Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Unitedsvepet
Brev från Ratcliffe / Nya detaljer om affären / Earps prisad igen

Onsdagens nyhetssvep bjuder föga överraskande på en hel del om Sir Jim Ratcliffes nyligen annonserade delägande. Engelsmannen har bland annat skrivit ett brev till Manchester United Supporters Trust, där han understryker ord som tålamod och professionalism. 

Det blir också en kortfattad summering av den annars ganska intrikata affären samt uppmärksammas Mary Earps återigen.

Öppet brev från Ratcliffe

Sir Jim Ratcliffe är namnet det snackas om och kommer snackas om framöver på temat Manchester United. Den brittiske mångmiljardären kommer köpa 25 procent av bolagets aktier, vilket i praktiken kommer innebära Ratcliffes företag Ineos kommer leda den fotbollsverksamheten.

För en mer djupgående genomgång hänvisar vi er hit.

På annandag jul skickade Ratcliffe ut ett öppet brev till supporterorganisationen MUST, där han kortfattat skriver om förväntningarna framöver men understryker också vilket ansvar det är att driva den här klubben.

Ratcliffe tror på sportslig framgång, tillsammans med det starka varumärket klubben har. Vidare nämner han professionalism och tålamod som två nyckelord. Att ta tillbaka Manchester United till toppen av engelsk och europeisk fotboll ser han som ett mycket angeläget ansvar.

Hela brevet finns att läsa i inlägget nedan.

Ineos tar makten över fotbollsverksamheten

Sent igår släpptes nya detaljer om Ratcliffes affär samt en officiell deklaration av köpet på 25 procent. 

De mest väsentliga punkterna som rapporterats är att inga aktieutbetalningar kommer ske under de närmsta tre åren. Ineos kommer också ha en så kallad samtyckesrättighet för varje aktieförsäljning. Kort och gott innebär det att beslut om aktieutdelning framgent måste gå via Ineos och inte enbart genom Glazer, som fallet har varit tidigare.

Ineos har dessutom företräde vad gäller köp av klass B-aktier från Glazer.

Vad innebär allt det här det för fotbollsverksamheten?

Först och främst dröjer det fyra till sex veckor innan köpet har ratificerats av Premier League, men under tiden har Ineos och Glazer en överenskommelse som innebär att beslut som rör fotbollsverksamheten måste överläggas av Ineos.

Den sportsliga biten summeras bra i inlägget nedan.

Tråden i sin helhet ger också en bra överblick av den aningen invecklade ekonomiska delen.

För en tidningsartikel på ämnet hänvisar vi till James Duckers utläggning i The Telegraph.

Earps prisad – första engelska målvakt någonsin att vinna

De individuella utmärkelserna för damlagets målvakt Mary Earps duggar tätt. I november vann hon pris som årets kvinnliga fotbollsspelare för 2023 och efter VM utsågs hon till turneringens målvakt.

Priset hon har fått ta emot nu är från organisationen IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) som årets målvakt. 30-åringen blir därmed den första engelska målvakten på damsidan någonsin att ta emot priset.

Vi gratulerar Mary Earps till priset!

Res med oss till Manchester!