.

“Det var en solid prestation,” kommenterade Erik ten Hag efter matchen. Managern tycker att vi kontrollerade matchen.

Det är svårt att hålla med Ten Hag.

Inte så att United var genomgående usla. Vi har presterat sämre i de flesta matcherna vi har förlorat den här säsongen och för all del även i några som vi vunnit.

Men vi var inte solida. Vi är inte solida.

Vi var på det stora hela jämnbra mot ett mittenlag. Vilket ganska väl skvallrar om var vi just nu befinner oss.

Måhända finns bättre tider i en relativt nära framtid för United. Vi har trots allt många skadade som ska återkomma. Men det är svårt att tro på det.

Det United som kliver ut i match efter match är ett nästan planlöst United. Vi har inte de självklara mönster i spelet som sitter i ryggraden hos våra konkurrenter. Även om det är reserverna som kliver ut så borde de vara stöpta i samma form som de ordinarie.

Visst går det att föreställa sig att United tar ledningen igår. Vi hade någon riktigt vass chans. Jag tänker framför allt på Alejandro Garnacho. Han avslutar svagt. Svag är också passningen till Garnacho från Antony. Det är liksom talande. I de avgörande momenten går flera saker fel.

Motståndarna däremot utnyttjar sina möjligheter.

Gårdagens match var Uniteds fjärde raka utan mål framåt. Det är alltså första gången det sker sedan hösten 1992. Den gången slutade säsongen med att United vann ligan. Det går inte att föreställa sig att United ska vinna ligan den här säsongen.

Desto troligare är att vi nollas även av Aston Villa.

Manchester United har bara blivit nollade fem matcher i rad tre gånger. Senast våren 1981. Dessförinnan även våren 1924 och våren 1902. Våren 1924 var ändå sämst, då vi blev nollade sex matcher i rad. Varav fem gånger i andradivisionen. (En av de sex nollorna var mot förstadivisionens Huddersfield i FA-cupen.)

Efter 18 ligamatcher har United gjort 18 mål. Det är bortom uselt. Bara Sheffield United är sämre.

Willy Kambwala debuterade igår. Den unga mittbacken gjorde en stabil match även om det näppeligen var en prestation som garanterar honom fler minuter i nära framtid.

Willy Kambwala var stabil i Uniteddebuten mot West Ham.

Garanterad speltid i nära framtid är däremot Kobbie Mainoo. Det var förstås ett styggt misstag före 2-0. Men det är sånt som händer. Ja, inte för Scott McTominay, kanske. För den mindre begåvade spelaren är fullt koncentrerad på att ta emot bollen. Det raderar vissa misstag från spelboken. Men det betyder å andra sidan att McTominay inte vet vad han ska göra med bollen när han väl har tagit emot den. I det långa loppet är det mycket sämre.

Mycket sämre tycker jag också att Jonny Evans agerande på 2-0-målet är. Där illustreras hur svårt det blir för Evans så fort han tvingas försvara på en större yta. När vi försvarar lågt mot Liverpool kan han vara superstabil i 90 minuter. När vi trycker upp laget exponeras hans svaga sidor.

Höjdpunkter

Några höjdpunkter fanns inte. Men den som vill se vad som hände kan göra det här.

Ten Hags presskonferens

Om matchen

Vi gav inte West Ham något och vi skapade tre bra chanser. Sedan kopplade vi bort vid ett tillfälle och då låg vi under och vi förlorade matchen. Det är så Ten Hag ser på prestationen.

Fyra mållösa matcher i rad

Vi har spelare som kan göra mål, de har visat det tidigare. Men vi måste acceptera fakta att vi inte har gjort mål. Fotboll handlar om att göra mål och vinna matcher.

Vad talar för att United kan vända trenden?

Vi har många skador och andra motgångar. Spelarna på planen är dock tillräckligt bra för att vinna matchen, så det handlar även om att ta sig in i boxen och vara på plats och ha viljan att göra mål.

Spelarna är kapabla att göra mål. Rashford, Antony, Garnacho, Hojlund, Bruno, McTominay… Alla kan göra mål. Vi kan också göra mål på fasta situationer. Men det handlar också om självförtroende.

Om Hojlund

Han är en stark karaktär och kan hantera pressen. Han blev utbytt för att han har varit sjuk. Vi kan inte tycka synd om oss själva.

Svaga i underläge

Det första målet är viktigt. När du kontrollerar matcherna måste du göra målet. När du inte gör första målet måste du visa karaktär och komma tillbaka.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

En match utan ljusglimtar