Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Wigan Athletic - Manchester United 0-2
Enkelt och mestadels bekvämt, men inte helt utan problem

Manchester United gjorde på måndagskvällen jobbet borta mot Wigan Athletic och avancerade i FA-cupen. Diogo Dalot öppnade målskyttet i första halvlek och efter paus säkrade Bruno Fernandes segern på straff.

Över 90 minuter var United överlägsna motståndet. Vilket är fullt naturligt med tanke på att det skiljer 53 tabellplaceringar mellan lagen. På det stora hela var Uniteds insats professionell. Segern kan klassas som enkel och spelarna behövde näppeligen förta sig för att säkra avancemang.

Två aspekter finns emellertid att peka på. Dels att Wigan faktiskt fick skapa några hyggliga målchanser. De samlade ihop till 1,02 xG. Det är mer än Wigan ska få skapa mot Manchester United. Sedan är känslan ändå att United hade full kontroll på tillställningen. Vid behov fanns någon växel till och förlust var aldrig ett realistiskt utfall. Men ändå. Vi ska inte bjuda motståndarna på så mycket.

Det större problemet var målskyttet. United skapade ungefär så mycket som United ska skapa (men långt ifrån alltid gör i den här typen av matcher) mot Wigan på bortaplan i FA-cupen. Vår förmåga att komma till kvalitativa chanser var bra igår.

Vår förmåga att utnyttja chanserna var däremot undermålig igår. Den offensiva kvintetteten Marcus Rashford (8), Scott McTominay (6), Bruno Fernandes (6), Alejandro Garnacho (4) och Rasmus Hojlund (4) mäktade med ett mål på 28 avslut. Det målet kom dessutom på straff. Det duger inte.

Framför allt oroar det att Hojlund återigen lämnade planen mållös. Om vi hoppades att bollarna efter fullträffen mot Aston Villa skulle börja trilla in för Hojlund så ser den förhoppningen ut att komma på skam.

Bortser vi från avsluten tycker jag att Garnacho imponerade på högerkanten. Adderar vi hans prestation igår till prestationen mot Villa så är känslan att vi har något att bygga på där. Här och nu sitter jag med känslan att Garnacho är vårt bästa alternativ som högerytter för återstoden av säsongen. (Den som möjligen skulle kunna utmana är Amad, men han har vi egentligen inte sett något av.) Där Garnacho ofta framstår som obeslutsam till vänster så går det mer på automatik till höger. Kanske för att han helt enkelt har färre alternativ i spelet. Jag tycker att vi ska bygga vidare på Garnacho, Hojlund och Rashford som anfallstrio.

På mittfältet imponerade Kobbie Mainoo. Nu var det förstås bara Wigan. Men han har imponerat mot bättre lag också. Jag har svårt att föreställa mig att Mainoo inte skulle ingå i vår bästa möjliga startelva. Så bra är han faktiskt redan nu.

Kobbie Mainoo testar målvakten.

Mest troligt kommer Mainoo under våren ha sämre dagar. Alla tonåringar har sämre dagar. Men vi har all anledning att tro att Mainoo ska ha färre dåliga dagar än nästan alla andra tonåringar. Det ser så enkelt och självklart ut när Mainoo spelar. Det finns en tanke bakom allt han gör. Det finns ingen anledning för Erik ten Hag att dra i handbromsar. Inte när vi under återstoden av säsongen mestadels bara har en match i veckan.

Höjdpunkten i Wigan var ändå Uniteds bortasupportrar. Som brukar vara fallet i FA-cupen. Ja, eller brukar och brukar… Brukade åtminstone. Senast vi spelade på bortaplan inför publik i FA-cupen var i mars 2020 (3-0 mot Derby, Luke Shaw och Odion Ighalo (2) gjorde mål). Det har verkligen varit saknat.

Publiksiffran i Wigan var 22.870. Varav 7506 Unitedsupportrar. Om alla de ska se United på plats i nästa omgång ryms det 344 hemmasupportrar om vi möter Newport County på bortaplan. Möter vi istället Eastleigh på bortaplan så har vi 2314 bortasupportrar kvar i kön när arrangören måste stänga entrén på grund av fullsatt.

För United är matchen i omgång 4 närmast en garanti för avancemang. Motståndet är på pappret markant sämre än Wigan. Det tar vi med oss.

Vi tar också med oss att Bruno Fernandes igår gjorde sitt 28:e straffmål som Unitedspelare. Därmed tangerade han Ruud van Nistelrooy som meste straffmålskytt för Manchester United (Wayne Rooney närmast bakom på 27). (Inkluderar vi straffläggningar har Fernandes nu fler straffmål för United än Van Nistelrooy.) Bruno framstår som den bättre straffskytten, då han bara har missat fyra mot sex för Ruud.

Annat att notera från gårdagen var att Omari Forson fick debutera. Kul förstås!

Omari Forson kan nu titulera sig officiell Manchester United-spelare.

En som inte fick debutera är Altay Bayindir. Det begriper jag inte. Under hösten kunde jag någonstans förstå att Ten Hag ville maximera André Onanas speltid. Men nu tyder mycket på att vi måste spela Bayindir i någon match (i teorin kan Onana faktiskt vara tillbaka från Afcon utan att missa en enda Unitedmatch). Nog hade det väl då varit bättre att ge turken välbehövlig matchträning?

Överlag förstår jag mig inte på bytena igår. Willy Kambwala har jag inget problem med och att Forson får debutera är bara roligt. Men vad är poängen med att kasta in Facundo Pellistri med några futtiga minuter kvar att spela? Vad är poäng med att kasta in Hannibal ännu senare?

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

Om matchen

Fotboll handlar alltid om att vinna. Men det var glädjande att se hur många chanser United skapade. Laget borde dock ha gjort fler mål.

Om laguttagningen

Trots många skador och sjukdomar kan United ta ut en stark startelva. Vi kommer aldrig att underskatta en motståndare.

Om de frånvarande

Det finns hopp om att någon eller några kan vara tillbaka i spel mot Tottenham. Christian Eriksen och Luke Shaw namnges som spelare som har chansen att vara tillbaka.

Harry Maguire ”kanske” på en direkt fråga men Mason Mount behöver ”några dagar eller en vecka till”.

Om januarifönstret

United överväger alla alternativ. Vi får se hur det utvecklar sig.

Om FA-cupen

United tar cupen på allvar men det har inget med att United är ute ur Europa att göra.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Planenligt avancemang, men segersiffrorna borde ha blivit större