Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Chelsea
Potentiellt festförstörande med olycklig konsekvens avslutar säsongen

Manchester United avslutar imorgon säsongen, då Chelsea besöker Old Trafford. För United kan matchen sägas vara av ringa betydelse, då vår chans att passera Liverpool i tabellen får ses som minimal. Chelsea däremot har allt att spela för, då de gör upp med Manchester City om ligatiteln.

Det är Chelsea som har greppet inför avslutningen, då de har två plusmål till godo på City och dessutom fler gjorda mål. Men City har en på pappret enklare avslutningsuppgift, i form av Aston Villa borta. Nu har Villa förvisso regelbundit bjudit City på tufft motstånd den senaste tiden, men det går absolut att föreställa sig att City vinner stort.

För United är det teoretiskt möjligt att återta fjärdeplatsen i tabellen. Ska vi göra det måste vi vinna mot Chelsea samtidigt som Liverpool förlorar mot Leicester. I båda fallen får det ses som osannolikt.

Så för United blir det mer att spela för att hjälpa City att vinna titeln, vilket givetvis är ett ovälkommet utfall.

Det är avspark imorgon klockan 16.00. Matchen visas i Sverige på Viaplay.

Manchester United

Manchester United är höga på FA-cupfirande. I söndags besegrade vi ju Tottenham med 4-0 i FA-cupfinalen.

Att United vann cupen var fantastiskt. Men det överskuggar inte att lagets säsong i stort har varit en stor besvikelse. Att vi mest troligt slutar femma i ligan är att betrakta som ett fiasko.

För ett år sedan hade vi chansen att bli mästare in i den sista omgången. Till slut fick vi nöja oss med att sluta tvåa, ett par poäng bakom Chelsea. Nu slåss Chelsea ånyo om titeln medan vi tittar på, 17 poäng och 31 plusmål bakom.

För United blir det förstås att visa upp FA-cuppokalen på Old Trafford. Sedan kommer laget givetvis att göra sitt bästa för att besegra Chelsea.

Marc Skinner höll presskonferens redan i onsdags och var då aningen kryptisk gällande skadeläget. Leah Galton blev skadad i FA-cupfinalen och är inte aktuell imorgon. Utöver det kunde han inte några besked om hennes skada, då den fortfarande undersöks. Vi får hoppas att det är en skada som läker på någon vecka eller åtminstone i tid till försäsongen.

Utöver Galton är “alla tillgängliga” enligt huvudtränaren. Sedan la han till att han inte har träffat spelarna efter finalen och att läkarteamet skulle bedöma spelarna på onsdagen. Så spelartillgängligheten “kan förändras, då vi har tre träningar till innan vi spelar på lördag”. Det får mig nästan att tro att det kan vara någon spelare som har någon skavank efter finalen.

Men vi får utgå från att alla förutom Galton samt långtidsskadade Gabby George och Emma Watson är tillgängliga. Då är det enkelt att gissa att startelvan till största del kommer se ut som på Wembley.

Målvakt, backlinje och mittfält är givetvis oförändrat. I anfallet är något ovisst. Rachel Williams var en liten överraskning i startelvan på Wembley. Det skulle förvåna mindre ifall hon startar imorgon. För när vi besegrade Chelsea i FA-cupsemifinalen var det med Williams på topp.

Den segern var damlagets allra första mot Chelsea. Då valde vi, egentligen för första gången under Skinner, att försvara lågt och spela långa bollar. Det vore märkligt att ändra på det som fungerade då men samtidigt var Skinner efteråt inne på taktiken den dagen var en engångsföreteelse. Jag gissar ändå att vi försöker spela likadant imorgon.

Stämmer det skriver vi in Williams och Lucía García i startelvan. Baserat på den senaste tiden tycks Melvine Malard vara nästa anfallare på tur. Det som framför allt talar emot det är att Malard är den naturliga inhopparen när Williams lämnar planen (för att Williams, om hon startar, blir utbytt efter sisådär en timme är nära nog självklart). Men om vi ska jobba ner Chelsea är Malard lämpligare än Geyse och Nikita Parris.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
García, Williams, Malard

Chelsea

Chelsea är… svårbedömda just nu. Demontränaren Emma Hayes gör imorgon sin sista match som ansvarig för Chelseas damlag. När beskedet i november kom att hon gör sina sista säsong i Chelsea hade de en förhoppning om att vinna fyra titlar.

Den förhoppningen gick om intet i slutet av mars, då de förlorade mot Arsenal i Ligacupfinalen. I efterföljande match skickades de ut ur FA-cupen av United. Bara ett par veckor senare blev det uttåg ur Champions League mot Barcelona. Det hela blev ännu värre några dagar senare, då de förlorade mot Liverpool i ligan, vilket placerade Manchester City i förarsätet.

Och Emma Hayes gav upp. “Det är inte i våra händer. City förtjänar [titeln] […] Jag tror inte att titeln går vår väg det här året.”

Stina Blackstenius gav emellertid Chelsea nytt hopp. City hade 1-0 mot Arsenal efter 88 spelade minuter. En poäng räckte för att City skulle ha ligatiteln som i en liten ask. Då slog Blackstenius till med två mål.

Och Chelsea var plötsligt tillbaka i titelstriden. Plötsligt vaknade Hayes till liv igen. Hennes lag körde över Bristol City med 8-0 och Citys målskillnadsövertag raderades.

Nu i veckan besegrades sedan Tottenham, även om det bara var med uddamålet, efter en ingalunda klockren insats.

Vi har lärt känna Chelsea som en maskin i den engelska damfotbollen. Men när är det grus i maskineriet. De är förstås ett mycket bra lag och de är favoriter imorgon. Men de är ingalunda omöjliga att rubba.

Spelaren att se upp med är den före detta Unitedspelaren Lauren James. Hon har ständigt gjort livet surt för United sedan hon flyttade till London. Inte ens när vi besegrade Chelsea i cupen kunde vi stoppa James.

I övrigt är Chelsea mer av en lagmaskin. Försvararen Niamh Charles har startat varenda match i ligan. Utöver henne är det bara Jess Carter och Erin Cuthbert som har startat mer än två tredjedelar av ligamatcherna.

Vi noterar tre svenskor i Chelsea, Natalie Björn, Johann Rytting Kaneryd och Zecira Musovic.

Tidigare möten

United vann alltså mot Chelsea i FA-cupsemifinalen. Det var Uniteds allra första seger mot de blå. Tidigare hade vi tio förluster och en oavgjord match.

Men vi räknar förstås bara den senaste matchen. Då gav Lucía García och Rachel Williams United en tidig tvåmålsledning. Chelsea reducerade förvisso före paus men United höll undan till seger.

Manchester United – Chelsea

Turnering: Women’s Super League
Datum: 18 maj
Avspark: 16.00
Teve: Viaplay

Res med oss till Manchester!