Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Brighton & Hove Albion
Låt deras nya manager inleda med en förlust

Manchester Uniteds damlag gästas imorgon av Brighton & Hove Albion i Women’s Super League.

För United är det en match som normalt sett ska betyda tre säkra poäng. När lagen möttes i höstas blev det emellertid oavgjort och Brighton har inför morgondagens match dopat sig med en ny manager, samtidigt som Uniteds form är svajande.

Det är avspark klockan 13.00 på söndag. Någon svensk sändning finns inte att tillgå men matchen visas gratis på FA Player i många länder.

Manchester United

United kunde förra veckan vinna med 2-1 mot Aston Villa, efter vissa besvär i andra halvlek. En viktig seger efter förlusterna mot Chelsea och Manchester City. Har laget någon ambition om att spela Champions League nästa säsong kan bara seger accepteras mot Brighton.

Jayde Riviere har varit småskadad någon vecka nu och fick en ny smäll mot Aston Villa. Indikationen är ändå att högerbacken ska kunna komma till spel. Problematiskt för United är att hon – mest troligt – i mitten av februari försvinner iväg med Kanadas landslag på Gold Cup. Uniteds förhoppning förefaller vara att hon ska kunna spela mot Arsenal den 17 februari innan hon ansluter till landslaget. Därefter är det ordinarie landslagsuppehåll men hon lär missa West Ham i mars samt den förmodade kvartsfinalen i FA-cupen.

Även Geyse fick en smäll mot Aston Villa men hon förväntas vara tillgänglig för spel.

I övrigt ska United inte ha några nya skadeproblem.

Aoife Mannion närmar sig comeback och har spelat med U21. Hon behöver ändå ett par veckor till innan hon är aktuell för spel i a-laget, var Marc Skinners besked på fredagens presskonferens.

Vi fick en positiv uppdatering kring Evie Rabjohn, som nu är ute på gräset och springer.

United började bra mot Villa och utgångstipset är att Skinner väljer samma startelva imorgon.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
Geyse, Parris, García

Alternativ finns på mittfältet (Hayley Ladd och Irene Guerrero) och i anfallet (Galton och Malard). Ifall Geyse inte kommer till spel är det enkelt att skicka in Leah Galton eller Melvine Malard utan nämnvärd försvagning. Om Riviere inte kan spela har United problem. Gemma Evans är ensam tillgänglig försvarare utöver de ordinarie. Hon spelade vänsterback mot Manchester City med dåligt resultat. Alternativen för United är att spela Evans i mittförsvaret och flytta ut Maya Le Tissier som högerback eller att flytta ner Leah Galton som vänsterback (då med Hannah Blundell till höger).

Brighton & Hove Albion

I torsdags meddelade Brighton, till relativt stor förvåning, att huvudtränaren Melissa Phillips tvingas lämna sitt uppdrag. Mikey Harris tar över som tillförordnad huvudtränare under en överskådlig framtid. Harris hämtas från klubbens herrakademi och han får hjälp av Owen Fisher, som också kommer från akademin.

Med den nyheten är det förstås svårt att veta vilket Brighton som kommer till spel imorgon. Vi har helt enkelt inte så mycket att gå på. Det tycks heller inte Harris ha. På presskonferensen inför matchen sa Harris att han vill leda ett lag som är bollförande, men att hans fokus under säsongen har varit på ungdomslagen.

Några skadenyheter kunde Harris inte ge oss. På presskonferensen hävdade han att han skulle diskutera det med de ansvariga under fredagseftermiddagen.

Förra veckan förlorade Brighton mot Chelsea med 3-0, där alla målen gjordes under första kvarten av andra halvlek. Dessförinnan hade de tre raka segrar men två av dessa i cupspel mot lag från lägre divisioner. I ligaspelet har de bara en seger på de sex senaste.

Den före detta Manchester United-spelaren Maria Thorisdottir är en av två spelare som har spelat varenda minut för laget den här säsongen. Thorisdottirs landsmaninna Guro Bergsvand är den andra. En annan Unitedbekanting är målvakten Sophie Baggaley, som har spelat elva av tolv ligamatcher och alldeles säkert kommer att vakta målet imorgon.

I januari har de förstärk med den amerikanska försvararen Taylor Smith, som ansluter på lån från Gotham FC. Även den svenskbekanta tyska målvakten Melina Loeck har anslutit (senast i Kristianstad).

Två svenskor finns i klubben, Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg. Båda är att betrakta som ordinarie. Spanska mittfältaren Vicky Losada är ett annat notabelt namn. Offensivt handlar det, nästan enbart, om Elisabeth Terland. Hon har gjort nio mål i ligan och är med det trea i den totala skytteligan. Tvåa i den interna skytteligan är fyra spelare som har gjort ett mål var. Terland har dessutom en assist och har därmed varit direkt involverad i 77 procent av lagets mål.

Tidigare möten

I höstas gick det inte alls som tänkt för United. Laget vände hem från Brighton (eller snarare Crawley) med bara en poäng i bagaget. Den kom sedan Rachel Williams (toppbilden) kvitterat till 2-2 i den åttonde tilläggsminuten, nio minuter efter att Brighton återtagit ledningen.

Förra säsongen tog United tre vinster på tre försök mot Brighton och historiskt har vi nio segrar mot deras enda.

Manchester United – Brighton & Hove Albion

Turnering: Women’s Super League
Datum: 4 februari
Avspark: 13.00
Teve: visas inte i Sverige (sänds gratis på FA Player i många länder)