Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: West Ham United - Manchester United
Nytt försök till tre poäng i huvudstaden

Efter ett uppehåll på två veckor är Manchester Uniteds damer tillbaka i spel igen. Imorgon stundar West Ham United nere i huvudstaden. 

Ett landslagsuppehåll har satt ligaspelet på paus i två veckor, men imorgon är det återigen dags för klubblagsfotboll. Sett till tabelläget borde morgondagens motståndare inte utgöra något större hinder. West Ham ligger tia, det vill säga tredje sist, men i Women’s Super League är underskattning inget som får förekomma. På hemmaplan har West Ham nyligen besegrat Arsenal och ställt till vissa besvär för andra besökande lag.

Avspark imorgon klockan 16.00. Matchen visas på FA Player. Notera att geoblockering kan förekomma i Skandinavien. 

Manchester United

Senast United spelade var mot nyss nämnda Arsenal för två veckor sedan, även det nere i London. Det blev dock inte så mycket till match eftersom hemmalaget ledde med 3-0 redan efter första halvlek. Att Arsenal är ett bra lag vet vi sedan innan, men det var också ett svagt United som bjöd på mycket onödigt. Det är oundvikligt att sådant straffar sig mot lag som har hög kvalitet.

Vi har den här säsongen fått vänja oss vid att spelet inte alltid sitter, vilket följaktligen gett upphov till en del slarv och oskärpa. Det faktum att United inte vunnit någon ligamatch mot lagen som ligger före i tabellen vittnar ganska tydligt om varför gapet till toppen i skrivande stund är tio poäng stort. Man vinner mot bottenlagen men sladdar mot de bättre lagen.

Imorgon har man en god chans att hämta en trepoängare, och bör så göra. Vad den potentiellt leder till är att man befäster fjärdeplatsen och håller lag som Liverpool och Tottenham Hotspur bakom sig. Det känns som att det är målet för resterande delen av säsongen. Därefter är det förhoppningsvis dags att påbörja en ombyggnation i och runt laget. I förra veckan meddelade United att fotbollschefen Polly Bamcroft lämnar vid säsongens slut och den logiska följden av det är rimligen att även huvudtränare Marc Skinner kommer lämna.

Men det är då och nu är nu.

På presskonferensen inför var Skinner inne på att det kommer bli en annan match än den som utspelades i november förra året. Då vann United med 5-0 på hemmaplan, men eftersom planen är annorlunda jämfört med Leigh Sports Village blir också förutsättningarna andra.

I övrigt är det som vanligt inget direkt konkret som kommer från Skinner. Respekt för motståndaren och att det blir en tuff uppgift är ledorden.

Nikita Parris och Jayde Riviere firar ett av alla fem mål som föll senast mot West Ham.

Att en del spelare har varit iväg på landslagsuppdrag är också något att ta i beaktning och att spelarna nu måste anpassa sig till Uniteds system igen. ”Vi måste blicka framåt och hitta rätt energi, att få alla på samma spår igen,” säger Skinner.

En som fortsatt är iväg med sitt landslag är brasilianskan Geyse och är därför inte tillgänglig för spel.

På skadelistan hittar vi fortfarande Jayde Riviere, men kanadensiskan närmar sig spel igen. Emma Watson är tillbaka på träningsplanen och likaså Hinata Miyazawa. Japanskan är dock ett par veckor bort och lär få sikta in sig på de avslutande matcherna av säsongen.

I övrigt uppger Skinner att alla ska vara friska och redo.

Startelvan bör rimligen bli ganska lik den som ställde upp mot Arsenal senast. Med Riviere fortsatt borta känns Gemma Evans som det rimliga valet på vänsterbacken. Leah Galton kan dock vikariera. På mittfältet skulle Hayley Ladd kunna vara aktuell istället för Lisa Naalsund, där känns det lite hugget som stucket. I trean längst fram leder Nikita Parris linjen och har sannolikt Leah Galton vid sin sida. Lucia Garcia tar gissningsvis den sista platsen.

Earps
Blundell, Le Tissier, Turner, Evans
Naalsund, Zelem, Toone
Galton, Parris, Garcia

West Ham United

Londonlaget har haft en besvärlig säsong och placerar sig alltså på tionde plats i tabellen. Man har endast inkasserat tre vinster, vilka kommit mot Brighton & Hove Albion, Bristol City och Arsenal. De förstnämnda lagen ligger för närvarande bakom West Ham i tabellen och därför känns det knappast förvånande att man tagit segrar mot dem.

2-1-vinsten mot Arsenal i början av februari var desto mer förvånande och något som huvudtränare Rehanne Skinner hoppas kunna bygga vidare på. Man förlorade visserligen matchen efter mot Everton, men för ett lag i botten är en seger mot ett topplag något som kan skapa en god känsla över lång tid. Det är en match man kan hämta inspiration från om inte annat.

Skinner antydde ändå att det fanns positiva delar att ta med sig från matchen mot Everton och att man kan omvandla det till något bra på hemmaplan. Att hitta kontinuitet är något som West Ham söker nu när det börjar dra ihop sig. Att klättra i tabellen är kanske inte aktuellt med tanke på hur svagt man har presterat under säsongen. Fokus ligger nog snarare på att försöka hålla Bristol och Brighton fortsatt bakom sig och knipa några ströpoäng för att hålla huvudet över ytan.

I relativa termer är situationerna för både West Ham och United lite liknande; det gäller att hitta en stringens i spel och resultat, men att ta in flera tabellpositioner blir förmodligen svårt för respektive lag.

West Ham har, precis som United, haft spelare iväg på landslagsuppdrag men samtliga har kommit tillbaka hela och fräscha om än att det har förekommit lite jetlag. Men på det stora hela är andan god i laget, menar Skinner.

Den enda som saknas är långtidsskadade Abbey-Leigh Stringer.

Tidigare möten

Som tidigare nämnt vann United det första ligamötet den här säsongen med övertygande 5-0. Det kanske mest anmärkningsvärda från den matchen var att United hade fem olika målskyttar. Förra säsongen vann United bägge mötena mot West Ham och nollade dem dubbelt. Med andra ord talar statistiken sitt klara språk för United.

West Ham United – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 3 mars
Avspark: 16.00
Teve: FA Player