Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Manchester United - Tottenham Hotspur 2-2
Den förlorade mittfältskampen straffade sig

Manchester United och Tottenham Hotspur delade på poängen igår kväll när man gjorde upp på Old Trafford. Trots att det var gästerna som kvitterade två gånger om upplevdes det ändå som att United hela tiden var det jagande laget.

Det small ganska omgående bakom Vicario i Tottenhams mål efter att Rasmus Höjlund dunkat upp bollen i nättaket. En smakstart för United och det infann sig följaktligen en positiv känsla av att det skulle bli 87 roliga återstående minuter.

Det blev naturligtvis inte så. Förnuftet och verkligheten kom ikapp i den stund Spurs skickade in kvitteringen. Det var tillbaka på ruta ett.

De dryga 25 minuterna som återstod av första halvlek efter gästernas mål var okontrollerade. United hade framför allt svårt att få någon ordning på mittfältet, vilket vi kan skuldbelägga Erik ten Hag och Christian Eriksen för. När United ska jaga och lägga fokus på att positionera sig rätt är danskens närvaro mer av en börda än en tillgång.

Tottenham lyckades gång på gång att spela förbi Uniteds mittfält, där en passning emellanåt öppnade upp oändliga ytor.

Trots en del bekymmer gick United in till paus med ledning 2-1 efter att Marcus Rashford vaknat till liv. Det var på något sätt lite befriande att se 26-åringen lugnt och behärskat bara placera in bollen med bredsidan, istället för att, som det så ofta blir, dra iväg ett hårt vristskott utan riktning.

Glädjen blev emellertid inte långvarig, även om den varade över halvtidsvilan. För det var ju det där med mittfältet. Tottenhams Bentancur fick promenera tämligen ohindrat över Uniteds planhalva och in i straffområdet, där han kunde ta emot bollen och lägga in den i nät. Ett alldeles för enkelt mål som borde ha undvikits.

Christian Eriksen gjorde en slätstruken insats mot sitt gamla lag.

Det jag söker lite efter är Ten Hags prioriteringar i matchen. Ett märkbart överkört mittfält hade behövt förstärkning, antingen genom att numerärt matcha motståndaren eller i form av en bättre fotbollsspelare. Jag vill tro att Casemiro, som nu var tillbaka i matchtruppen, hade kunnat gått in och förbättrat United. Att han inte är redo för en hel match ännu är givetvis rimligt, men en halvlek är jag övertygad om att brassen hade mäktat med.

Trots att Tottenham kom ikapp två gånger om så kändes det ändå som att det var United som jagade och försökte rädda matchen. Så som den utvecklades ska nog Ten Hag vara ganska tillfreds med resultatet, då nästan all väsentlig statistik talade för Spurs. Faktum är dessutom att gårdagens kryss var Untieds blott andra för säsongen. Vad det nu säger…

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

  • Gjorde två fina mål men släppte in två enkla. Organisationen fallerar bitvis och Tottenham får komma igenom lite väl enkelt. Framåt fanns det ändå en del bra perioder.
  • Förväntade en start på Shaw men han lämnade återbud på matchdagen. Ville därmed inte förändra alltför mycket av matchplanen, vilket innebar att Wan-Bissaka fick spela till vänster och vi behöll Dalot till höger.
  • Tycker inte att mittfältet var ”lättviktigt”. Kunde ha behållit lugnet mer, men det påverkar också vad som händer i backlinjen, när vi måste justera där påverkas också mittfältet.
  • Gällande straffsituationen med Garnacho tycker Ten Hag att det skulle ha blåsts för straff. Menar (lite skämtsamt, ironiskt?) att vi är vana vid att inte få något med oss. Förhoppningsvis kanske det jämnar ut sig i slutänden.
  •  Samarbetet mellan Rashford och Höjlund såg bra ut. Måste ta snabba beslut därute och det handlar mycket om intuition.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Delad pott i årets första ligamatch