Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Nottingham Forest - Manchester United 0-1
Det är patetiskt att kritisera Bruno Fernandes, han spelar med en allvarlig skada

Casemiro blev matchvinnare när Manchester United igår kväll bortabesegrade Nottingham Forest i FA-cupens femte omgång. Det enda målet i matchen kom i slutskedet, då Casemiro hittade fram med pannan på Bruno Fernandes frispark.

Segern får i slutändan klassas som rättmätig. United lät förstås Nottingham komma till ett stort antal avslut. Alla lag får ju komma till ett stort antal avslut mot United nu för tiden. Men United hade fler avslut och generellt sett i farligare lägen.

Någon kontrollerad insats var det inte. Erik ten Hag förefaller nästan ha gett upp tanken på kontroll. Istället är det öppna gator där lagen byter chanser med varandra. Det fungerar inte alltid. Men det fungerar oftare än det inte fungerar. Inte nödvändigtvis för att det är en bra taktik men väl för att United generellt sett har bättre spelare än motståndarna. När det blir så öppet avgör individer och individuella prestationer.

Jag fascineras över hur Ten Hag ställer upp sin backlinje. Länge gällde att Raphaël Varane absolut inte kunde spela till vänster i mittförsvaret. Ändå spelade han där igår, trots att han spelade bredvid Victor Lindelöf. Ofta har svenskens plats i startelvan motiverats just med att han är bekväm på den vänstra mittbackspositionen.

Det jag möjligen kan tänka mig är att vi inför matchen tränade med Lindelöf till höger i mittförsvaret och Jonny Evans till vänster, då Varane var tveksam till spel. Men jag kan inte föreställa att det skulle vara något problem för Lindelöf att byta kant när Varane kom in i laget. Åtminstone torde det vara mindre problematiskt för Lindelöf att byta kant än för Varane att göra det.

Det hela blev ännu märkligare när Evans byttes in i slutskedet. Då plötsligt skulle Varane vara höger mittback medan Evans tog platsen till vänster om honom. Det innebar faktiskt att bytet Evans för Sofyan Amrabat förde med sig att samtliga spelare i backlinjen bytte position. För Lindelöf flyttade ju ut som vänsterback, vilket förde med sig att Diogo Dalot flyttade tillbaka till högerbacken. Där hade Dalot startat matchen men av någon anledning bytte ytterbackarna kant i slutet av andra halvlek (gissningsvis för att det var uppenbart att Anthony Elanga skulle springa i cirklar runt den uppenbart trötte Amrabat).

Den bestående känslan är att Ten Hags beslut är godtyckliga. Det som gäller ena dagen behöver inte gälla nästa dag.

Något som är konsekvent i United är Bruno Fernandes närvaro på planen. Han får sin beskärda del av kritik lagkaptenen. Men hans förmåga att vara i speldugligt skick är extrem. Inför matchen meddelades att hans deltagande var osäkert. Jag tror att de flesta räknade med att han skulle komma till spel. Det gör han liksom alltid.

Då var det desto mer överraskande att Varane kom till spel.

En som snart har gjort sitt i United är Eric Ramsay. Det känns nånstans rätt att vi i hans nästa sista match fick avgöra på ett frisparksmål. Faktiskt en intelligent frispark, dessutom. När Ramsay hämtades till United tolkades det som att han skulle sköta de fasta situationerna. De som United i många år har varit usla på. Inte blev det bättre sedan Ramsay kom. Men det var nog inte Ramsays fel. För det verkar inte som att han i United hade något ansvar för fasta situationer. Men ändå, frisparken igår var smart! Smart var även hörnan i början av matchen, även om det väl kan ifrågasättas om det är smart att lägga upp för Antony.

Bruno Fernandes hittar fram till Casemiro på (förmodligen inte) Eric Ramsays variant.

Vad som inte var så smart var Felipes stryptag på Fernandes. Jag begriper inte hur VAR kunde kolla på situationen utan att komma fram till att Felipe skulle bli utvisad. Jämför med Casemiro mot Crystal Palace.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

Om matchen

Det var ”ett pussel” att få ihop startelvan, så det tog sin tid för laget att hitta en rytm i spelet. United hade bra chanser före paus men lät också Nottingham skapa mycket. Efter en tuff öppning på andra halvlek kunde United sedan kontrollera matchen.

”Jag är väldigt nöjd med andra halvlek, framför allt.” Han framhåller även lagets inställning.

Reaktionen efter helgens förlust var bra.

Om cupens betydelse

United vill vinna varje turnering, så alla matcher är viktiga.

Om Bruno Fernandes

”Han hade en väldigt dålig [very bad] skada. Han kämpade för att vara en del av matchen. Jag är glad för hans skull, hur viktig han är för att ha en assist på Casemiros mål.”

Ten Hag vill inte avslöja vad för skada det är, för ”ni såg, Forest siktade in sig på honom”.

”Jag ser att seriös media kritiserar honom. Också social media. Det är patetiskt. Det kan inte vara så. Han har en allvarlig [serious] skada men han fortsatte spela i lördags och nu kämpade han för att vara en del av den här matchen. Han har en väldigt hög smärttröskel. Han gjorde något liknande förra säsongen, mot Spurs och jag tror i semifinalen. Det visar hans ledarskap. Det visar hans karaktär. Det är väldigt bra när du är en ledare och sprider sig i laget.”

Om lottningen mot Liverpool

Det finns många bra lag i Premier League. Det är en stor utmaning och United gillar utmaningar. Men nu är det fokus på söndag.

Om Casemiro

Han är en fantastisk ledare. Han har gjort fler mål för United än han har gjort tidigare i sin karriär. Han är väldigt viktig för laget och ger laget struktur.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Klara för kvartsfinal efter sent avgörande